Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

40 év után először: LSD a gyógyításban

40 év után először: LSD a gyógyításban

40 év után először végeznek újra kontrollált kísérleteket az LSD terápiás, gyógyító hatásával kapcsolatban. A svájci tanulmányra önkéntesen jelentkező 12 beteg két LSD-vel támogatott kúrán vett részt, köztük pár hetes szünettel.

Peter egy svájci barátjától hallott a klinikai tesztvizsgálatról, és úgy döntött, hogy érdemes önkéntesnek szegődnie, még akkor is, ha ez hosszú, fájdalmas vasutazást jelentett szülőföldjéről Ausztriából, és egy mentális összeomlás lehetőségét. Már nem volt sok ideje hátra, és a hagyományos orvoslás csődöt mondott – semmi sem tudott enyhíteni a degeneratív gerinc elváltozásán.

"Soha nem drogoztam azelőtt, ezért ahogy éreztem magam - nos, azt hiszem, arra a megfelelő szó a rettegés" - nyilatkozta Peter, 50 éves osztrák szociális munkás egy telefonos interjúban, kérve, hogy vezetéknevét ne említsük, hogy megőrizhesse inkognitóját. "Bennem volt a félelem, hogy rosszul is elsülhet, és egy 'bad trip'-pé válhat".

Kedden, a 'The Journal of Nervous and Mental Disease' online publikálta a 40 után végzett első, kontrollált LSD kísérlet eredményeit. A kísérletet egy svájci pszichiáter Bern közelében lévő irodájában végezték, a drog hatását egy beszélgetéses terápia kiegészítéseként tesztelték 12 olyan személynél, akik életük végéhez közeledtek, ahogy Peter is.

A vizsgálat alanyai zömmel a rák végső stádiumában voltak, és sokan meghaltak a vizsgálat után, egy éven belül - de még megérték azt a mentális kalandot, amely úgy tűnt, enyhítette az utolsó napok egzisztenciális borúját.

"A szorongás enyhült és ez később sem változott," mondta Dr. Peter Gasser, aki a kezelést végezte, és nyomon követte a betegeket egy évvel a vizsgálat befejezése után.

Ez a publikáció a legújabb a kutatók és adománygyűjtők apró lépteinek sorozatából, kiknek laza koalíciója azon munkálkodik, hogy a hallucinogének visszakerüljenek a mainstream pszichiátria (uralkodó irányzatának) berkeibe. Mielőtt a kutatást 1966-ben az Egyesült Államokban betiltották, az orvosok a különböző körülmények között vizsgálták az LSD hatását, beleértve a halálközeli szorongást is.

Az elmúlt néhány évben azonba az Egyesült Államok-beli és külföldi pszichiáterek egyaránt - törvényhozókkal és etikai bizottságokkal együttműködve – Ecstasy-val támogatott terápiát vizsgáltak poszt-traumatikus stressz zavar esetében, és más, hallucinogénekkel végzett vizsgálatok is folyamatban vannak.

„A törekvés részben politikai, részben tudományos" – fejtette ki Rick Doblin ügyvezető, a Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies igazgatója, amely egy olyan alapítvány, ami több vizsgálatot is finanszírozott. "Ki akarjuk szabadítani ezeket az anyagokat az ellenkultúra kényszerzubbonyából, és visszahozni őket a laboratóriumba egyfajta pszichedelikus reneszánsz részeként".

A svájci tanulmányban részt vevő 12 beteg az LSD bevétele előtt többször is találkozott Dr. Gasserral, hogy megismerkedjenek és közelebb kerüljenek egymáshoz. A kísérlet két droggal támogatott kúrából állt, közöttük pár hetes szünettel.

A gyógyszer hatása akár 10 órán át is tartott, ami után a betegek kanapén pihentek meg az irodában, mindenkor egy terapeuta vagy asszisztens kíséretében. "Elmondtam nekik, hogy minden ülés itt zajlik, biztonságos környezetben, és én is minden esetben jelen leszek" nyilatkozta Dr. Gasser. "Azt is elmondtam, hogy nem tudom garantálni, hogy nem lép fel intenzív szorongás, de ha fellép, akkor sincs ok az aggodalomra, mert biztosan el fog múlni."

És valóban elmúlt, bár nem mindig könnyen. Sokan sírtak, a legtöbben fészkelődtek, egy 67 éves férfi azt mondta, hogy találkozott a rég halott, elidegenedett apjával valahol a kozmoszban, aki elismerően bólogatott.

Mindannyian beszélgettek időszakonként Dr. Gasserrel, aki olybá tűnt, mint horgony a viharban, vagy egy felfedező társ, aki nyomon követte ezeknek az érzelmeknek a forrásait. A szakmai zsargon szerint, a terápia beteg-központú volt, nyílt végű és "integratív," elsősorban a gondolkodás jelenlegi szokásaira, valamint a réges-régi gyermekkori élményekre fókuszált.

"Olyanban volt részem, amit misztikus élménynek hívnak, azt hiszem, eltartott egy ideig, és a nagy része szorongás volt, hiszen ezeket az emlékeket évtizedek óta sikeresen mélyre temettem magamban" - mondta Peter. "A fájdalmas érzéseket, sajnálatot, a halálfélelmet... Emlékszem sokáig nagyon hideg volt. Reszkettem, bár közben izzadtam. Ez egyfajta lelki hidegség volt, azt hiszem, a mellőzöttség emléke."

Olyant tett azokkal az érzésekkel, amit szinte soha azelőtt. Elkezdett beszélni róluk. "Ez meglepett," mondta Peter. "Nem is tudtam, hogy fennhangon beszélek, míg Dr. Gasser fel nem hívta a figyelmem rá."

Körülbelül két hónappal a heti terápiák után a nyolc résztvevőnek, akik teljes dózisú LSD kaptak, a standard mérőskálákkal mért szorongás értékei mintegy 20 százalékot javultak, és a négy alanynál, akik sokkal gyengébb adagot kaptak, ugyanezek az értékek romlottak. (A kísérlet után ezek a betegek is engedélyt kaptak az "átkelésre", és megpróbálták a kísérletet teljes dózissal.) Ezek az eredmények egy évig maradtak fent azoknál, akik túlélték.

A kísérlet túl kicsi volt ahhoz, hogy meggyőző legyen, mondta Dr. Gasser, akinek társszerzői közt van Dr. Doblin, Dominique Holstein, a Zürich-i Egyetemi Kórháztól, és Rudolf Brenneisen a Berni Egyetemről. Ám a kutatók szerint ezek az eredmények még csak a kezdet. A drog nem okozott súlyos mellékhatásokat, legföljebb átmeneti - és gyógyászati szempontból értékes - szorongó időszakokat.

A résztvevők összességében úgy ítélték meg, hogy megérte vállalni a kezelést. "Ez az elmélet bizonyítéka" mondta Dr. Doblin. "Azt mutatja, hogy ezt a fajta vizsgálatot biztonságosan lehet végezni, és hogy nagyon is megéri."

Péter, a szociális munkás, egyet értett ezzel. "Mondhatom, sokkal érzelmesebb lettem, mióta a vizsgálat véget ért, és ez nem jelenti azt, hogy mindig vidám vagyok" mondta. "De azt hiszem, jobb, ha erőteljesebben átélem a dolgokat – jobb elevennek lenni, mint pusztán vegetálni."

Fordította: Radó Márti
Forrás: nytimes.com

 

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021