Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Fizikusok szerint az energia határtalan távolságra teleportálható

Fizikusok szerint az energia határtalan távolságra teleportálható

Egy csapat fizikus az energia nagy távolságokra történő teleportálására javasolt módszert. A technika, amely jelen pillanatban tisztán elméleti, a részecskék kvantum-összefonódásának furcsa jelenségét használja fel, ahol két különböző részecske azonos létezésen osztozik.

A japán Tohoku Egyetemen, Masahiro Hotta vezetésével dolgozó kutatók javaslatukat a 'Physical Review A' folyóirat legutóbbi kiadásában fejtik ki. A rendszer az ún. préselt fény vagy vákuum állapotok tulajdonságait használja fel, amely esetleg lehetővé teheti egy adott energia állapot információjának teleportálását, valamint ezt a teleportált kvantum energiát felhasználhatóvá lehetne tenni.

A Star Trek-ben vagy a The Fly-ban ábrázolt teleportálási rendszerekkel ellentétben, az ilyen típusú teleportálás olyan kvantum-összefonódási kísérletekről számol be, amelyben két összefonódott részecske annak ellenére kapcsolódott, hogy nem volt nyilvánvaló kapcsolat közöttük. Ha változás történik az egyik részecskével, ugyanaz változás történik a másikkal. Ezért ez teleportáció benyomását kelti. A fizikusok ezeket a kísérleteket elvégezték fénnyel, anyaggal, és most energiával is.

Hotta szerint, az első részecske mérésekor kvantum energia fecskendeződik a rendszerbe. Ezután a második részecskén végzendő mérést gondosan kiválasztva, lehetségessé válhat az eredeti energia kivonása.

Bob Yirka írása a Phys.org-ban további magyarázattal szolgál:

Még 2008-ban Hotta, egy másik csapattal, legelsőként kidolgozott egy elméletet az energia teleportálásáról, amely a vákuum állapotból származó előnyök kihasználásán alapult – az elmélet azt sugallja, hogy a vákuum nem igazán üres, hanem vannak benne olyan részecskék, amelyek ki-be vándorolnak a létezés peremén, s amelyek közül néhányan a kvantum-összefonódás jelenségét mutatják. Mégis, érdekes módon az elmélet azt sugallta, hogy teleportált energiát csak nagyon rövid távolságokon belül lehet szállítani. Mostani új erőfeszítéseikben, Hotta és munkatársai megtalálták a módját, hogy növeljék a teleportálás távolságát, kihasználva az ún. préselt fény tulajdonságát, amely a préselt vákuum állapothoz hasonlatos.

A kvantummechanika törvényei korlátozzák azokat a módokat, amelyek egy rendszerben (amilyen például a vákuum) mérhető értékeket adnak - fizikusok azonban úgy találták, hogy ha növelik egy érték bizonytalanságát, az a többi érték bizonytalanságát csökkenti - egyfajta dominó elvként, mintha kiszorítanák egymást. E kutatás szerint, amikor ezt fényre alkalmazzák, több, a vákuumon átutazó pár alakul ki, ami viszont ahhoz vezet, hogy több kvantum-összefonódás alakul ki köztük, és a kutató csoport szerint, ez esetleg megteremtheti annak a lehetőségét, hogy az energiát gyakorlatilag bármilyen távolságra teleportálhassák.

Következő lépésként a kutatók elméletüket szeretnék a következő szintre emelni, és a teszteléseket laborban megkezdeni.

Érdekes módon ez a munka kihat számos kapcsolódó területre, beleértve a fekete lyuk fizikáját és a Maxwell-démon kvantumelméleti megközelítését.

Fordította: Radó Márti
Forrás: io9.com

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021