Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

BREAKING NEWS: vizet talált a NASA egy kisbolygón

BREAKING NEWS: vizet talált a NASA egy kisbolygón

Vizet talált a Herschel űrteleszkóp a Mars és Jupiter közt keringő Ceres törpebolygón – jelentette be tegnap a NASA.

Amit eddig csak gyanítottak, az most bizonyosságot nyert: víz található a Ceres felszínén. Bár már hosszú évek óta feltételezték, hogy a kisbolygó felszínét jég borítja, ez az első alkalom, hogy sikerült a feltörő vízgőzt lencsevégre kapni.

"Ez az első alkalom, hogy egyértelműen észleltük a víz jelenlétét a Ceresen, illetve tulajdonképpen bármelyik bolygón az aszteroidaövben. Ez az észlelés pedig azt bizonyítja, hogy a felszín jeges és légköre van." – nyilatkozta Michael Kuppers, az ESA egyik kutatója.

A NASA tudósai úgy gondolják, hogy vízgőz szakaszosan tör fel a bolygó valószínűleg jéggel borított felszínéről, amikor az enyhén felmelegszik.

A hírek a legjobbkor jöttek, ugyanis az egy éve az űrben, a Vesta körül keringő Dawn űrszonda már épp a Ceres felé tart. A tervek szerint 2015-ben éri el a kisbolygót, ekkor bővebb információkkal rendelkezünk majd annak tulajdonságairól és a felszíni aktivitás okairól.

A kisbolygóként nyilvántartott Ceres a Mars és a Jupiter közt helyezkedik el, méretét tekintve pedig nagyobb, mint egy aszteroida, de kisebb, mint egy bolygó.

A kutatók szerint, ha a Ceres felszínén található összes jég elolvadna, abból több víz jönne létre, mint amennyi a Földön összesen található. Természetesen a találgatások azonnal beindultak, ám a NASA szerint a Ceresen zajló megfigyelések inkább majd arra lesznek jók, hogy többet tudjunk meg azokról a helyekről, ahol az élet kialakulhat.

Fordította: Qeis Leila
Forrás: nasa.gov 

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021