Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

A zene egy univerzális nyelv - interjú

A zene egy univerzális nyelv - interjú

2017. május 12-én a különleges spirituális zenét játszó Mirabai Ceiba újra Magyarországra látogat új albumuk, a SEVATI koncertturnéjának egyik állomásaként.
Ebből az alkalomból kérdeztük őket a zenéjükről, életükről, spiritualitásról.

 

– Bár hazánkban már háromszor tiszteleteket tettétek, a magyar közönség viszonylag keveset tud rólatok, a történetetekről. Kérlek, meséljetek a kezdetekről, hogyan találkoztatok és kezdtetek el együtt zenélni?

2001-ben találkoztunk Edinburgh-ben, Skóciában, azóta vagyunk egy pár. Én Németországból származom, Angelika Mexikóból. A közös zenélés egyfajta híd volt számunkra, amellyel ezt a két különböző országot közös nevezőre hozhattuk, ahol a különböző szokásokon és felfogásokon túl találkozhattunk, és ami egyúttal azt is lehetővé tette, hogy utazzunk és megosszuk másokkal is a zenénket, akárhol is vagyunk. A zene egy univerzális nyelv, amely áthidalja a határokat.

– Miben más az általatok képviselt zene, mint a hasonló világzenei és spirituális zenei együttesek előadásai? Ti miben látjátok a muzsikátok egyediségét?

Nem foglalkozunk sokat a stílusokkal, azt tesszük, azt a zenét játsszuk, amit jónak érzünk. A Mirabai Ceiba, az általunk játszott zene az életünk visszatükröződése, és pont olyan változatos és sokféle. Egyúttal mindig kíváncsian várjuk az új tapasztalatokat és beépítjük az új élményeket.

– Zeneileg milyen művészek, együttesek voltak rátok a legnagyobb hatással?

Nagyon sokféle zenét hallgatunk, és minden olyan művész inspirál bennünket is, akik autentikusak, megtalálják a saját egyéni stílusukat, miközben a zenei korlátokat új perspektívák, addig ismeretlen színek és távlatok felé tágítják ki.

dear ones

– Mi az, ami viszont emberileg inspirál benneteket, ami segít újra és újra megújulni, feltöltődni?

A természetben töltött idő. Szeretjük a havat, de az esőt is, szeretjük, amikor a napsugarak áttörnek a felhőkön, szeretünk egyszerűen álmodozni egy réten, úszni egy tóban vagy éppen hajnalban meditálni egy folyó partján.

– Van-e kedvenc albumotok, kedvenc számotok? Ha igen, melyik és miért?

Igen, van néhány, például a Har Mukanday (az Awakened Earth c. albumról), a Ra Ma Da Sa (A Hundred Blessings), a Chattr Chakr Varti (az új Sevati albumról), vagy a Tells the Clouds to weep (Between the Shores of Our Souls). Ezeket különösen kedveljük a misztikus beütésük miatt, egy olyan birodalomba röpítenek, amely egyszerre ismerős és felfedezetlen...

- Két gyönyörű kislányotok van. Hogyan tudjátok összeegyeztetni a munkátokat, a zenélést, a turnézást a családi élettel?

Folyamatosan törekszünk rá, hogy megtaláljuk ezt a kényes egyensúlyt, ez egy állandó kihívás. A jó az egészben az, hogy nálunk mindez összetartozik: a zene a szenvedélyünk, és a munkánk az életünk. A gyermekeink otthon tanulnak, de azt is mondhatnám, az élet maga számukra az iskola, amelynek egy nagyon fontos része a sok utazás.

mirabai-ceiba20-1-800x393

– Mit jelent számotokra a spiritualitás, a vallás, a hit?

Annyi spirituális irányzat létezik, ahány ember él ezen a bolygón. Azt gondolom, a hit legtisztább formája, amikor a saját tapasztalataidban hiszel, azokat fogadod el a valódi bölcsesség egyetlen forrásának. Úgy is fogalmazhatnék, ne higgy el semmit csak azért, mert valaki azt mondta, addig, amíg te magad meg nem tapasztaltad, és légy nyitott az élet folyamatos változásaira.

– Rátok milyen spirituális irányzatok vagy tanítók voltak a legnagyobb hatással? Melyek azok a módszerek, amelyeket ti magatok is gyakoroltok, amelyek iránt elköteleződtetek?

Jógázunk, gyakoroljuk a kundalini jógát és a zen buddhizmus gyakorlatait. Ezek az irányzatok csodálatos eszközöket biztosítanak az önismerethez, és megnyitják az érzékelést a mélyebb tartományok felé. Nekünk ezek segítenek abban, hogy könnyebben és mosolyogva vegyük az élet napi akadályait.

– Milyen számotokra egy tökéletes nap?

Minden nap tökéletes.

– Mivel töltitek szívesen a szabadidőtöket?

Nem a munka-szabadidő, szakma-hobbi koncepció mentén éljük az életünket. Fontos, hogy mindig, minden pillanatban legyen cél, látomás és tudatosság az életünkben.

– Ha csak egy dolgot vihetnétek magatokkal egy lakatlan szigetre, mi lenne az?

Egy zongora.

– Mit változtatnátok meg a világban, ha bármit megtehetnétek?

Jobb lenne több tudatossággal kezelni a környezetvédelmi ügyeket, és nagyobb hangerővel. De a határokat is eltörölnénk...

– Amikor nálunk jártatok, mi tetszett Nektek a legjobban Magyarországon?

Az emberek! Kedvesség, vendégszeretet, meleg fogadtatás, elkötelezettséggel, intuícióval és intelligenciával párosulva – mi legalábbis ezt vettük észre azokban az emberekben, akikkel találkoztunk.

Köszönjük az interjút!

Készítette: Kolontár Elvira (Namaste Élmény)

 

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2017