Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Csontképzésre használják a sörgyártásból származó maradékot

Csontképzésre használják a sörgyártásból származó maradékot

Ha azt gondoltad, hogy a sörben rejlő lehetőségek csupán arra korlátozódnak, hogy felbátorodj részegen felhívni az exedet, vagy pár finom táncmozdulatra ösztönözzön téged, gondold újra! Spanyolországban a Madridi Politechnikai Egyetem Biomedikális Műszaki központja (UPM), az Anyagtudományi Intézet és a Tudományos Kutatások Bírói Tanácsának Katalizáló és Petrolkémiai Intézete (CSIC) felfedezte, hogy a sörgyártás melléktermékét csontszerkezet pótlására használhatnák. A kutatás eredményeit az RSC Advences című újságban publikálták.

A sörfőzés után szerves hulladékok maradnak vissza, amelyek gazdagok kalciumban, magnéziumban, kovasavban és foszforban. Ezek az ásványi anyagok jelen vannak a csontokban is, ezzel ösztönözve a kutatókat arra, hogy tanulmányozzák a melléktermékek más jellegű felhasználását is a takarmány és műtrágyakénti, hagyományos alkalmazáson kívül.

A sörfőzési hulladék legnagyobb szerves mellékterméke a kipréselt cukornád, amely a gabona hasznosítása után marad vissza. Noha a kipréselt cukornádat szokás volt a használat után elégetni, az utóbbi időben bioüzemanyagként és biológiailag lebomló, eldobható tányérként is hasznosítják. Némi kezelés után a kipréselt cukornádnak rengeteg bioegészségügyi felhasználási lehetősége van.

Mivel a kipréselt cukornád képes hálószerűen elrendeződni, csontszerkezet pótlására használják. A hálózat pórusai, amelyek 50-től 500 mikron átmérőjűek, kitűnő alapjai a csontregenerációnak a sérülést követően. Kutatók összehasonlították a kipréselt cukornád szerkezetének hasznosságát az osteoclast sejtekkel, melyeket egerekből nyertek, és elég jól teljesítettek.

A kutatók szerint a sör melléktermékeinek tulajdonságait arra fejleszthetik ki, hogy csere anyag legyen a csontritkulás kezelésében, protézisek számára bevonó rétegekben, csontpótló anyagokban, fogszabályozókban, fogászati implantátumokban óriási költséghatékonysággal a megszokott szerkezetekhez képest, és az újra nem hasznosítható nyersanyagok és az előkészítés során keletkező mérgező anyagok felszámolása útján.

A kipréselt cukornád és más szerves ásványanyagok egy másik olyan praktikummal is bírnak, hogy előnyösek a sörfogyasztó számára is, miközben óriási mennyiségű hulladékot termelnek. Ezek alátámaszthatóan szerkezetpótló anyagokat képeznek.

A szintetikus alternatívák jelenleg is elérhetőek, azonban sok időbe telik, míg legyártják ezeket a drága anyagokat, amelyeknek előállításakor veszélyes melléktermékek keletkeznek. A melléktermékek újrahasznosítási folyamata alátámasztható.

Fordította: Wimmer Judit
Forrás: iflscience.com

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021