Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

A pitypang

A pitypang

A pázsitunkban, kertünkben nem szívesen látott gyom valójában a biokertészek egyik kedvenc növénye – értékes gyógynövény. Gyermekláncfűként is ismerjük. Elvirágzása után a gyerekek kedvence – „bóbitái” piheként repülnek szét, fújásra.

Amíg bimbója nem jelenik meg, addig a friss, üde, zsenge levelek salátaként elkészíthetőek, olivaolajjal meglocsolva. Vacsorára főtt burgonyához és félkeményre főtt tojáshoz is adhatjuk.

Egyik legfontosabb és legolcsóbb tavaszi vitaminforrásunk lehetne, de sajnos nem élünk vele!

A pitypang Teája étvágygerjesztő és erősítő hatású. Éjszakára 2,5 dl hideg vízbe áztassunk egy kanál levelet vagy gyökeret, másnap forraljuk fel.
Felhasználhatjuk a virágok szárát is. Alaposan mossuk meg a virággal együtt, csak fogyasztáskor tépjük le a virágot , amikor a szárat fogyasztani akarjuk. Naponta 5-10 szárat rágcsáljunk el, két hét után érezzük kedvező hatását - máj és cukorbetegség esetén is. Kezdetben íze kesernyés – nagyon kevés keserű ízű ételt fogyasztunk manapság, amire szüksége lenne szervezetünknek -, íze az endívia salátához hasonló.

  • Fáradtság, levertség esetén is érdemes egy két hetes kúrát csinálni.
  • Gyomor és vértisztító hatása is ismert, szabályozza az epe és a máj működését, az emésztést segíti.
  • A pitypang gyökere nyersen fogyasztva élénkítő hatású.
  • C, E és B vitaminokat, valamint káliumot, cinket, rezet és karotinoidot tartalmaz

Április, májusban virágzik, később már nagyon keserű lesz a növény. Télen is levelet hajthatnak, mivel tőlevelei áttelelnek.

Az egész növény gyógyító hatású. Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát. A biokertészek más növényekkel együtt használják a növények belocsolására, növekedés-serkentőként.

Fogyasszuk a természet ajándékát, érdemes megkóstolni!

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021