Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Fűszernövények a hidegre

Fűszernövények a hidegre

A keleti gyógyászat és a magyar hagyomány is nagy tisztelettel fordul a gyógy-, és fűszernövények kulináris haszna és gyógyászati értékei felé. Vajon mi is tisztában vagyunk avval, hogy e fűszerek, miközben jólesőn birizgálják érzékelőszerveinket, számos problémát is megelőznek, EGÉSZSÉGÜNKET TÁMOGATÓAN KIEGYENSÚLYOZHATJÁK egyéni karakterünket, elemi összetételünket.

Ezekből a fűszerekből természetesen nem tudunk egyszerre nagy mennyiséget fogyasztani, de rendszeres használatukkal sokat tehetünk magunk, és családtagjaink egészségének megőrzéséért. Illatuk, aromájuk ünnepi hangulatot teremt a hétköznapokban, nem beszélve arról, hogy a legegyszerűbb ételtípusokat is különlegessé teszik, nem ritkán teljesen átvarázsolják. A gyógynövényeket használhatjuk fűszerteaként önállóan, vagy gyógyteakeverékben Ha olajos alapként megpirítjuk őket, a zöldségraguk, gabonaköretek, levesek plusz dimenziót nyerhetnek általuk!

SZEREZD BE | ISMERD MEG | HASZNÁLD ŐKET BÁTRAN! Mára minden valamirevaló keleti (arab, indiai) boltban beszerezhetőek a legegzotikusabb fűszerek is. A mediterrán, és hazánkban őshonos fűszernövényekről pedig a cikk második felvonásában esik szó. Mert a legfinomabb falatot mindig a végére hagyjuk…

A FŰSZEREK JÓTÉKONY HATÁSAI:

  • Javítják az emésztést, az enzimek kiválasztását serkentik ¤ Fertőtlenítenek, csírátlanítják az emésztőrendszert a szájtól a bélrendszerig
  • Emelik a test belső hőjét, ami a hűvösebb évszakban nagy segítség a vizesebb típusú emberek számára
  • Kiűzik a felesleges nyálkát a szervezetből
  • Egyes fűszereknek speciális szervregeneráló, antioxidáns, serkentő, gyulladásgátló, vagy antioxidáns hatásuk van!
FŰSZERALAP KÉSZÍTÉSE LEVESEKHEZ
Kevés olajat forrósíts fel, és pirítsd meg rajta az alábbi fűszerek őrölt verzióit, illetve kedvenc kompozíciódat a fűszerpolcodról. Amikor illatoznak már a fűszerek, ez két-három percbe telik, dobd rá a feldarabolt zöldségeket, és pirítsd tovább őket együtt. Majd öntsd fel forró vízzel az elegyet, és lassú-lassú tűzön főzd tovább, hogy az értékes hatóanyagok minél kevésbé sérüljenek. Ne főzd a levesed zöldségeit pépesre, próbálj meg átállni a roppanós levesbetétre. Hidd el, csak megszokás kérdése, és imádni fogod Te is! A zöldfűszereket, mint a bazsalikom, oregano, petrezselyem, a főzés utolsó pillanataiban add az ételhez, mert illóanyagaik érzékenyek a hőre!

6 MELEGÍTŐ FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNY,
amit érdemes beszerezned…

fuszer-hidegben-fokhagyma1.) Fokhagyma

A fokhagyma fogyasztása egész évben javasolt, de télvíz idején különösen. Nyákoldó, vírus-, baktérium- és gombaölő, s vérkeringés javító hatású növény. Olívaolajban eltett, apróra vágott fokhagymából ízletes immunerősítőt készíthetünk: öt fej fokhagyma gerezdjeit meghámozzuk, apróra vágjuk, őrölt fahéjjal elkeverjük, majd annyi olívaolajjal leöntjük, hogy ellepje. A LEGJOBB ANTIBIOTIKUM! Hatásai: serkentő, szélhajtó, nyálkaoldó, vértisztító, görcsoldó, afrodiziákum, fertőtlenítő, féreghajtó, fiatalító. Ételekbe a főzés végén adjuk, mert pirítva megkeseredik, főzve pedig elillannak értékes hatóanyagai. Az ayurveda szerint túlzásba vitt fogyasztása tompítja az elmét, ám remekül földel, stabilizál a fokhagyma. Vata típusú embereknek ajánlott.

fuszer-hidegben-gyömbér2.) Gyömbér

Fertőtlenítő hatású fűszer, nyugtatja a bélrendszert, hányinger esetén is jól alkalmazható. Süteményekbe, kásákba, zöldségételekbe, és teának is kiváló. Gyömbérteához a friss gyömbérgyökeret apróra vagdaljuk, és forró vízzel leöntjük, vagy ayurvedikus szokás szerint lassan pároljuk, míg a víz mennyisége a felére nem fogy, s ekkor felöntjük az eredeti folyadékmennyiségre. Gyömbérfőzetet fürdővízbe is tehetünk, kellemesen átmelegíti a testet. Mézzel fogyasztva kiűzi a megrekedt nedvességet és nyálkát a testből. Az őrölt, SZÁRÍTOTT gyömbér hevítőbb hatású, mint friss társa. Jobb serkentő és nyálkaoldó hatású, jobb a megfázás, köhögés ellen. Ízületi gyulladás esetén is jó, szünteti a görcsöket, beleértve a menstruációs görcsöket is.

fuszer-hidegben-fahéj3.) Fahéj

A fahéj keringésjavító, fázékony embereknek ideális fűszer: hatékonyan élénkíti és szabályozza a véráramlást. Megfázásokra, influenzákra jó izzasztó és nyálkaoldó szer, mely fogfájásra és izomlázra is jó fájdalomcsillapító. Szinte minden téli süteménybe, kásába kiváló, almás édességekkel jól harmonizál. Rendkívül finom és melegítő ital a fűszeres Chai tea, amihez egy nagy csésze fekete teát készítünk, és 4 szem szegfűszeggel megbolondítunk. Pár perc után a szegfűszeget kivesszük, majd egy-egy csipet fahéjat és őrölt kardamomot beleszórunk. Mézzel ízesítve, forrón fogyasztjuk. A fahéj ezen felül erősíti a veséket, és tisztítja a vért.

4.) Kardamom

A kardamom is segíti az emésztést, jól alkalmazható felfúvódás és gázképződés esetén. Édes és sós ételek elkészítéséhez, tumixokhoz is használható. Magjainak rágcsálása frissíti a leheletet. Élénkíti a lép működését, felszítja az emésztés tüzét (Agni) és eltávolítja a gyomorból és a tüdőből a nyálkát. Az ayurvédikus tapasztalatok szerint serkenti az elmét és a szívet, világosságot teremt és örömet ad. Tejhez adva semlegesíti annak nyálkaképző tulajdonságait, és detoxifikálja a kávé koffeinjét.

5.) Kurkuma

A kurkuma, vagy az “indiai sáfrány” erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, bélnyugtató, fertőtlenítő fűszer. Serkentő, szélhajtó, sebgyógyító és baktériumölő hatása miatt levesekbe, ragukba, rakottasakba, szinte bármilyen sós ételbe ÉRDEMES BELEKEVERNI! Méregteleníti a májat, és egyensúlyba hozza a koleszterinszintet. A kurkuma kitűnő természetes antibiotikum, emellett az emésztést is rendezi, és a bélflórát fejleszti. Nem csak melegíti, hanem tisztítja is a vért, és serkenti az új vérsejtek képződését. Csak egy kis csipetet használjunk – így érvényesül selymes, érdekes aromája, ami nagy mennyiségben már keserű érzetet ad. Tapasztaljuk ki a számunkra megfelelő arányokat. Megéri, higgyétek el, én jómagam már nem is készítek főtt ételt kurkuma nélkül!

fuszer-hidegben-szerecsendió6.) Szerecsendió

A frissen őrölt szerecsendiót inhalációs adalékként használják légcsőhurut okozta köhögéseknél, valamint gyomortonikum készítéséhez. Étvágyjavító hatása van és segít hasmenés, Crohn-betegség esetén. Élénkíti a szívet és a vérkeringést. Összehúzó, idegerősítő, afrodiziákum. Aromaterápiás eljárásoknál is nagy becsben van a szerecsendió-olaj. Élénkítőleg hat, stimulálja a szívet és a vérkeringést, ellazulást és szellemi tisztaságot hoz. Kiválóan alkalmas illatlámpák aromakeverékeihez vagy fürdővízadalékként. Ez a jótékony fürdő erősíti az ellenálló képességet hideg ellen. Az ayurvéda szerint a felszívódás fokozására az egyik leghatékonyabb növény, különösen a vékonybéli szakaszban. Ilyen téren a KARDAMOM és a GYÖMBÉR megfelelően társíthatók a szerecsendióval. Fölöslegben fogyasztva azonban “tamaszikus” jellegű, azaz tombítja az elmét, az észlelést. Az elmét épp ezért nyugtatja, e célra receptet is ajánl: 500 mg szerecsendiót vegyünk be meleg tejben elalvás előtt, hogy mélyen aludjunk.

Kedves Olvasó, élj Te is a fűszerek elmét, lelket üdvözítő hatásaival! Az ételek, ízek magukba olvasztják a növények által befogott kozmikus rezgéseket. Mert a növény is, mint mi magunk, kozmikus jelfogó és jeladó antenna egyaránt. Napenergiát, életenergiát kapunk elfogyasztásuk által, így alkalmasabbak lehetünk önmagunk egyensúlyának, egészségének fenntartásában.  

"A Föld, akárcsak egy gigantikus vevőkészülék vagy rádióállomás, felfogja és sugározza a csillagok és a világűr energiáit, bennük azt a lényeget, amely életerőként nő és bontakozik. Ezek az energiák nem mind anyagiak, vannak köztük okkult, vagy spirituális természetű bonyolult energiák is. A növények adják le a vitális-emocionális impulzusokat, azt az életerőt, amely a fényben rejtőzik. Ez a növények jótéteménye, bűvereje. A növények adják nekünk a szeretetet, a napsugár tápláló erejét, amely megegyezik minden csillag, minden fény energiájával. Ezek a növényekből eredő kozmikus energiák táplálják, fenntartják és növesztik saját csillag-testünket. Ebből adódóan a növények létezése nagy adomány, áldozat. Nemcsak saját tápértéküket kínálják nekünk, de a csillagokból, az űrből származó fényt és szeretet is, abból a kozmoszból, melynek ők is a küldöttei. Éppúgy jelentenek lélektani, mint fizikai táplálékot számunkra. Érzelmeink tehát a bennünk rejlő növények, a bennünk rejlő virágok. Az élet összességének természetét felfogó értelmünkkel arányosan növekednek.”

Felhasznált irodalom és idézet: Dr. Vasant Lad | Gyógynövény jóga

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2017