Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Csíráztatás otthon

Csíráztatás otthon

A csíra egy igen fontos szereplője kellene, hogy legyen a táplálkozásunknak, mégis sokan ódzkodnak tőle. Pedig ennél egyszerűbben és olcsóbban nem nagyon lehet ekkora vitamin- és enzimdózishoz jutni :)

A legegyszerűbb csíráztató

csira-csiraztatas-01Boltban lehet kapni kerámia- illetve műanyag csíráztató-tálakat, nekem ezekkel nem voltak túl jó tapasztalataim. Ezek helyett egy nagyon egyszerű megoldást szeretnék mutatni.

Vegyél egy befőttesüveget és jól tisztítsd ki. A kupakját valami hegyes szerszámmal lyuggasd ki, minél sűrűbben, annál egyszerűbb dolgod lesz az öblítéseknél. Ezzel készen is van a csíráztatónk :)

A csíráztatás

A befőttesüveget kb. ötödéig töltsd tele magokkal. Első alkalommal mosd át úgy, hogy a lyukacsos kupakon keresztül folyasd ki a vizet. Majd engedd tele vízzel, és 6-8 óráig hagyd őket ázni. Az idő leteltével csak folyasd le róla a vizet, kissé megrázogatva, hogy minden víz kifolyhasson.

Ezután naponta 2-3 alkalommal öblítsd át a magokat. Telítsd meg az üveget, majd hagyd 1-2 percig ferdén, fejjel lefelé kicsorogni. A folyadékmennyiség, amit a magok felvesznek ilyenkor, elég is. Már az első nap után (áztatás után számolva) lehet látni, ahogy kibújnak a csírák.

csira-csiraztatas-02

Néhány tapasztalat és megjegyzés

  • A magokat szinte bármelyik bioboltban, olcsón beszerezheted. Kifejezetten csíráztatásra alkalmasak.
  • A mustár-, a retek- és a hagymacsíra igen intenzív ízű, ne ijedj meg tőle! :)
  • Nagyon fontos az élő ételek fogyasztása, és ha nem rendelkezel kiskerttel, akkor ez az egyike a kevés módnak, amivel élő táplálékhoz juthatsz!
  • Egy-egy kifejlett csírában annyi tápanyag van, amennyi a kifejlett növényben, emiatt iktasd be minél többször – és lehetőleg nyersen (salátába, szendvicsbe) – az étrendedbe!
  • Állítólag a 2. nap (áztatás után) tartalmazzák a legtöbb enzimet, ezután a vitamintartalmuk nő meg.
  • Kísérletezz, hogy hova rakod az üveget! Nálam nem szerették, ha túl sok közvetlen napsütést kaptak, így inkább egy világos helyre raktam, ahová csak 1-2 órán keresztül süt a nap.
  • Egy üvegbe csak egyféle magot tegyél, mivel a csíráztatási idejük különbözik.
  • A már „legelhető” csírákat érdemes rögtön elfogyasztani, de ha egy lezárt műanyag edénybe berakod a hűtőbe, 3-4 napi elállnak.
  • Néha szőröket növesztenek, ettől sem kell megijedni, nem penész :)
  • A különböző csírák hatásairól itt olvashatsz: http://napielemozsia.hu/cikkek/elet-a-magban

A szerző további cikkei

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2017