Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Csak semmi sport!

Csak semmi sport!

MITTOMÉN

A sportolást ellenzők előszeretettel idézik Winston Churchillt, aki a „Csak semmi sport!" élet-mottót követve 90 éves kort ért meg a szivarozás, whiskyzés és stresszes munka ellenére, ugyanakkor a jeges Dunát évente átúszó vegetáriánus Schirilla György 60 évesen hunyt el.

Azt viszont már kevesebben idézik, hogy az orvosok azt jósolták a súlyos betegséggel küszködő Schirillának, hogy örüljön, ha a 40 éves kort megéri. Ha így nézzük, akkor viszont 50%-kal meghosszabbította várható életkorát! A spirituális út követése nem azt jelenti, hogy mostantól csakis a szellemtudományoknak élünk és elhanyagolhatjuk fizikai testünket. A test-lélek-szellem hármas egységének megteremtéséhez érdemes odafigyelünk testünkre, hiszen a test a lélek temploma.

A masszőrök, a jóga és Pilates oktatók a megmondhatói, hogy sokan a mozgás segítségével ismerik fel lelki bajaikat. A testi tünetek (sérülés, izommerevség, fájdalom) a lélek vészjelzései, testünkön lényegében bárhol feltérképezhetők a lelki problémák (pl. talp, tenyér, írisz). A testedzés spirituális gyakorlat, gondoljunk csak a harcművészetek követőire, akik teljes koncentrációval és a jelen pillanatra fókuszálva végzik a gyakorlatokat. A futást és az úszást sokan monotonnak tartják és közben zenét hallgatnak, pedig felér egy jógagyakorlattal, ha közben légzésünkre figyelünk. Azt a sportot válasszuk, amit szívesen csinálunk!

Egy erdei, tóparti séta is segít visszatalálni valódi természetünkhöz. Figyeljünk oda a részletekre, vegyük alaposan szemügyre a harmatcseppet a füvön, a hullámzó vízfelszínt, hallgassuk a vidám madárcsicsergést! Adjuk át magunkat a természet békéjének!

A táplálkozással kapcsolatban is bátran hagyatkozzunk lelkünkre, ő tudni fogja mi a jó nekünk. Bölcs táltosaink azt tanították, hogy azt együk, ami jól esik. Régen gyógyszerek nélkül éltek az emberek. Az árnyékszékből vett széklet- és vizeletminta alapján azok a növények teremtek meg, amikre szükségük volt az ott élőknek, az állatok is azokat legelték. Van, akinek bizonyos vitaminból, nyomelemből jóval többre van szüksége, mint másnak. Nem kell mindenáron vegetáriánusnak lenni. Ha nem eszünk húst, de közben állandóan sóvárgunk utána, akkor az önsanyargatás lehet, hogy többet árt, mint használ. A lényeg a mértékletesség. Előfordul, hogy aki például túl sok csokit, cukros üdítőt fogyaszt, annak a szervezete keserűséggel - kesergéssel ellensúlyozza a túlzott édességet. Ugyanakkor az étcsokoládé, a dió, cikória kávé fogyasztásával enyhíthető a depresszió.

Érdemes evés és ivás előtt elmondani egy áldást: „Aki nékünk ételt, italt adott, annak neve legyen áldott!" vagy mondjunk köszönetet Földanyánknak és azoknak az embereknek, akiknek a munkája révén eljutott hozzánk az étel, ital.

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021