Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

A túlsúly és túlevés spirituális megközelítésben

A túlsúly és túlevés spirituális megközelítésben

Fotó: Genkaku

A testsúly és túlsúly rengeteg ember számára jelent problémát szerte a világon. Az alkohol- és drogfüggőség elfogadott, mint függőség, az ételfüggőség azonban nem igazán. A súlyosnak minősített függőségeknél elfogadott az, hogy spirituális hozzáállás szükséges a változáshoz, hogy a probléma nem megoldható ugyanazon a gondolati szinten, ahol az keletkezett, ahogy Einstein is mondta.

A túlsúlyt többnyire csak a viselkedés szintjén próbálják megoldani, diétával és edzéssel. A probléma azonban mélyebben gyökerezik, az elme szintjén. Gondolatok, hiedelmek tartják fent a függőséget, melynek során az étel válik vigasztalóvá, a boldogság forrásává. A túlsúly és a túlevés oka éppen ezért mentális, érzelmi, és lelki.

Nem lehetséges azt mondani valakinek, hogy hát miért nem hagyja abba az evést? Miért eszik annyit? Miért nem tesz valamit a túlsúlya ellen? A kényszeres evéssel felhagyni éppen úgy spirituális munka és spirituális attitűd szükséges hozzá, mint bármilyen függőségen felülemelkedni.

A csodák tanítása gondolatrendszerét alapul véve, felismered, bár a probléma a test szintjén jelenik meg túlsúly formájában, a megoldás nem ezen a szinten található. A test csak az okozat, az ok az elmédben van. Ez maga az univerzum egyik legfőbb törvénye, az Ok és Okozat Törvénye. Az ok mindig a gondolatok szintjéhez tartozik, az okozat pedig az anyagi világban nyilvánul meg.

Ezért is fordul elő sajnos nagyon gyakran, hogy ha valaki fegyelemmel és erőfeszítésekkel, a megfelelő táplálkozás és edzés segítségével le is fogy, nagyon gyakran visszaszedi a leadott kilókat. Hiszen csak a viselkedés szintjéről közelítette meg a problémát, s nem vizsgálta meg a mentális hátterét.

Hiába fogadod meg Újévkor, hogy most igazán megcsinálod és lefogysz, a tudatos elme ereje csak a jéghegy csúcsa, ahogy mondani szokták, csak 10%, a tudatalatti erejéhez képest, mely 90%-os erejével láthatatlanul mozgatja életed szálait, eseményeit.

Talán Te is számtalanszor próbáltál már lefogyni, változtatni az étkezési szokásaidon, nekiállni az edzésnek, mégis visszaestél. A sikertelenség pedig aztán bűntudathoz is vezetett, ami még inkább megerősítette a „nem vagyok elég jó" és az „én erre képtelen vagyok" hiedelmét.

A csodák tanítása azt mondja, hogy a tudatalattiban rögzült hiedelmek megváltozásához egy Felsőbb Erő segítségére van szükségünk. Belátni azt, hogy én egyedül kevés vagyok a megoldáshoz, beengedi életünkbe a Szentlelket, az önátadáson keresztül. Felismerni azt, hogy csodára van szükségünk, megnyitja szívünket és megerősíti hajlandóságunkat.

Ennek alapelvei egyszerűek, azonban különböznek a hagyományos gondolkozásmódtól.

1. A test semleges, nem okoz semmit, mert nem az ok szintje, csupán okozat.
2. A túlsúly oka nem a helytelen táplálkozás és nem az edzés hiánya. A túlsúly oka az elmédben van.
3. A túlsúly oka a félelem, mely az elmédnek egy olyan része, ahol a szeretet akadályoztatva van.
4. A tudatalattiban lévő félelem túlevésként, egészségtelen táplálkozásként és/vagy a testedzéssel szembeni ellenállásként jelenik meg. A túlsúly, mint az előbbiek hatása, és mint okozat, csak akkor szűnik meg, ha az elmédben lévő félelem meggyógyul örökre.

A félelmet a Szeretet oszlatja fel, mely maga a Felsőbb Erő, Isten. A nézőpontváltás a félelemből a Szeretetbe pedig maga a csoda. A csodák a legkülönbözőbb formákban nyilvánulhatnak meg, a lényegük azonban a Forrásuk, a Szeretet.

Így hát valójában sose a testsúlyodról vagy az étellel való kapcsolatodról van szó, hanem a Szeretettel és a valódi Éneddel való kapcsolatodról.

A tökéletes Teremtő tökéletes teremtménye vagy, s mikor ezt elfelejted, akkor elfelejtkezel arról is, hogy ki vagy valójában: nem csupán egy test, hanem örökkévaló, végtelen teremtmény. Ahogy elméd újra megnyílik a Szeretetnek, ahogy elméd gyógyul, ez tükröződik testedben, viselkedésedben, étkezési szokásaidban is.

A gondolkodásmódod átalakulásán keresztül, az Isteni Elme segítségével emlékeztet téged A csodák tanítása a következőkre:

1. Benned él a Szeretet, sőt Te magad vagy a Szeretet, mely valódi Éned lényege.
2. Elfelejtheted tökéletességedet, de nem vagy képes azt semmissé tenni.
3. Képes vagy újrakapcsolódni tökéletességedhez, ha összezavarodtál vagy elfelejtkeztél róla.

Nem szabad lebecsülni se a Szeretet, se a félelem erejét. Ám ha jelen van csupán egy kis hajlandóság, az Isteni Elme támogat, s megtörténik a gyógyulás. Beismerni, hogy a túlevés kényszer és függőség, s eredménye, a túlsúly spirituális kérdések, megnyitja az utat annak felismeréséhez is, hogy ha Te nem is vagy képes megoldani a problémát, Isten képes rá. Ha képes lettél volna megoldani a problémát, már megtetted volna.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021