Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Lélektanács sorozat: Selfnessre fel

Lélektanács sorozat: Selfnessre fel

Selfness, a tudatos életvitel, ami a test-lélek-szellem összhangját építi. A fitness és a wellness már ismert szavak az egészséges életmód követőinek. De mit is jelent a selfness?

De mit is jelent a selfness?

A selfness fogalmát 2002-ben a német származású trend- és jövőkutató Matthias Horx fogalmazta meg és vezette be a köztudatba. A selfness hatékonyságát illetve fontosságát az alternatív gyógymódok képviselői és a pszichológusok ismerték fel először, de mára egyre több tudományág képviselői csatlakoztak a 21. század egyik legteljesebb életvezetési módszeréhez.

A selfness életre hívását a túlzottan stresszessé vált környezeti hatások, a mindennapossá váló konfliktusok és az egyre gyakrabban előforduló kiszolgáltatottság érzetét keltő élethelyzetek, a félelmek, a megfelelési kényszer és a pszichoszomatikus betegségek sokasága tették szükségszerűvé. A krízisek ugyanakkor rendkívül értékes lehetőségek az önmagunk megtalálásához vezető úton. Éppen ezért nem küzdenünk kell ellenük, hanem érdemes hálásan fogadni azokat, és egy mélyebb elemzés után iránymutatásként használni.

„A selfness, a tudatos életvitel", „Az élet tudatos megélése"; „élj tudatosan!"

Ezekkel a gondolatokkal nap, mint nap találkozunk.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? Hogyan 'kell', illetve lehet tudatosan élni?

A tudatosság fejlesztéséhez érdemes a következő lépéseket követni:

  • a régi hátráltató realitástudatunk és a magunkkal kapcsolatos elgondolásaink felismerése, elfogadása; a szükségtelen dolgok elhagyása; és az új információk befogadásának megengedése
  • az ítélkezés megszüntetése, elengedések
  • a tudatosságunk kitágítása kérdések mentén
  • hála a meglévő dolgainkért, ugyanakkor újabb célok kitűzése
  • az intuíciód erősítése
  • a lehetőségek befogadása

Ezekben a lépésekben segíthet neked a selfness.

A selfness egy életvezetési választás, amely a test, a lélek és a szellem egyensúlyának megteremtésére, illetve a saját magunkkal, belső énünkkel való kapcsolat kialakítására irányul. Önismeretről, önmagunk hosszútávú és folyamatos változtatásáról az egészséges énkép kialakításáról, személyiségünk fejlesztéséről szól. Ami a módszereket illeti, a selfness életmód iránt nyitott egyének elsősorban az önismeretet és személyiségfejlődést elősegítő, az én-kép megerősítését szolgáló tréningek, terápiák alkalmazásával juthatnak el a belső harmónia és ez által egy egészségesebb, boldogabb lét állapotába. A selfness az egészséges életmódra törekvők számára egy olyan továbbfejlődést jelent, melynek eredményeként megszületik a kiegyensúlyozott, magát és döntéseit felelősen vállaló, önmagával és környezetével harmóniában élő magabiztos, tudatos, boldog ember. Így a selfness hosszú távon nagymértékben hozzájárulhat egy lélekközpontú társadalom kialakulásához.

A selfness hatékonyságának titka, hogy követőit nem időszakos változtatásra - mint a wellness és a fitness esetében - hanem egy élethosszig tartó harmonikus, optimista és pozitív életfelfogás kialakítására készteti. Ennek eléréséhez eleinte pszichésen és mentálisan egyaránt komoly erőfeszítésre van szükség, ami idővel egyre könnyebbé, végül pedig életformává válik. A selfness követői különösen nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra, az egészségmegőrzésre, hiszen a problémák megelőzése egyszerűbb és hatásosabb, mint a már kialakult betegségekkel való küzdelem.

De mi is a különbség a selfness és a wellness között?

Wellness

Selfness

fogyasztás központú

ember központú

kényeztet

tanít

középpontban a test áll

pszichológiai-mentális megközelítésű

cél a kikapcsolódás és a stresszűzés

cél az egyensúly, a fejlődés és az önmegvalósítás

szabadidős tevékenység

életvitel, szemléletmód

trendek alakítják

személyreszabott

aktuális

preventív

lokális

holisztikus

passzív

aktív

A selfness az egészséges életmódra törekvők számára tulajdonképpen egy olyan fejlődést jelent, minek következtében a testi jóérzés érzelmi és lelki kiegyensúlyozottsággal párosul. Az új, selfness életforma alapvetően önmagunk megismerésére helyezi a hangsúlyt.

Selfnessre fel!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2017