Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

A Titkos Tanítások vége

A Titkos Tanítások vége

Mind a változás, a változtatás fontosságáról beszélünk. Már mindannyian tudjuk, mi az, ami nem működik. Most itt az ideje elkezdeni csinálni azt, ami működik. A recept kéznél van: spirituális tradíciók tucatjai, évezredek alatt kipróbált módszerek. Meditáció, jóga, kontempláció, hit.

Egy dolgunk van, amit viszont nem tudunk kihagyni: az elmélet átültetését a gyakorlatba. A Tudást élővé tenni a Megtapasztalás által. Ez a Vízöntő kor valódi üzenete: az értékek ugyanazok, és a közös felelősségünk átültetni, időszerűvé tenni, és elterjeszteni. Mire várnánk? Panaszkodás, egymásra mutogatás helyett kezdjünk el cselekedni, tapasztalni, megosztani mindent ami jó, hasznos és a segítségére van mindannyiunknak.

Titkos tanítások nincsenek. Legalábbis már nem titkosak többé. Évezredeken keresztül, egy szűk belső kör (ezoteros) ‘kiváltsága’ volt a spirituális tudás, azok a módszerek és technikák amelyek a szellemi ébredést hivatottak felgyorsítani. A többség, a népes külső kör (exoteros) szellemi fejlődését a hétköznapi élet rendes folyásában találta meg, ezt nevezhetjük Karma-jógának, vagyis a cselekvés jógájának. Ez is nagyon jó út, mint mindegyik, csak egy kicsit tovább tart, kb. évmilliókig, amíg a lélek eléri a tökéletességet. Aki nem akart rászánni ennyi időt, annak kínált rövidítési lehetőséget az ezoterikus út megannyi változata, a Rádzsa jóga illetve a meditáció számtalan változata. Nyilván meghatározó volt az, hogy milyen közegbe, kasztba született valaki: a szellemi kaszt gyermekeinek nyitott volt a lehetőség a titkos tanítások megismerésére, de aki különösen erős spirituális adottságokkal rendelkezett, annak az alsóbb osztályokból is megadatott az esély (jó esetben), hasonlóan egy mai szegény diák ösztöndíjához.

Napjainkban már nincs értelme titkos tudásról beszélni, mert a tudás többé nincs elrejtve az avatatlanok elől. A New Age, a Vízöntő kori szellemi újjászületés mint az áram szaladt végig a 20. századon, és a könyvek, de még inkább az Internet (amely szintén Vízöntő találmány) mindenki számára korlátlanul lehetővé tette a Tudás elérését. Ennek megvan a jó és rossz oldala is nyilván. Sajnos a mohóság, hatalomvágy és egyéb negatív tulajdonságok, ha kombináljuk a titkos tanítások erejével, óriási kárt tudnak okozni, elég ha a nácizmus ezoterikus jellegére gondolunk. Napjaink vezetése világméretekben pedig olyan jelleget ölt, hogy ismét szellemi tudatlanságba taszítsa és ott tartsa a vezetettek hatalmas tömegét. Ahogy látható, a szellemi leépítésére egy népnek néhány évtized elég. A TV, a média erejével felfegyverzett elit sikeresen viheti keresztül akaratát, mind addig, amíg az emberek hagyják belülről, dróton rángatott bábok módján irányítani magukat. Hogy meddig?

Pontosan addig, amíg az évezredes tudást, ezoterikus bölcsességet el nem kezdi mindenki használni, tanulni és gyakorolni. Az elméletet a gyakorlatba átültetni. Ehhez a legjobb segítséget egy tanító tud nyújtani. A nagy tömegeket vonzó, csillogó szuper-guruk bizonyosan nagyon jó és fontos szerepet töltenek be az emberiség spirituális felemelkedésében, DE nincs szükség Indiába zarándokolni, ashramba költözni, vagy egyéb szélsőséges változtatásra.

Saját tapasztalatom szerint az ember megtalálja a tanitóját, amikor készen áll rá, anélkül hogy bármit kellene tennie. A tanitó legfőbb erénye nem az, hogy titkos tanitásokat súg a tanitvány fülébe, hanem az, hogy a lénye motivál a rendszeres gyakorlásra. Ha csak ránézek a tanáromra, és látom azt a szintet, érzem azt minőséget amelyet képvisel, rögtön motiválttá válok a gyakorlásra, mert én is akarom AZT ami neki VAN. Nem indiában, nem ashramban, nem egy titkos társaságban, hanem ITT és MOST.

 

 

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021