Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Ókori hűtőgép

Ókori hűtőgép

Időszámításunk előtt 400 környékén perzsa mérnökök kifejlesztettek egy olyan technikát, amivel a sivatag közepén, nyáron könnyen lehet tárolni jeget egy érdekes építményben. A jeget télen szállították a közeli hegyekből és egy különleges jégverembe rakták, amit úgy hívnak "Yakhcal".

Ezek az ókori hűtőgépek nyáron elsősorban jég tárolására szolgáltak, de élelmet is raktároztak bennük, főleg a forró, száraz, sivatagi  körülmények miatt, amik mai napi uralkodnak Iránban. Persze már akkor is felhasználták a jeget a király és az udvarának hűsítésére, és a "faloodeh" nevű perzsa hideg desszert előállítására.

Az építmény föld feletti része sárból készült alkotóelemekből áll és kupola alakú, sokszor akár 20 méter magasra ér fel. Alatta található a földalatti helyiség, találtak már 5000m³-es pincét is. Általában közvetlen szellőzőjárat vezetett a helyiségekbe a közelben lévő úgynevezett qanat-okból, amiket szintén iráni mérnökök fejlesztettek. A qanat építése drága mulatság volt, mégis annyira hasznosnak bizonyult, hogy széles körben elterjedt eljárás lett egész Ázsiában és Afrikában. Ez egy olyan esővíz-gyűjtő, amit dombok és kis hegyek belsejébe építettek, így nyáron is hűvös volt a  tározóban, mivel a víz nem párolgott el. Ezután járatok segítségével szinten tudták tartani a hűvös hőmérsékletet.

A Yakhchal nagyon vastag sárból épült falakkal rendelkezik, az alapjainál 2 méter vastag és speciális habarcsból készült, amit úgy hívnak mai napig, hogy "sarooj". Ez a különleges építőanyag homokot, tojásfehérjét, lime-ot, kecskeszőrt, hamut és vályogot tartalmaz. Tökéletes hőszigetelő és még a vizet sem ereszti át.

A masszív szigetelés és a folyamatos hűvös víz lefolyik a spirál formán az épület oldalán és közben a jég tárolását annyira elősegíti, hogy nyáron olyan hideg van bent, mint ha tél lenne. Az épület közepén van egy árok, ahol az olvadt jég ki tud folyni, és éjszaka pedig a sivatagi extrém hidegben újra jég lesz belőle. Aztán feldarabolják a jeget és leviszik a tárolókba mélyen a föld alá. Amint újra tele lesz az árok, a folyamatot újra megismétlik.

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2017