Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

10 látványos földalatti otthon

10 látványos földalatti otthon

Fotó: homedit.com

Még ha nem is szokványos, sok ember inkább a föld alatt él, szó szerint. Ez egy érdekes alternatívája a hagyományos otthonoknak, ami mellettáltalában a stílusuk vagy egyszerűen az emberek életmód váltása állhat a háttérben. Egyes esetekben nem kérdéses miért döntöttek arról, hogy a föld alá költöznek, gondolom mindenki emlékszik a híres Gyűrűk Ura filmre, és a hobbit házakra. Meg lesztek lepődve, hogy mennyire otthonossá lehet varázsolni ezt a nem szokványos életmódot.

1. Földalatti ökoház a Make Architects nevű angol tervezőcsapattól (makearchitects.com)

Casa Gary Neville Project

Az angol futballsztár Gary Neville kérésére készült el ez a rendkívüli otthon, ami a szépséget és a funkciókat ötvözi egy új és rendkívül egyedi módon. A lakóhely durván 8000 négyzetméteres, de nem úgy, mint ahogy azt képzelnénk. Az egész szerkezet egy nagy tér, de minden egyes szárnya máshova nyílik. A legfőbb szempontok az építésénél azok voltak, hogy az energia felhasználást a minimumra csökkentsék, és hogy egy ökobarát verzióját hozzák létre egy szimpla otthonnak.

A ház maga helyben megtalálható anyagokból épült fel, hagyományos módszerekkel és geotermikus energiát használ, miközben napelemekkel és szélturbinákkal megújuló energiát termel. Majdnem teljesen a domboldalba lett beépítve, ezért távolról abszolút beleillik a környezetbe.

A központi részén található a konyha, így felülről teljesen úgy néz ki, mint egy virág, és minden egyes szirma egy külön szoba. Éjszaka a fények miatt egy ragyogó virág látszik a levegőből. Érdekes is, és gyönyörű egyszerre ahogy a természet és a mesterséges építmény mennyire harmónikusan tud passzolni egymáshoz.

Casa Gary Neville Project
Casa Gary Neville Project

2. Alpokra néző földalatti otthon elliptikus alakkal

Alpokra néző földalatti otthon elliptikus alakkal

Ez a ház is a domboldalba lett építve, mégis a design teljesen más. A seARCH nevet viselő holland építész társulat és a szintén holland Christian Muller Architects közös munkája. Egy svájci városkában található, Vals-ban, és nehéz megtalálni a hegyekben, mert olyan precizitással építették meg, hogy alig látható nagyobb távolságról. De nem csak ez az oka annak, amiért nem könnyű nem észrevenni.

A ház maga kőből készült és a domboldalba lett beépítve. Két bejárata van. A főbejáratnál található a "kerti rész" ami elliptikus formájú, a másik bejárat a közeli pajtából vezet egy földalatti járaton keresztül a házba. A főbejáratnál lévő részt rengeteg ablak borítja, így az egész otthonba beengedi a természetes fényt, és nem beszélve arról, hogy mesés látványt nyújtanak belülről a szemben lévő hegyek.

Nagyon érdekes látványt nyújt ez a kőház, és merem állítani, hogy nagyon klasszul el tudnak vonulni a lakói a falutól, amiben élnek :)

Alpokra néző földalatti otthon elliptikus alakkal
Alpokra néző földalatti otthon elliptikus alakkal
Alpokra néző földalatti otthon elliptikus alakkal

3. Woodlyn Park, a világ első hobbit szállodája

Woodlyn Park, a világ első hobbit szállodája

Amikor földalatti otthonokról beszélünk lehetetlen, hogy ne egyből a hobbit falu jusson eszünkbe róluk (feltéve, ha láttuk ugye a filmet). Nagyon sok embernek nyújtott inspirációt a remekmű, amit Új-Zélandon forgattak. Sok fanatikus próbálta már lemásolni a híres dombházakat, de kevés sikerült olyan egyedire, mint ez a szálloda. Új-Zéland északi szigetén található Woodlyn Park, a világ első olyan hobbit házakból álló létesítménye, ami mai napig szállodaként üzemel. Polisztirén tömbökből lettek összerakva, ezért nyáron hűvös, télen pedig meleg minden egyes szobája. Ez egy nagyon érdekes és hatásos módja a szigetelésnek, tekintetbe véve, hogy ez egy nagyon egyedi projekt.

Meglepő módon a szobák rendkívül tágasak, és nagyon jók a bútorok is, ez mutatja, hogy milyen magas szinten ügyeltek a részletekre. Minden egyes épületnek van saját konyhája és fürdőszobája, és 6 ember befogadására képesek. A szállodának van saját bárja és étterme is, és kalandos programokat is felajánlanak az ott megszálló vendégeknek.

Woodlyn Park, a világ első hobbit szállodája

4. Ökoház a Preseli-hegységben, Nyugat-Wales

Ökoház a Preseli-hegységben, Nyugat-Wales

A Preseli-hegységben sokfajta területet találhatunk, így sokfajta otthonokat is. De ez egy nagyon érdekes falu. Ez az ökofalu olyan kunyhókból áll, amiket szalmából és sárból raktak össze, és ugyanúgy a domboldalba építették. Nagyon otthonos és kuckós minden egyes otthon. Amellett, hogy a környezetbarát az összes ház, a lakói napelemekkel termelik az energiát és öntermelő életmódot folytatnak.

Ez a közösség 1993ban indult és évekig titokban tartották. 1998ban fedezték fel, amikor megcsillant a napfény a fő épület egyik napelem paneljéről. Egy pilóta látta a tükröződést, majd jelentette, az önkormányzatnál semmiféle iratot, vagy engedélyt nem találtak arról, hogy itt bármi is épült volna, vagy egyáltalán épülhetne. A házak nagyon precízen el lettek takarva, és körbevették őket fákkal és bokrokkal.

Ezek után sötét korszak következett az ökofalu életében, mivel mind a 22 lakójának az otthonát buldózerekkel jöttek lebontani. Jártak bíróságra számtalan alkalommal, és sikerült is elérni azt, hogy hivatalosan is ott élhessenek tovább, hála a Pembrokeshire Coast Nemzeti Parknak és a fenntarthatósági politikájának. Bizonyítaniuk kellett, hogy nem veszélyeztetik az ökoszisztémát, és miután megtették sikerült elérniük azt, hogy elsőként engedélyezzék olyan közösségek létrejöttét, akik öntermelő életmódot folytatnak, így hivatalosan is úttörőivé váltak az egyszerű, természettel összhangban élő közösségeknek. Manapság már tanfolyamokat, és bemutatókat tartanak arról, hogy hogyan lehet fenntartható életmódot folytatni önerőből és még egyedi készítésű bútoraikat, pluszba megtermelt élelmüket is értékesíteni tudják.

Ökoház a Preseli-hegységben, Nyugat-Wales
Ökoház a Preseli-hegységben, Nyugat-Wales

5. A Gyűrűk Ura trilógia, és a Hobbit című filmek mesebeli városkájának a Hobbitonnak a házai

A Gyűrűk Ura trilógia, és a Hobbit című filmek mesebeli városkájának a Hobbitonnak a házai

Ahogy már említettem lehetetlen vállalkozás nem egyből ezekre a csodás házakra gondolni, ha a föld alá épült épületekről beszélünk. Óriási szimbólummá váltak ezek a kis apró házak, a filmben itt élnek az apró hobbitok. Ha nem másolatokat szeretnénk látni, akkor Új-Zéland felé kell vennünk az irányt, azon belül Matamata városába.

Ezek az épületek a film miatt épültek meg, és miután befejezték a forgatást, a tulajdonos engedélyt kért arra, hogy megtarthatná-e a házakat, mivel nagyon jó lenne turista látványosságnak. Az engedélyt megkapták, és az is lett. Rengeteg ember látogatta meg azóta Hobbiton városát, és sokan egyből beleszerettek, amit nem csodálok! :)

Persze nem úgy néznek ki ezek a házak belülről, mint ahogy a filmekben láthattuk, mivel azokat a jeleneteket stúdióban forgatták. Nyilván távolról sokkal szebbek ezek a földbe épített épületek, de ha még él bennünk a kép a filmekből, vagy még jobb, ha a könyvekből, akkor könnyen odaképzelhetjük magunkat.

A Gyűrűk Ura trilógia, és a Hobbit című filmek mesebeli városkájának a Hobbitonnak a házai
A Gyűrűk Ura trilógia, és a Hobbit című filmek mesebeli városkájának a Hobbitonnak a házai

6. Az ökobarát Bella Vista Hotel Olaszországban

Az ökobarát Bella Vista Hotel Olaszországban

Ez az első koncepció, aminek az építése még javában folyamatban van, de így is érdemes bemutatni, mivel nagyon szép lett a látványterv. Ilyen hotel a Bella Vista is.

A design Matteo Thun keze munkáját dicséri, és a fenntarthatóság és az öko-tudatos életmód az irányvonal. 11 különálló hotelt tervezett meg, ez az egyik, aminek munkálatait 2009-ben kezdték el. Az összes különálló részleg észak-déli tájolású, így a megtermelt hőt a Nap adja, és mivel a föld alá lett építve, ezért a föld megtartja az összes hőt. Nyáron hűvös, mivel olyan szögben süt a Nap, és télen pedig meleg, és helyben fellelhető anyagokat használnak az építésükhöz. A fő cél az volt, hogy erős kapcsolatot ápoljon a természettel az egész projekt, és ezt a harmóniát egészen zseniális módon sikerült megteremtenie a fent említett úriembernek.

Az ökobarát Bella Vista Hotel Olaszországban
Az ökobarát Bella Vista Hotel Olaszországban

7. Egy otthon Missouri-ban, amit a sziklába építettek

Egy otthon Missouri-ban, amit a sziklába építettek

A legtöbb föld alá épült otthon a domboldalba lett építve, a Gyűrűk Ura mozik ihlették öket, ám még van egy pár lehetőség, amit érdemes megnézni. Példának okáért egy sziklabarlang logikus és egyszerű megoldásnak tűnhet.

Ez a csodálatos otthon Festus városában található, Missouri államban és egy 15000 négyzetméteres homokkő barlangba lett beépítve. Curt és Deborah Sleeper építette az egészet, és azóta is az ő otthonuk. Belülről nagyon modern és nagyon egyedi mintákat készítettek falként, amik bámulatos hangulatot teremtenek odabent.

Nem csak, hogy érdekes megoldás, hanem rendkívül költséghatékony is, mivel geotermikus energiát használnak fűtésnek, és még a levegő is friss odabent, valami okos szerkezetnek köszönhetően. Az otthonnak 3 kamrája van, mindegyik kezeletlen, vagyis a szikla eredeti állapotát megőrizték. Egészen érdekes megoldás, Magyarországon is el tudom képzelni, mivel rengeteg barlang található nálunk is.

Egy otthon Missouri-ban, amit a sziklába építettek
Egy otthon Missouri-ban, amit a sziklába építettek

8. Peter Vetsch organikusan kivágott földházai

Peter Vetsch organikusan kivágott földházai

Svájcban, egészen pontosan Dietikon városában található ez a rendkívülien szépen kivitelezett földalatti építmény, ami régi és új öko megoldásokat alkalmaz, és ettől lesz annyira progresszív. Ez a komplexum az Earth House Estate Lättenstrasse nevet viseli.

Maga a létesítmény 9 házat foglal magába, három 3 szobás, egy 4 szobás, egy 5 szobás, és három 6 szobás változata van, de ez még semmi, van egy 7 szobás lakás is.

A házak nagyobbak, mint aminek látszanak a képek alapján, azért is, mert majdnem teljesen föld és fű veszi körbe őket. A lakások egy nagyon szimpatikus megoldással kör alakban lettek elhelyezve és középen egy tó található, amire néznek.

Az összes lakás úgy lett tervezve, hogy védelmet nyújtson hideg és meleg ellen, de még a szél és a csapadék ellen is. Az organikus alakja a lakásoknak természetes összhangot varázsol, és szerves részévé válik a tájképnek.

Peter Vetsch organikusan kivágott földházai
Peter Vetsch organikusan kivágott földházai  

9. A Malator ház a Wales-i partoknál

A Malator ház a Wales-i partoknál

A legtöbb földalatti ház a domboldalba van építve, és nehezen, de észrevehető, ám a következő háznak, ha nem tudod a pontos GPS koordinátáit, akkor felesleges keresned, mert teljesen beleolvad a környezetébe, sőt, nagyjából el is tűnik a föld alatt.

Ez a ház a Future Projects nevű cég projektje, és egy mesterséges dombba építették a domb tetejére. Ez a hely csodálatos panorámát nyújt, de szerintem a képek magukért beszélnek, hiszen tengerre néző a lakás és még ráadásul öko barát!

Mind a két oldalát üveg borítja a lakásnak, és abszolút ékes példája a passzív háznak. Apró lyukak vannak belefúrva a fűbe, azon keresztül szellőzik az épület. A Malator ház majdnem teljesen eltűnik a tájképben, ezért mondhatni bele van integrálva a természetbe :)

A Malator ház a Wales-i partoknál
A Malator ház a Wales-i partoknál
A Malator ház a Wales-i partoknál

10. Az Aloni Ház a Cycladic-szigeteken Görögországban

Az Aloni Ház a Cycladic-szigeteken Görögországban

Több módot is találhatunk arra, hogy hogyan illeszkedjen a természetbe a házunk, párat már bemutattunk eddig a cikkben, és itt is helyben megtalálható anyagokból építették az egész építményt.

A Deca Architecture nevű építész csapat megtartotta a régi görög hagyományok alapján készült házaknak jelentős részét, így kőfalakat és gazdálkodásra alkalmas területeket hoztak létre a projektjükben.

A felhasznált anyagok helyben megtalálhatóak, és egyáltalán nem befolyásolják a természetet, hogy azokat felhasználták, sőt még költséghatékonyak is, és nagyon jól szigetelnek. Egy emeletes a ház maga, és a 240 négyzetméteres, föld és beletelepített növények nagyon jól szigetelik a tetőszerkezetet és még szebbé is varázsolják a környezetet.

Az Aloni Ház a Cycladic-szigeteken Görögországban
Az Aloni Ház a Cycladic-szigeteken Görögországban
Az Aloni Ház a Cycladic-szigeteken Görögországban

A Homedit cikke alapján.

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021