Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Csicsóka – a földi alma

Csicsóka – a földi alma

Fotó: muveltkert.blogspot.hu

A csicsóka biozöldségként is termeszthető, mivel kártevője nincs. Minden talajon megterem, gyorsan nő, szárazságtűrő. Alkalmas a homoktalajok megkötésére. Ősztől tavaszig vethető, a trágyázást meghálálja.

A csicsókát tavasszal vessük 50 cm távolságra, 6-10 cm mélyen. Amikor kibújtak kis növényeink érdemes gyommentesen tartani, kapálni. Később már nem engedik a gyomokat elszaporodni, nem élnek meg alattuk. Kerítés mellé vagy a kert sarkába érdemes ültetni, mivel 2-3 méter magasra is megnő. Védi egyéb konyhakerti növényeinket is pl. a széltől. Nyár végén hozza sárga virágait, de előfordul az is, hogy nem virágzik. A termés mennyiségét ez nem befolyásolja.

A csicsóka nagyon ragaszkodó növény. Akár évtizedekig kertünk lakója marad. Érdemes azonban 4-5 évente másik helyre vetni belőle, hogy gumói ne legyenek túl aprók. Tövenként 5-7 kg-ot is terem. Nálunk a fehér fajta a legelterjedtebb. Októbertől szedhető a gumója. Télen - ha nem fagyos a talaj -, akkor is szedhető, mivel nem fagyérzékeny.

Ha szeretnénk télen is, nagy hidegben is fogyasztani – nyirkos homokban hetekig eláll. Egyébként érdemes csak annyit felszedni, amennyit frissen elfogyasztunk.

A csicsóka a burgonyához hasonlóan készíthető: saláta, töltelék, főzelék, leves, rántott, sült is lehet. Reszelve, kefíres-majonézes öntettel nagyon finom! Nyersen a legízletesebb! Finom tiszta íze és zamata van. Ha az ember elkezdi enni, nem bírja abbahagyni! Édesség helyett fogyasszuk. Lisztérzékenyeknek is kitűnő eledel!

Könnyen és gyorsan felszívódó cukortartalma révén cukorbetegek is fogyaszthatják – a vércukorszint emelkedése nélkül. Édeskés íze van. Akit zavar, az a meghámozott gumókat fél-egy órára langyos vízbe áztassa.

A csicsóka természetes formában kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink és béta-karotint, B1, B2, B3(niacin) és C vitamint tartalmaz.

Magas rost, vitamin és ásványi anyag tartalmú, cukorbetegek, fogyókúrázók, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek ajánlható.

Étkezési célra élettanilag sokkal jobb a burgonyánál.

Inulintartalma miatt több betegséget gyógyít, enyhíti a tüneteket pl. cukorbetegek vércukorszintjét nem vagy alig emeli. Egészségmegőrzésre,betegség megelőzésre jó;
székrekedésre,vérnyomáscsökkentésre, súlyfelesleg esetén, rák ellen, gyerekkori asztma és ételallergiák, candidózis ellen. Ez a rostanyag képessé teszi a szervezetet, hogy öngyógyító tevékenységét elindíthassa.

A csicsókát kalóriaszegény alapélelmiszernek kell tekinteni!

Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Oroszországban jelentős területen termesztik. Gumóját bio szemléletű emberek szívesen fogyasztják, gyógyhatása bizonyított.

Állattartók takarmányforrása, szeszipari felhasználása is jelentős illetve azok terméke bio üzemanyagként is hasznosítható.

Fruktózt is előállítanak, és táplálék kiegészítőt is gyártanak belőle.

Felhasználhatnák vadgazdaságok és erdészetek is a telepítését, hiszen a vadállomány kondícióját is jelentősen javíthatnák, a vadak egész télen lakmározhatnának belőle.

A csicsóka megérdemelné, hogy minden kiskertben és sokkal nagyobb területen foglalkozzanak a termesztésével.

Aki még nem kóstolta, érdemes lenne tenni egy próbát, mivel egy nagyon értékes –ugyanakkor egyszerűen termeszthető növényt termeszthetnének- minél szélesebb körben.

Ehhez kívánok sok sikert!

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021