Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Evés ≠ Táplálkozás

Evés ≠ Táplálkozás

Táplálkozni annyit jelent, mint magunkba fogadni az egész világmindenséget, a napsütést, a talajt, a vizet és a levegőt. Sokkal többről van szó, mint fizikai szükségletünk vagy az ízek utáni vágyaink kielégítése. Minden étkezéskor az őselemek alkotta világmindenséget fogadjuk magunkba. A talajt, mely étkeinknek „ágyat" adott, a vizet, mely öntözte, a levegőt, mely simogatta és a Napot, ami melegével szeretgette azt. Ahhoz, hogy táplálkozásaink során az őselemeket magunkba tudjuk fogadni az első és elengedhetetlen lépés, hogy tisztelettel és hálával üljünk asztalhoz.

Igen! Az étkezés azzal (is) kezdődik, hogy helyet foglalunk az asztalnál. Bár elsőre azt hihetné az ember, hogy ez magától értetődő. Azonban ha ez így van, akkor gyorsan tegyünk egy rövid visszaemlékezést az elmúlt néhány hét étkezéseit tekintve. Hányszor kóstolgattuk főzés közben tele magunkat úgy, hogy az étel elkészülésekor már nem ettünk belőle? Hányszor uzsonnáztunk a buszmegállóban ácsorogva a péknél vásárolt papírzacskóból? Hányszor kaptunk be lopva egy-egy falatot a kocsiban még mielőtt zöldre vált a lámpa? Hányszor nem mentünk ki az irodai konyhába, hanem az íróasztalnál ülve, rosszabb esetben még az e-maileket is olvasgatva fogyasztottuk el ebédünket? Ugye-ugye, nem is olyan ismeretlen szituációk?

De hogyan is csináljuk akkor jól?

Ha táplálkozásról esik szó, legtöbbször az kerül kereszttűzbe, hogy mi kerüljön az asztalra és sokszor siklunk el a legalább annyira fontos (ha nem fontosabb) Hogyan? kérdése mellett. A zavaró, stresszes helyzetek, harag, aggódás és idegeskedés mind a gyomrunk helytelen működését segítik elő ezért, az első lépés a nyugodt légkör és a kellemes hangulat megteremtése. Ehhez szükségünk van egy jól átszellőztetett, friss levegőjű helyiségre, ízlésesen megterített asztalra, kényelmes ülőhelyre, ami megfelelő testhelyzetet biztosít az étkezéshez. Tetszés szerint fokozhatjuk a hangulatot a világítás módjának megválasztásával, gyertya vagy mécses gyújtásával és bármi olyan dolog használatával, ami nyugalommal tölt el minket, de figyelmünket nem tereli el az étkezés tevékenységéről. Az ételek tálalásánál is ügyeljünk az esztétikumra. Ételeink változatos színűek, formájúak. Más- más az állaguk és az illatuk. Hagyjunk időt érzékszerveinknek, hogy élvezhessék a terített asztal nyújtotta színek és illatok sokaságát. Masaru Emoto óta tudjuk, miként lehet a pozitív vagy negatív érzések rásugárzásval befolyásolni a vízkristályok szerkezetét. Táplálékaink magas víztartalma által ez ételeink esetében is ugyan ilyen egyszerűen és hasznosan alkalmazható. Az ételek elkészítése közben épp úgy elengedhetetlen, hogy a szakács vagy szakácsnő szeretettel és jó kedvűen készítse el az ételt, mint az, hogy a terített asztal mellett néhány szó vagy gondolat erejéig köszönetet mondjunk az asztalunkra került táplálékért a világmindenségnek.

Az asztali áldást vagy köszönetnyilvánítást követően megkezdődhet az étkezés. Fontos tudnunk, hogy az emésztés már az első falatnál kezdődik. Az illatok észlelését követően nyál kezd termelődni a szánkban, ezzel kezdi el testünk a felkészülést az étkezéssel rá váró feladatokra. Az alapos rágással az étel az enyhén lúgos nyállal keveredik, a falat síkossá válik, megkezdődik a keményítő bontása és a puhává őrölt falat könnyedén veszi útját a nyelőcsőben, nem megsértve annak felületét. Sok esetben a puffadás és a kellemetlen gázképződés elkerülhető lenne, ha alaposabban rágnánk meg az ételeket. A bennük található keményítő cukorrá hasad, ami a lassú rágás esetén lehetőséget kap, hogy a száj erein keresztül felszívódjon, növekedjen a vércukorszintünk, ami a jóllakottság érzetéért felelős. Az időben megnövekvő vércukorszint így elkerülhetővé teszi, hogy a szükségesnél többet együnk, aminek később a kellemetlen telítettségérzet, más néven kaja-kóma a következménye.

Az alapos rágással fogaink egészsége érdekében is sokat tehetünk. Rágás során ugyanis a fogak vérellátását növeljük, csökkentve ezzel a fogromlás esélyét. A táplálék rágása által masszírozódik a fogíny, csökken a fogínygyulladás kockázata, dolgozik a szájüreg és a nyelv is. A nyelv reflexzónáinak és a szájüreg akupunktúrás pontjainak masszírozása egész szervezetünk egészségben tartásához hozzájárul. Az asztalra kerülő ételek megfelelő hőmérsékletét se hagyjuk figyelmen kívül! Sem a túl forró, sem pedig a túl hideg étel nem megfelelő. A jelentős hőmérsékletkülönbség sértheti a fogzománcot és nem kívánatos akadályt gördíthet az emésztési folyamat érzékeny rendszerébe.

Felhasznált irodalom: Temesvári Gabriella Élelmes című könyve

A Napi Elemózsia magazin harmadik, 2013. májusi számából.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021