Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

A hibáink tesznek egyedivé…

A hibáink tesznek egyedivé…

Találkozunk… Néha a puszta pillantás elég, hogy érdeklődést váltsunk ki egymásból. Szemünk feltérképezi a másik vonásait, az ismeretlen gesztusok mögött megpróbáljuk felfedezni az üzenetet, ami nekünk szól. Először a pozitívumokra helyezzük a hangsúlyt… Ha szimpatikus valaki, további pozitív jellemvonással ruházhatjuk fel gondolatban. Talán meg sem várjuk, hogy közelebb kerülve megláthassuk a másik valódi személyiségét. Az idegenből talán előbb lesz „hamis” ismerős, mint kellene…

Ha elég időt adunk egymásnak és kellő türelemmel, nyitottsággal, elvárások és előítélet nélkül indulunk felfedező útra, akkor valóban megláthatjuk a másik embert. Akár barátságról, akár egy új szerelemről van szó, általában csak az erényekre vagyunk kíváncsiak. Sajnos. Eleinte sikerül nekünk is a jó oldalunkat mutatni, elrejteni a hibáinkat, a lehető legjobb színben feltűnni… Kevesen merik felvállalni egy ismeretség legelején a valódi arcukat. Azt képzeljük, hogy valami elriaszthatja új „játszópajtásunkat”…

Pedig sokkal izgalmasabb a hibákat megfigyelni. A jó tulajdonságokat számlálgatjuk, nem is gondolunk bele, hogy partnerünk is a legjobb színben akar feltűnni előttünk.

Valamennyien szeretnénk magunkat olyan embernek tartani, aki erények halmazával jellemezhető elsősorban. Valójában mindenki ugyanazokra az emberi jellemvonásokra mond igent. Arra törekszünk, hogy jószívű, kedves, segítőkész, okos, kreatív, tehetséges, türelmes, szellemes stb. embernek mutassuk magunkat.

Nehezen szembesülünk hibáinkkal, sokan nem is látjuk önmagukat tisztán. Azt is tudjuk, hogy milyen pozitív vonásokat látunk szívesen egy számunkra lehetséges partnerben. Eleinte ezért azokat az ideális vonásokat keressük a másikban és próbáljuk magunkból megmutatni, amikről úgy gondoljuk, hogy vonzóbbá tesznek bennünket.

Megmutatni a hibáinkat, felvállalni egyedi természetünk kisebb-nagyobb hibáit nagy bátorságot igényel. Önismeret és önelfogadás kell ahhoz, hogy elhiggyük szerethetőek, különlegesek vagyunk. Egy egyszerű munkakapcsolat minőségét is komolyan befolyásolja, hogy meg merjük-e mutatni magunkat vagy attól félve, hogy nem fogadnak el, szerepet játszunk, álarcot viselünk, mert ez biztonságosabb számunkra.

Talán mindannyian átéltük már azt a pillanatot, amikor megérezzük, hogy a velünk szembenálló ember az igazi arcát, valódi természetét mutatja nekünk. Meglátjuk az Embert, akinek jellemét apróbb vagy nagyobb hibák tarkítják, de éppen ezek teszik emberivé.

Sokan sétálgatnak a világban olyanok, akik ugyanazokkal a csodálatos, vonzó tulajdonságokkal rendelkeznek. A hibáink mintázata azonban egyedivé, egyszerivé és megismételhetetlenné tesz bennünket. Erősségeink és gyengéink, erényeink és hibáink különleges kombinációja csakis ránk jellemző.

Dolgozhatunk magunkon, csiszolhatjuk jellemünket. Vannak azonban olyan tulajdonságaink, amin nem tudunk változtatni. Minél mélyebben ismerjük, elfogadjuk és tiszteljük önmagunkat, annál könnyebben fogadjuk el embertársainkat is.

Megismerni, elfogadni és értékelni egymást, jó és rossz tulajdonságainkkal együtt, ez az alapja minden emberi kapcsolatnak és együttműködésnek.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021