Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Az illatos levendula

Az illatos levendula

Ki ne ismerné ezt az illatos, lila virágzatú növényt? Kertészetekben, piacokon is találkozhatunk vele: cserépben és csokorban is árulják, már messziről érezzük a virágok illatát.

Régen a rómaiak levendulával illatosított vízben fürödtek, frissítő és erősítő hatása miatt. Évszázadokon keresztül használták, nagyra becsülték. Levendula- vízzel dörzsölték halántékukat, idegesség esetén. Ájulás, rosszullét esetén is jó szolgálatot tett, illatával.

Ma már több gyógyszer, illatszer alapanyagaként használják fel. Hatalmas területeken termesztik - Bulgária, Franciaország és Anglia „levendula- nagyhatalom". Hatalmas kombájnokkal végzik a betakarítást, nagyon fontos a gyorsaság, mivel meghatározza a desztillációval kinyerhető tiszta olaj minőségét. Nálunk Tihanyban van nagyobb termőterülete, klímája ideális e növény számára. Itt található a Levendula Ház is, sőt most vannak a Levendula Hetek is – az idén július 5-ig. Ha valaki szerelmese a levendulának...

A levendula a napos, meleg, száraz helyet kedveli legjobban, jó vízgazdálkodású talajban. Kiskertünkben- ültetésnél- tegyünk cserépdarabokat az ültető gödörbe, így fokozhatjuk a talaj vízáteresztő képességét. Kötött talajban is jól érzi magát, de ha sok a csapadék illetve télen a talajvíz felszaporodás megrövidítheti életét. Szeptember végén vágjunk dugványokat, hogy legyen tartalék növényünk. 6-8 cm-es fás dugvány ideális erre, de alkalmas még zöld dugvány is erre a célra – nyáron is, a nem virágzó hajtásokból. Cserépbe téve, homokos talajban – hidegágyban átteleltetve. Tavasszal fokozatosan eddzük palántáinkat, májusban ültessük helyükre.

Többféle levendula fajtát ismerünk.

Nálunk leginkább az orvosi levendulát termesztik: L. angustifolia. Magassága eléri a 60 cm-t, kiterjedése pedig a 120 cm-t is. Ezüstszürke levelei napsütötte téli napokon legalább olyan illatosak, mint a júniusban-júliusban nyíló lila virágai. Egyetlen letépett levél vagy virág is elegendő ahhoz, hogy balzsamos illatát egész évben élvezhessük! A Hidcote változata tömöttebb, szintén megnőhet 60 cm magasra is.

Az édes illatú Warm Wishes ' sötétlila virágai jól mutatnak halvány rózsaszín rózsákkal. Nálunk termesztett közismert fajtái a Sztyepnaja és a Budakalászi 80. A levendula hosszú, fehér virágú fajtája a 'Nana Alba' júliustól szeptemberig virágzik, elsősorban azért ültetik szívesen, mert mutatós kontrasztot alkot a többi színes virág előterében. Ezt a tanácsot érdemes megszívlelni és alkalmazni, ha valaki kertet szeretne telepíteni, ültetni magának: a fehér virág nagyon kiemeli a többi szépségét illetve fordítva!

Ha illatos és érdekes sövényt szeretnénk ültetni pasztellszínű, nyáron tömegesen nyíló virágokkal, válasszunk különböző fajtájú levendulákat, hogy lila, mályva, rózsaszín és fehér árnyalatokban gyönyörködhessünk. Mivel a növények mérete, terjedelme változó lesz, egymáshoz kell őket igazítani, nyírni. Virágzás után vágjuk le az elhervadt virágszárakat. Nyár végén gyengéden nyessük a növényeket, március-áprilisban kicsit erőteljesebben, ezzel segítjük elő a bokros növekedést és serkentsük az új hajtásokat. Mivel a levendula hajlamos a felnyurgulásra, érdemes 5-6 évente fiatal növényeket ültetni a régiek helyére.

Hosszú szárral vágjuk le, kössük csokorba és lógassuk fejjel lefelé hűvös, szellős helyiségben, például fészerben, pajtában, hogy megszáradjon. Szárított formájában használhatjuk molyűzőnek, dohos szag elnyomására. Mivel megfelelő szárítás esetén sokáig megőrzi színét, pot-puriba is keverhetjük.

Mivel egyre inkább a természetes anyagokat használjuk fel, gyakran alkalmazzuk őket mindennapjainkban. Ennek egyik jó példája éppen a levendula.

Felhasználása – szárított formában is - szinte végtelen.

Házi szappankészítésnél díszíthetjük vele (tetejére szórva) szappanunkat, persze illata sem elhanyagolható. Készíthetjük kecsketejből vagy akár olivából is a szappanokat, nagy odafigyeléssel, mivel alkotórészeihez tartozik a nátrium-hidroxid (marólúg).

Ehhez, ha az olivás változatot készítjük szükség lesz a levendula valódi illóolajára is.

Szúnyogriasztót is készíthetünk házilag:

3dl szójaolajba (vagy extra szűz oliva olaj)

10 csepp valódi levendula olajat cseppentünk, összerázzuk és kenjük vagy fújjuk. Természetes anyag lévén két óránként ismételni kell a kenést!

A levendula olajat fejfájásra is, halántékra kenve és ízületi fájdalom esetén is használhatjuk külsőleg.

Levendulás méz?

¼ rész szárított levendula ¾ rész mézzel - két hétig érlelni, leszűrni. Íze, illata fantasztikus: teába, fagyiöntetbe, sütibe (keksz) kiváló.

Szeretnék megosztani egy szörp receptet is:

2 liter vízbe 3-4 összmarék szárított levendulát, három jól megmosott citromot szeletelve/ bio a legjobb/ vagy citrom alakú kis flakonban árulnak 100%-os citromlevet, hozzá 1 kg cukor. Két napig hűtőben vagy hűvös helyen tartjuk, majd leszűrjük és fogyaszthatjuk is. Hűtőben tároljuk. Lehet pl. akácvirágból, bodzából – friss virágból.

Levendula? Jöhet bármilyen formában! Virág, szappan, illóolaj, fagyi, szörp, süti, aszalt áfonyás-levendulás joghurt...

A levendulás csokit kóstolta már közületek valaki?

A Napi Elemózsia magazin ötödik, 2013. júliusi számából.

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021