Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

A tudatosság következő lépcsője: felelősségteljes pénzügyek 1. rész

A tudatosság következő lépcsője: felelősségteljes pénzügyek 1. rész

Valamiért nem szeretünk a pénzről beszélni. Legalábbis a spirituális, tudatos úton járók jó része biztosan nem. Ellenérzéseink vannak, ódzkodunk, félünk, bizalmatlanok vagyunk, és talán egy picit még ítélkezünk is. Nem kell, hogy így legyen.

Tudatosságra törekszünk az élet minden területén. Gondosan választjuk meg ételeinket, kozmetikumainkat, könyveinket, példaképeinket, szörfölünk az internet végelláthatatlan információ-dzsungelében, figyelünk kifelé s befelé egyaránt. Azonban ha a pénzügyek kerülnek szóba, bezárkózunk. Nem szívesen beszélünk róla, ellenérzésekkel küzdünk, de legalábbis bizalmatlanok vagyunk. És bizony nem teljesen alaptalanul.

De vajon szabad-e elzárkózzunk egy témától, mely ily egyértelműen jelentős hatással van az életünkre? Vajon a tudatossághoz nem tartozik hozzá jövőnk felelősségteljes alakítása? Miért gondoljuk, hogy a spirituális, tudatos úton járó embernek szegénységben kell tengődnie?

A gazdagság nem menő

A gazdagság spirituális, vagy szimplán csak a tudatossággal foglalkozó emberek körében nem divat. Vagy divat, csak nem beszélünk róla. Van, aki úgy gondolja, hogy aki tehetősebb, több pénze van, jobb autója, szebb háza, az mind rossz, gonosz, lop, csal, hazudik, és egészen biztosan tisztességtelen módon jutott el odáig, ahol van. Van, aki nem így gondolja, hanem egyszerűen csak nem érdeklik a tehetősebb emberek, sem a pénzügyek; szimplán nem foglalkozik a témával. Az előbbi: ítélkezés. És ha ítélkezünk, akkor vajon jobbak vagyunk-e bármennyivel is? Utóbbi pedig szimplán struccpolitika. Tudatosságra, felelősségvállalásra törekszünk, és ha tetszik, ha nem, egy három szinten működő világban, ahol az egyik szint a fizikai, a felelősségteljes pénzügyeknek, melyek kihatással vannak saját és gyerekeink életére, helyt kell adnunk.

Ami jár, az jár

Saját magunkat fosztjuk meg lehetőségektől, ha hagyjuk, hogy az előítéletek, és a negatív tapasztalatok határozzák meg pénzhez való hozzáállásunkat. A struccpolitikával, a pénzügyek témájának mellőzésével elzárjuk magunkat olyan segítségektől, melyek egyébként járnának. Vajon hányan tudjuk például, hogy egészségügyi kiadásainkra, gyógyszerekre, orvosi számlákra minden adózónak jár évi maximum 150.000. Ft vissza nem térítendő támogatás az államtól?

Tudatosan kell élni azokkal a lehetőségekkel, melyekkel több pénz marad a zsebünkben, legyen szó bár adókedvezményekről, támogatásokról, apró trükkökről, vagy nem reklámozott forrásokról. (Ezekről a lehetőségekről cikksorozatunk második részében olvashattok majd részletesen.) Meg kell tanulnunk okosan takarékoskodni, mert a párnák alatt gyűjtögetett pénzek ideje bizony lejárt.

Járjuk körül a témát, érdeklődjünk, vizsgálódjunk, keressük a lehetőségeket, legyünk tisztában az legfontosabb fogalmakkal, legyen rálátásunk az alapvető összefüggésekre, és persze ne hagyjuk, hogy szépen csengő számokkal és szlogenekkel elhitessenek velünk mindent. Legyünk a pénzügyekben is tudatosak!

Karma, reinkarnáció és a pénzügyek

Próbáljuk megközelíteni a pénzügyeket kicsit más szemszögből. Tételezzük fel, hogy hiszünk a karmában, vagy a reinkarnációban. Ha hiszünk a karmában, az azt jelenti, hogy azt valljuk: mindenki azt kapja, amit megérdemel. Ki mint vet, úgy arat. Tehát akármilyen jó vagy rossz, nehézség vagy jólét történik az emberrel ebben az életében, az azért van, mert azt vagy kiérdemelte, vagy mert éppen azt kell megélnie. Ha viszont ez így van, akkor milyen jogon ítélkezünk bárki felett is? Honnan tudjuk, hogy a gazdag, szép autós, nagy házas bácsinak nem éppen azért van szép autója és nagy háza, mert megérdemli, mert harmóniában van önmagával, és épp azt teszi, ami neki rendeltett ebben az életben? Vagy mert bármilyen okból kifolyólag neki most ezt kell megélnie, és elkövetkezendő életeiben megéli a másik végletet? Vagy talán már megélte azt is. Honnan tudjuk? Ha kettőnk közül ő harmóniában van önmagával, mi pedig ítélkezünk, akkor melyikünk is cselekszik helyesen?

cikk kozepebe608

Persze lehetséges, hogy a gazdag bácsi még sincs harmóniában önmagában, hogy tényleg tisztességtelen módon kereste meg a pénzét, és lop, csal, hazudik. Teljesen mindegy. Akárhogy is legyen: az az Ő karmája, nem a mi dolgunk megítélni ezt.

A mi dolgunk ezzel kapcsolatosan az, hogy ha minimálisan is, de jártasságra tegyünk szert a pénzügyekben, hogy a tények ismeretében felelős döntéseket hozhassunk, melyek kihatnak mind saját, mind gyerekeink, unokáink életére. Cikksorozatunkban ehhez szeretnénk segítséget, mankót nyújtani. Mert tévedés, hogy a tudatosság, vagy akár a spirituális életszemlélet kizárja a pénzügyekben való sikerességet, azok tudatos és helyén való kezelését. Túl kell lépnünk a pénz hatalommal való azonosításán, a negatív érzéseken, hiszen az alapvető jólét megteremtése, az öngondoskodás ugyanúgy a tudatosság része, mint bármi más. Mint mindenben, itt is meg kell találni a két véglet közt az arany középutat.

Cikksorozatunk második részét itt olvashatjátok.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021