Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Hogyan került a makrobiotika a konyhánkba?

Hogyan került a makrobiotika a konyhánkba?

A Napi Elemózsia Magazin májusi számában olvashattatok róla, hogy miként kerültem kapcsolatba a makrobiotikával és Szepesi Dóra Főzz évszakok szerint! című könyvével. Akkor azzal zártam a cikket, hogy ki fogom próbálni a könyvben található recepteket. A nyári programok és teendők sokasága és az Everness Fesztivál szervezésének rám eső részei azonban úgy eltereltek a konyha és a sütés-főzés irányából, hogy mire észbe kaptam már várandós kismamából kezdő anyukaként néztem vissza magamra a tükörből.

Kezemben az aprócska kisfiúnk, akinek eltökélt szándékunk jó mintát mutatni mindenben, így az egészséges és tápláló étkezések ügyében is. Ennek egyik lépése az lenne, hogy mi szülők is példamutatóan táplálkozzunk, hogy mire ő is kanalat ragad addigra ismerősek legyenek számára ezek az ételek. Lássa a tányérunkon, érezze az illatukat és persze nekem is kellő rutinom legyen az elkészítésükben. Viszont időm kevesebb van, mint azt valaha is gondoltam volna és bátran merem kijelenteni, hogy kiszámíthatatlan is, hogy mikor jut valamire csak 10 vagy épp 60 perc.

Ahogy azt Raschburg Jenő bácsitól tudhatjuk "Az anyaság a szó legnemesebb értelmében vett szolgálat." így ha a fiatal úr ébred, szólít, sír vagy kacag én legtöbbször eldobom, ami a kezemben van. Így viszont elég kevés bátorságom akadt, hogy olyan korábban készített, de időigényes ételek elkészítésének álljak neki, mint például a rakott krumpli.

Ekkor jött a sugallat, ami a könyvespolcon pásztázó tekintetemet Dóri könyvén akasztotta meg. Az ismerős érzés, amikor már érzed, hogy a megoldás útjára léptél. Átlapozva a könyvet újra feltámadt bennem a májusi lelkesedés és sok recept kivitelezhetőnek tűnt az új élethelyzetem mellett is.

Első próbálkozásnak két kenyérre és sok másra is kenhető krémet választottam, amik fogyaszthatók reggelire, uzsonnára, vacsorára, otthon, a szabadban, magunknak vagy akár vendégváró fogásnak is. Ami a receptkeresésnél nekem fontos szempont volt, hogy gyorsan elkészíthető legyen, lehetőleg egyszerűen és a végeredmény finom legyen és egészséges. A lentiek minden kritériumnak megfeleltek.

Mustáros hagymakrém:

Nagyon gyorsan elkészíthető. Gyakorlatilag csak a hagyma lepirulásának az ideje, ami picit több. A babával való főzéssel ez a recept maximálisan összeegyeztethető volt számomra. Csak a hagyma szeletelést kellett úgy intézni, hogy ne abban a pár percben kelljen hagymás kézzel babázni és hogy ne csípje a szemét a frissen felszeletelt hagyma. Amíg pirul a tűzhelyen addig néha megkevergetve tudtunk Benedekkel mókázni, amiben elfáradt annyira, hogy már elbambulva várta végig, míg a készre pirult hagymát a többi hozzávalóvalóval elkészítettem.

makro 1 608

Hozzávalók:

  • 4 fej hagyma (én vöröshagymát használtam, de izgalmas lehet másikkal is),
  • 4 ek napraforgó- vagy szezámolaj,
  • 3 ek fehér miszó (elhagyható. Én tejföllel helyettesítettem),
  • 3 ek mustár,
  • 1 csipet tengeri só

Elkészítés: A hagymát vékony szeletekre vágjuk, olajban aranysárgára pirítjuk, eloltjuk a gázt, megsózzuk, hozzátesszük a miszót és a mustárt. Ízlés szerint vajat is belekeverhetünk. Sima péppé passzírozzuk. Kenyérre kenve nagyon ízletes. A kenyeret vékonyan megkenjük, és a tetejét paradicsom-, paprika- vagy uborkaszeletekkel díszítjük.

Lencsepástétom:

Szintén egy időbarát receptről beszélünk, mert a lencsét és a répát pillanatok alatt feltehetjük főni. Amíg készül előkészítjük a többi hozzávalót. Ha esetleg pépesítés után nem marad több időnk vagy türelmünk akkor a fél óra sütés nélkül is nagyon ízletes krémet kapunk.

makro 2 608

Hozzávalók:

  • 2 csésze főtt lencse
  • Főtt hagyma vagy répa (én a sárgarépa mellett döntöttem)
  • 2 ek miszó (én ennél a receptnél is pici tejföllel helyettesítettem)
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek szezámolaj
  • 1 ek pirított, őrölt szezámmag
  • 1 cikk fokhagyma
  • 2 ek fűszer (kakukkfű, oregánó vagy bazsalikom)

Elkészítés:

Az adalékokból pépesítő géppel finom krémet készítünk. Utána egy kiolajozott formában fél óra hosszat kb. 225 fokon sütjük.

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2017