Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

A lilakáposztában rejlő erő

A lilakáposztában rejlő erő

Fotó: culturainquieta.com

A lilakáposzta igazi ásvány- és vitaminbomba. A kálium, kalcium, foszfor, vas, jód és kén mellett megtalálható benne A-, B-, és C- vitamin. Erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében, enyhíti a gyulladást, és sokféle gyomor- és emésztési problémára megoldás lehet. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolja a vérrögök képződését.

A lila- (vagy más néven vörös-) káposzta jellegzetes színét az antociánnak nevezett növényi festékanyagnak köszönheti. Különböző vizsgálatok során egyre több bizonyíték azt támasztja alá, hogy az antocianinok, melyekből a vöröskáposzta esetében 36 félét sikerült kimutatni, védelmet jelenthetnek a rák ellen, rendszeres fogyasztásuk javíthatja az agyműködést és szívünk egészségét is támogatják.

Ezek is fontos tudnivalók, még sem ettől olyan népszerű ez a zöldségféle. Sokkal inkább azért, mert a nyár végén, ősz elején begyűjtött káposztát szinte egész évben eltarthatjuk egy megfelelő hőmérsékletű (2-3 °C) pincében vagy kamrában és az év bármely szakában sokféle módon elkészítve kerülhet az asztalunkra. Értékes tápanyagait ő is, mint a zöldségfélék általában akkor tudja számunkra a leginkább biztosítani, ha frissen fogyasztjuk. Vékonyra szeletelve például nem csak ízével, de színével is gazdagítja salátáinkat. A magyar konyha előszeretettel használja párolt formában sült húsok mellé köretként.

A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék lehet. Azonban puffadásra érzékenyek óvatosan pakolják meg vele a tányérjukat.

Íme egy nagyon gyors, egyszerű, egészséges, olcsó és finom megoldás káposztára:

Lilakáposztás almasaláta 2 személyre

2 db almát tisztítsunk meg alaposan és a magházat vágjuk ki belőle, majd vágjuk vékony csíkokra. 1 fej lilahagymát pucolás után szintén vékonyan szeleteljünk fel. 35 -40 dkg lilakáposztát megmosást követően az almához és hagymához hasonlós méretűre aprítsunk. Egy megfelelő méretű edényben keverjünk el 1 evőkanálnyi cukrot 1 evőkanálnyi borecettel (vagy almaecettel), forgassuk bele a feldarabolt hozzávalókat és szórjuk meg ízlés szerint pici sóval. Néhány órára érdemes lefedve hűtenünk, hogy az ízek összeérjenek, és tálalás előtt forgassuk át újra.

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2017