Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

A tudatosság következő lépcsője: felelősségteljes pénzügyek 2. rész

A tudatosság következő lépcsője: felelősségteljes pénzügyek 2. rész

Cikksorozatunk első, bevezető részében megvizsgáltuk a tudatosság, a karma, a reinkarnáció és a pénzügyek összefüggéseit, beszéltünk előítéletekről, asszociációkról, pénzügyi tudatosságról és a teljes elzárkózásról, valamint az ideális arany középútról. Cikksorozatunk második részében azokat a lehetőségeket, tippeket és trükköket gyűjtöttük össze, melyekkel pénzt spórolhatunk meg, extra kedvezményekhez, nem reklámozott támogatásokhoz juthatunk, vagy csak szimplán okosan takarékoskodhatunk.

Cikksorozatunk első részét itt olvashatjátok.

A tudatossághoz tehát hozzátartozik az, hogy felelősen döntsük, tájékozódjunk a pénzügyeinkről is, tudatában legyünk és éljünk a minket illető kedvezményekkel, egészséges kétkedéssel járjunk utána azon módoknak, tippeknek, trükköknek, melyekkel takarékoskodhatunk, hogy karmánk kifürkészhetetlen útjainak tudatában legalább az anyag szintén egy egészséges biztonságot megteremtsünk magunknak és családunknak, hiszen lehetünk bármennyire spiri-, öko-, ezoterikusak, vagy szimplán csak tudatosak, viszonylag nehéz a szellem s a lélek dolgaival foglalkozni, ha egy nagyobb váratlan kiadás miatt nem marad miből ennünk és lakbért fizetnünk.

Nézzünk néhány potenciális opciót takarékosságra.

Adókedvezmény fogyatékosoknak – és cukorbetegeknek, ételérzékenyeknek is!

Sokan, így én sem tudtam, hogy többek közt az egyre inkább népbetegségnek számító glutén-, laktóz-, és fruktóz-intolerancia után is jár például adókedvezmény, ugyanis súlyos fogyatékosságnak minősülnek. Nem kell más hozzá, mint egy orvosi igazolás arról, hogy a lentebb meghatározott betegségek egyikében szenvedünk (ne legyen így), és arról, hogy az gyógyíthatatlan. Ha rendelkezünk ilyen papírral, hívjuk fel rá könyvelőnk, bérszámfejtőnk figyelmét, ők tudni fogják nem csak azt, hogy mostantól hogyan tudjuk ezt a kedvezményt érvényesíteni, de, ha a kiállított igazolás évekkel ezelőtti, akkor jó hír, hogy maximum 5 évre visszamenőleg is lehet kérni az összeg kiutalását bankszámlánkra. Ez pedig így egyben már egy szebb összegre rúg.

A betegségek után járó adókedvezmények bővebben itt olvashattok.

Itt pedig megtalálhatjátok a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek teljes listáját.

Ingyen utazás a BKV-n

Azok, akik tartós betegségben, vagy súlyos fogyatékosságban szenvednek, jogosultak a BKV, azaz BKK szolgáltatásainak díjmentes igénybevételére. Ehhez szükség van egy, a Magyar Államkincstár által kiállított igazolásra.

A BKK tájékoztatója:

Az utazási kedvezményeket a 85/2007. (IV. 25.) számú kormányrendelet határozza meg. A kormányrendelet 8. §-a alapján az a személy, aki tartós betegség vagy súlyos fogyatékosság miatt magasabb összegű családi pótlékra vagy fogyatékossági támogatásra jogosult, helyi közlekedésben díjmentesen, helyközi közlekedésben 90%-os kedvezménnyel utazhat.

Az utazási kedvezmény az említett ellátásokhoz, és az azokban részesülők számára a Magyar Államkincstár (MÁK) által kiadott hatósági igazolványhoz kötött, hiszen sem a BKK Zrt. mint közlekedésszervező, sem pedig a közlekedési szolgáltatók nem tudják megítélni, hogy kinek milyen az egészségi állapota, illetve esetleg milyen betegségben szenved, az tartós betegségnek vagy súlyos fogyatékosságnak minősül-e. Aki az egészségi állapota miatt rendelkezik MÁK igazolvánnyal, az a kedvezményekre is jogosult. Akinek nincs ilyen igazolványa, az a Magyar Államkincstárnál érdeklődhet arról, hogy jogosult-e magasabb összegű családi pótlékra vagy fogyatékossági támogatásra – amennyiben igen, úgy meg fogja kapni a hatósági igazolványt, és annak alapján már igénybe veheti az utazási kedvezményeket.

Felkerestem a Magyar Államkincstárt tájékoztatásért arra vonatkozóan, hogy mi szükséges az igazolás kiállításához, és ezt a tájékoztatást kaptam:

„A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007.(IV.25.) Korm. rendelet értelmében utazási kedvezmény igénybevételére jogosult, aki vakok személyi járadékában, aki fogyatékossági támogatásban, valamint aki, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül. Az utazási kedvezmény igénybevételéhez a Magyar Államkincstár igazolja a felsorolt ellátásokra való jogosultságot, melyről hatósági igazolványt állít ki. A Kincstár a fenti igazolás kiadására rendelkezik hatáskörrel."

Ha jogosultak vagyunk ezek valamelyikére, akkor érdemes felkeresnünk a Magyar Államkincstárt az igazolás kiállításáért.

Évi 150.000. Ft egészségügyi kiadásokra – mindenkinek, aki fizet SZJA-t!

Egészségpénztári adókedvezmény. Lényegében semmit nem kell érte tenni, sokan mégsem élnek vele, pedig az ide befizetett összeg 20%-át (maximum 150.000.Ft-ot) visszakapjuk minden évben, anélkül, hogy be kéne fektetnünk, vagy kockáztatnunk kellene egy forintot is.

Az önkéntes egészségpénztári tagság feltételeinek, szabályainak számtalan helyen utánaolvashattok, én most inkább leírnám, hogy a gyakorlatban hogyan működik.

Belépünk egy önkéntes egészségpénztárba. (Az egészségpénztár kiválasztásáról majd később.) Kapunk egy számlát és kártyát, lényegében mintha bankszámlát nyitnánk. Hasonlóan is működik.

Az egészségpénztári számlánkra pénzt töltünk fel, majd ezzel a számlával/kártyával egészségügyi kiadásokat fizetünk. A lényeg: ha befizetünk ide 100.000. Ft-ot egy év alatt (január 1 – december 31), és nem csinálunk mást, csak erről fizetünk gyógyszertárban, orvosoknál, szemüveget, kontaktlencsét, stb., akkor ennek a befizetett összegnek a 20%-át visszakapjuk következő év elején adóbevalláskor – az egészségpénztári számlánkra.

Az egészségpénztárak kiválasztásáról: legjobb tudomásom szerint óriási különbségek nincsenek köztük. Amiért nekik jó ez: kezelési költség természetesen van, ez 2%-tól kb. 7-8%-ig változik. Van, ahol fix, van, ahol annál kevesebb, minél többet fizetünk be. Egy átlagos 4%-os kezelési költséggel számolva is bőven megéri: 16%-ot kapunk vissza az államtól úgy, hogy igazából semmit sem tettünk érte. A befizetett összegnek sem kell igazából semennyit sem bent állnia.

Fontos: az egészségpénztár kiválasztásánál ne csak azt vegyük figyelembe, hogy hány százalék a kezelési költség, hanem azt is, hogy valószínűleg a nagyobb egészségpénztárak több szerződött partnerrel rendelkeznek, mint a kicsik. Ugyanis azoknál az orvosoknál, szolgáltatóknál tudunk így fizetni, akik le vannak szerződve az egészségpénztárunkkal. A nagyobbaknál ez nem okoz gondot, lényegében mindenkivel le vannak szerződve, ugyanezt gyanítom a gyógyszertárakról, de azért ennek nem árt utánanézni, amikor kiválasztjuk a számunkra megfelelőt. Évek óta, viszonylag gyakran használom az egészségpénztári szolgáltatást és sok szolgáltatónál, de eddig mindössze egy helyen találkoztam olyan orvossal, aki nem volt leszerződve az egészségpénztárammal.

Technikai tudnivaló: előfordul, hogy nincs terminál a leszerződött szolgáltatónál, ahol tudnánk fizetni. Ebben az esetben a számlát állítanak ki nekünk, amit beküldünk az egészségpénztárhoz, ők pedig az egészségpénztári számláról visszautalják az összeget a saját, privát bankszámlánkra.

Általában van egy egyszeri, kb. 2.000. Ft-os csatlakozási díj, és egy havi minimum befizetés, ami 2.000. Ft szokott lenni - aki ennyit nem tervez befizetni, annak igazából nem érdemes belépnie sem.

A 20% százalék egyébként pár éve 30% volt, viszont a 150.000.Ft tavaly még csak 100.000.Ft, szóval ennek örülünk.

Az apróbetűs részt csatlakozáskor azért nem árt átolvasni, vagy megkérdezni ismerősünket, aki rendelkezik egészségpénztári tagsággal, mert bár, ahol én tag vagyok, ott eddig nem voltak még meglepetés költségek, váratlan levonások, és remélhetőleg máshol sincsenek, de azért ebben nem vagyok teljesen biztos.

Az önkéntes egészségpénztár tehát végtelenül egyszerű, nincs buktató, nincs elérhetetlen, befektetett összeg, nincsen rizikó és elbukott kamatok, sem extra költségek, melytől rejtélyesen csökken a bent lévő pénzünk, no és persze rengeteg mindenre fel lehet használni. Gyógyszerek, orvosok, szemüveg, kontaktlencse, orvosok, szemműtét, de még talán sportszereknél is találsz olyat, amely elszámolható, és a lista még közel sem teljes.

Külön jó, hogy ha nagyon szeretne, akkor a számlánkra a munkáltatód is fizethet, bár, ha jól tudom, ez után nem jár a 20% adókedvezmény, csak a saját befizetések után.

Egyszerű módja ez a takarékoskodásnak, kockázattal nem jár, így támogatja az állam az adózó egészségügyi kiadásait. Éljünk vele!

Egyszeri támogatások

Figyeljük a helyi lapokat, a polgármesteri hivatal, önkormányzat honlapját, mert olyan egyszeri támogatásokra bukkanhatunk, melyeket nem vernek túl nagy dobra. Ilyen például az újszülöttek egyszeri támogatása, melyet a bejelentett lakóhelyhez tartozó polgármesteri hivatalban igényelhetünk, de van olyan kerület, ahol 60 év felett kedvezménykártya jár, vagy egyszeri ajándékcsomagok. Érdemes utánajárni.

Apró trükkök a pénztárca kíméléséért

Látszólag apróságokkal, tudatos odafigyeléssel is pénz spórolhatunk meg. Íme néhány tipp, mire figyeljünk, hogy több pénz maradjon a zsebünkben:

 • Fizessük be időben a számláinkat. Bármennyire is fáj befizetni az érthetetlenül magas összegű számlákat, ne késlekedjünk vele. A sokszor pár száz forint késedelmi kamat egy év leforgása alatt szép összegre rúghat.
 • Váltsunk papíralapú számláról elektronikusra. Egyrészt környezettudatosak is vagyunk, másrészt vannak szolgáltatók, ahol ezért levonnak pár száz forintot a számla végösszegéből. (Például Vodafone – 200 Ft.)
 • Időnként nézzük át meglévő előfizetéseinket, melyeket már nem köt a hűségnyilatkozat. A legtöbb esetben sokkal kedvezőbb áron találhatunk új előfizetést (például TV vagy internet), mint ahogy azt pár évvel ezelőtt megkötöttük. Legyünk résen!
 • Válasszuk meg gondosan, hogy melyik banknál bankolunk! Nézzük át a költségeket előre, olvassuk el az apróbetűst, hogy ne érhessenek meglepetések.
 • Apróságnak tűnik, de figyeljünk a vízfogyasztásra és a villanyra is! Nem csak környezettudatosak vagyunk így, de a zuhanyzásnál, mosogatásnál, fogmosásnál okosan beosztott, nem pazarolt vízzel, és a gondosan leoltogatott lámpákkal is megspórolhatunk pár ezer forintot.
 • Legyünk résen a konyhában is: időről-időre nézzük át, mi minden van a fiókunkban, és használjunk fel mindent még lejárat előtt! Kreatívkodjunk itt is!
 • Alkalmazzunk természetbarát praktikákat, amiben csak lehet. Drága súrolószerek helyett például csodákra képes az ecet, de ugyanígy a gyógyszerkiadásokat is minimálisra csökkenthetjük, ha egyszerű fejfájásra gyógyszer helyett inkább gyógyteákat fogyasztunk.
 • Figyeljük a kuponokat, és vásároljuk meg így azt, amire egyébként is szükségünk van - arra azonban ügyeljünk, hogy csak olyan kupont vásároljunk, amelyre valóban szükségünk van! Ne essünk át a ló túloldalára sem!
 • Adjuk el azokat a ruháinkat, háztartási gépeket, felhalmozott dolgokat, melyek még jó állapotban vannak, de már évek óta nem használtuk őket. Valakinek lehet, hogy pont arra van szüksége, ami nálunk évek óta csak porosodik, mi pedig a befolyt összeggel csökkenthetjük kiadásainkat.
 • Ehhez kapcsolódik: ne ragaszkodjunk mindenáron az újhoz, a boltihoz. Ahol nem számít a garancia, és a termék engedi, legyünk okosak: minek kiadni háromszor annyit egy babakocsiért például, amelyhez jó állapotban harmad áron is hozzájuthatunk? Nézzünk körül az interneten, ne rohanjuk rögtön a boltba, hiszen sokszor a keresett termék bontatlan, új megfelelőjét is megtalálni fél áron. (Erre keresgélj: apród, vatera, ebay).
 • Bringázz! Ne ülj mindig az autódba, ha nem muszáj. Remek móka a bringával közlekedés, egészséges és a benzinköltségen, dugón sem kell bosszankodnod.
 • Ha már mindenképpen autóban vagy, akkor figyelj: a parkolási időre és a gyorshajtásra is: így elkerülheted a felesleges büntetéseket. Ehhez segítség például: a police.hu-n megtalálhatod, hogy hol lesz traffipax az adott hónapban: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/utinfo/sebessegellenorzesek.
 • Figyeld az akciókat. Ugyanahhoz a termékhez fél-, sőt, harmad áron is hozzájuthatsz ilyenkor. Miért vennéd meg akkor teljes áron?

Odafigyeléssel, tudatossággal rengeteg pénzt spórolhatunk meg. Legyünk résen, figyeljük a lehetőségeket! Cikksorozatunk következő részeiben többek közt szó lesz az idei évtől újra igényelhető évi 130.000. Ft nyugdíj-támogatásról, a nyugdíj-előtakarékosság kérdéséről, és az életbiztosítás és a tudatosság összeférhetőségéről is.

Cikksorozatunk harmadik részét itt olvashatjátok. 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021