Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Élsz is, vagy csak lélegzel?

Élsz is, vagy csak lélegzel?

Feltűnt már, hogy néha hajlamosak vagyunk minden napunkat ugyanúgy leélni és végül bennragadni a mókuskerékben? Talán valahogy szem elől vesztettük az élet csodáját vagy izgalmát, amit gyerekként még érzékeltünk, de ami mára a felelősség és a mindennapi küzdelmek súlya alatt úgy tűnik, elveszett.

Természetesen én is megtapasztaltam ezt az életemben és sokszor rájöttem, hogy az egyetlen kiutat ezekből a "bennragadós" helyzetekből az jelenti, ha kicsit felrázzuk a dolgokat. Miközben a legtöbb kihívás az életünkben végeredményben a félelmeinkre vezethető vissza, ha csak azt mondom, hogy "nézz szembe a félelmeiddel", az nem túl nagy segítség, igaz? Nézzük inkább a dolgot gyakorlatiasan. Vegyünk 10 ötletet arra, hogy hogyan kezdjünk el új tapasztalatokat vonzani az életünkbe és kicsit megfűszerezni azt. Azonban mielőtt belevágunk a listába, ne feledd, hogy befelé is figyelnünk kell, ha arról van szó, hogyan érezzük magunkat az életben, hisz legtöbbször az élettel kapcsolatos nyavalyáink gyökere bennünk van.

Íme 10 módszer, amitől úgy érzed majd, hogy igazán élsz!

1.

Mivel a félelem kapcsolódik ehhez a cikkhez, miért is ne kezdjünk ezzel az egyszerű dologgal: kürtöld világgá a félelmeidet. Észrevetted már, hogy ha félünk valamitől, sokszor azt akarjuk, hogy mások ne is tudjanak róla? Talán szégyenkezünk, talán azt gondoljuk, hogy ha nem mondjuk ki hangosan, akkor magától elmúlik. De én úgy vélem, hogy ha nagyon nyitottak vagyunk és szembenézünk a félelmekkel, más megvilágításba helyeződhetnek és mások segíthetnek abban is, hogy vállaljuk a felelősséget azért, hogy túllépjünk rajtuk. Ráadásul rengeteg ember tud remek tanácsokkal is szolgálni. Azzal, hogy bátran kimondod a félelmeidet, megadod a lehetőséget magadnak arra, hogy meghallj egy-két bölcs gondolatot.

2.

Azt is bátran kimondhatod, hogy érzel valójában bizonyos emberek iránt. Legyen az akár egy szeretett személy vagy egy másik, akivel gondjaid vannak, vagy éppen olyasvalaki, akire felnézel, de még nem mondtad el nekik, hogy érzel, oszd meg velük az érzéseidet. Talán már most, ahogy ezt olvasod, eszedbe is jutnak bizonyos emberek. Kérdezd csak meg magadtól, hogy eddig még miért nem mondtad el nekik. Ez egy elég hatásos gyakorlat lehet arra, hogy tudatosítsd mi az, ami visszatart téged abban, hogy kifejezd az érzéseidet. Ez a gyakorlat segít abban, hogy kívülről tudd szemlélni a dolgokat és jobban megértsd önmagad. A végén észreveheted, hogy mennyire megerősödsz lelkileg.

3.

Egy másik nagyszerű módszer az, ha őszinte vagy magadhoz azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amiket meg szeretnél változtatni az életedben. Ez amiatt fontos, mert így nem csak a döntéseiddel kapcsolatban vagy őszinte magadhoz, hanem azzal kapcsolatban is, hogy mi miatt akarod meghozni őket. Így elkerülheted, hogy bemeséld magadnak, hogy bizonyos dolgokat miért teszel.

4.

Tárulkozz ki egy barátodnak arról, hogyan érzed magad valójában abban, amivel az idődet töltöd. Éppúgy, mint amikor önmagaddal vagy őszinte, az, hogy veszed a fáradságot és beszélsz valakinek erről nagyon hatásos gyakorlat lehet, mert valóságosabbá válik minden. A másik ember szolgálhat jó tanácsokkal és ötletekkel is, amik segítenek felkészülni a továbblépésre. Végeredményben azonban a legtöbb dolog nyitja önmagunk megfigyelése, úgyhogy továbbra is légy őszinte önmagadhoz.

5.

Ahhoz, hogy elkezdj minél több dolgot tenni az életben, készíts egy listát azokról a dolgokról, amiket élveznél. Milyen gyakran megesik, hogy valakivel beszélgetve kibukik belőlünk: "Tényleg ám! Erre mindig is vágytam!" Próbálj meg visszaemlékezni mik voltak ezek és készíts egy listát. A vágyakról szóló lista közben jobban rálátsz arra is, hogy mennyi dolgot teszel parkolópályára. Utána már fel tudod állítani a fontossági sorrendet és elkezdheted megvalósítani őket.

6.

Ha már megvan a listád, iratkozz be valahova, ahol valami újat tanulhatsz. Talán van olyan dolog, amit mindig is meg akartál tanulni vagy legalábbis kipróbálni és mondjuk nem voltak meg hozzá az eszközeid vagy csak nem tudtad, hogy kell csinálni. Miért ne iratkoznál be valahová, hogy kiderüljön, hogy ez tényleg neked való-e? Ki tudja, lehet, hogy nagyon is magával fog ragadni a dolog. Még mindig jobb kipróbálni, mint folyamatosan csak sóvárogni utána.

7.

Ne félj segítséget vagy tanácsot kérni másoktól. Sokszor, amikor úgy döntünk, hogy kipróbálunk valami újat, rájövünk, hogy nem tudjuk, mit tegyünk, merre induljunk el, vagy mi lenne a legjobb megoldás. Ilyenkor érdemes beszélni valakivel, aki már mindezen túl van és megtudni, hogy van-e számunkra valamilyen jó tanácsa. De ne feledd, igazából sosem lehet hibázni az életben, hisz az egész egy tanulási folyamat, akárhogy is süljön el.

8.

Ha új embereket ismersz meg, az is csodás módja annak, hogy új tapasztalatokra tegyél szert. Gondolj a mostani barátaidra, a közös emlékekre, élményekre, a dolgokra, amik összekötnek benneteket és gondolj bele, hogy volt olyan időszak az életedben, amikor még egyáltalán nem ismerted őket. Van egy csomó nagyszerű ember még a világban, akik rengeteget tudnának nyújtani neked és akikkel megismerkedhetnél ha csak rájuk köszönnél a munkahelyeden vagy bárhol máshol vagy ha csak elmennél arra a találkahelyre, amit eddig direkt elkerültél.

9.

Utazz! Legyen akár sok vagy kevés spórolt pénzünk, mindig van arra megoldás, hogy a világnak egy újabb kis szeletkéjét megismerjük, mégha csak pár órányira tőlünk fekszik is. Nem muszáj drágán utazni ahhoz, hogy elmehess oda, ahová mindig is vágytál. Néha csak észre kell venni a kínálkozó lehetőségeket.

10.

Kezdj el cselekedni! Nagy rá az esély, hogy elolvasod ezt a listát és azt mondod:"De klassz. Talán párat meg is valósítok közülük." Aztán mire megiszol egy pohár vizet, már el is felejtetted az egészet. Ha valóban változtatni akarunk az életünkön, azért általában tennünk is kell. Én mindig azzal kezdem, hogy befelé figyelek. Hogy érzem magam? Van bennem békétlenség? Általában nem arra törekszem, hogy kívülről hozzam létre a belső békém, azonban sokszor egy új hely, új dolog vagy új emberek megismerése elindíthat egy olyan belső folyamatot, ami nem jött volna létre, ha csak állandóan magamban üldögélek otthon. Mi emberek azért vagyunk e földön, hogy tapasztaljunk. Úgyhogy gyerünk, érezd jól magad!

Fordította: Borbély Kata

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021