Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Adatkristályok, melyek túlélhetik az emberiséget

Adatkristályok, melyek túlélhetik az emberiséget

Fotó: forrás: inhabitat.com

Még csak most kezdtünk hozzászokni a háromdimenziós nyomtatás gondolatához, a tudósok már egy újabb technológiai csodán dolgoznak, amely 2 dimenzióval többet foglal magában. A southhamptoni egyetem nemrégiben bejelentette, hogy képesek voltak rögzíteni és visszanyerni adatokat kvarckristályok segítségével. A „Superman” memória kristály a jövő adattárolási technikája egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik – mint például a 360 terabyte lemezkapacitás, 1000 Celsius tűrőképesség- így gyakorlatilag garantált a korlátlan élettartam.

Bizonyára mindannyian láttuk a sci-fi filmekben, amikor idegen lények egy hegyes kristályt toltak be egy mega-számítógépbe, amivel megmentették a világot. Nos, úgy tűnik, a fantasztikum valósággá változott. Bár ez valószínűleg nem fog világokat menteni, a kutatók mégis azt mondják, hogy a kristályokon tárolt adatok - amelyek az emberiségről tartalmaznak információkat- bizonyára eljutnak azokhoz a létformákhoz, amelyek a civilizációnk maradványait tárják majd fel.


Kristály adattárolásHogyan működik mindez? „Az adatokat egy olvasztott kvarcban létrehozott önszerveződő nanoszerkezeteken keresztül hozzák létre, amely hatalmas mennyiségű adatot képes többmillió évekig tárolni” – írja egy sajtóközlemény. A információ kódolása 5 dimenzióban valósul meg: a méret és az irány is szerepet játszik ezen nanoszerkezetek 3 dimenzióján felül. Mindez meglehetősen bonyolultnak hangzik, de valójában azt jelenti, hogy ultragyors lézereket használva már képesek vagyunk egy darab kvarckristályba 5 dimenziós információkat kódolni úgy, hogy a nanoszerkezetes pontok egymástól csak egy milliomod méter távolságban helyezkednek el.
„Az önszerveződő nanoszerkezetek megváltoztatják az üvegen áthaladó fény útját, módosítva a polarizációját, amely így optikai mikroszkóppal és polárszűrővel olvashatóvá válik”- mondja a tanulmány.

„Nagyon izgalmas tudni, hogy elkészítettük az első dokumentumot, amely túl fogja élni az emberi fajt” – nyilatkozta Professor Peter Kazansky, a kutatási csoport vezetője. „Ez a technológia lehetővé teszi, hogy tároljuk civilizációnk utolsó bizonyítékait : hisz minden amit az emberi faj elsajátított, megtanult, többé nem merül feledésbe.”

A kutatócsoport jelenleg üzleti partnereket keres, hogy elterjessze ezt az egetrengető találmányt, így nem kérdés, hogy rövid időn belül vállalatok is használhatják adatrögzítés céljából, illetve mi magunk is lementhetünk rá fontos dolgokat a jövő nemzedék számára.  

Tehát pofonegyszerű: hagyjunk egy üzenetet az ük-ük-ükunokáinknak egy 5D-s lemezen! :)

forrás: inhabitat.com

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2017