Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Búcsú a margarintól

Búcsú a margarintól

A margarin káros hatásait boncolgató megannyi cikkel találkozhatunk az életmód és egészség rovatok hasábjain. A margarin ellenes kampányok sokunk számára már jól ismertek, de az talán kevésbé, hogy mivel tudnánk helyettesíteni azt. A valódi vaj, a különböző sajtkrémek, szendvicskrémek jó alternatívák, de az igazán tudatos fogyasztó otthon, maga is el tudja készíteni a különböző szendvicskrémeket garantáltan tartósítószer és adalékanyagoktól mentesen.

Padlizsánkrém, cukkinikrém, spenótkrém...

A zöldségből készíthető szendvicskrémek népes családját ismerhetjük meg a cukkiniből, tökből, gombából, padlizsánból, spenótból, vagy akár répából, karfiolból, paradicsomból vagy ezek kombinációjából készített kenyérre kenhető krémek formájában. Készítésüknél a variációknak csupán ízlésünk és fantáziánk szabhat határt.

Zöldségkrémek készítésekor használhatunk nyers zöldségeket, amiket egyszerűen a turmixgépbe teszünk és ledarálunk, ám a jobb íz kedvéért sütőben sült zöldségekből is dolgozhatunk. Ilyenkor a kiválasztott zöldség mellé az íze kedvéért tehetünk egy-két fej hagymát is. Minden hozzávalót összedarabolva tepsibe tesszük, ízesítjük (só, bors, szerecsendió...) kis vizet alá és alufóliával lefedve egy órát sütjük, az utolsó negyedórát fólia nélkül, hogy piruljon. Amikor kihűlt összeturmixoljuk, ízesítjük és fogyaszthatjuk.

Búcsú a margarintól cikk Pirik Fanni 2

Búcsú a margarintól cikk Pirik Fanni 4

Tippek és tanácsok
  • Nem tanácsos túl sok vizet használni a krémhez, mert később eláztatja a szendvicseket.
  • Többen majonézzel és mustárral ízesítik például padlizsánkrémjüket, ám akkor megint ott tartunk, hogy ipari termelésből származó hozzávaló került a házilag, gondosan válogatott hozzávalókból elkészített krémünkbe.
  • Az adagokra is érdemes odafigyelnünk, mivel tartósítószert nem tartalmaz, 3-4 napnál tovább nem őrzi meg jó ízét és állagát, ám ha nagy a család, vagy a szendvicsfogyasztás otthon, akkor készíthetünk egyszerre nagyobb adagokat is.
  • Hasznos, ha az adott évszakban termő hozzávalókból dolgozunk

Búcsú a margarintól cikk Pirik Fanni 7

Búcsú a margarintól cikk Pirik Fanni 8

Búcsú a margarintól cikk Pirik Fanni 9

Nem csak zöldségkedvelőknek – Hús és tojáskrémek

Mivel nem mindenki feltétlen megszállottja a zöldségeknek, rájuk is gondolva szendvicskrémjeinket készíthetjük húsokkal, akár hallal, az ínyencek garnélával, kiegészíthetjük reszelt sajttal vagy kockákra szelt főtt tojással. Ez esetben is hagymát, serpenyőben előtte készre sült húsokat, reszelt sajtot használhatunk, tejszínnel vagy tejföllel krémesebbé tehetjük készítményünket.

Ha haladó szintre jutottunk, már játszhatunk a színekkel is, hogy a krémünk ne csak ízletes legyen, de a szemünknek is tetsszen. Ha pedig gyerek is van a háznál kifejezetten előnyös, ha a barna vagy zöld zöldségmasszák helyett színes krémekkel (továbbra is természetes anyagokkal színezve) díszítjük a szendvicseket. A sütőtök narancssárga színe élénkzöld snidlinggel, a lilahagyma lila színe, olasz hatásra szeletelt bazsalikom a paradicsomos krémbe - nem csak ízletes, de szórakoztató is lehet az elkészítésük.

A fenti szendvicskrémet összeállítása nem jelent több órás konyhai robotot, de időigényes, hogy mindig legyen otthon friss zöldség, a szeletelés, elősütés, főzés - viszont az egészségünkre, családunk egészségére szánt idő egy mindig megtérülő befektetés.

Búcsú a margarintól cikk Pirik Fanni 5

 

A szerző további cikkei

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2017