Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Fürdőszobai mérgeink nyomában – nem csak nőknek!

Fürdőszobai mérgeink nyomában – nem csak nőknek!

Selymes haj, hibátlan, feszes bőr, vagy szimplán csak tökéletes, baktériummentes tisztaság reményében kenjünk magunkra krémeink, dezodoraink, kozmetikumaink tömkelegét. Nem is sejtve hogy ennél nagyobb kárt bizony nehezen okozhatnánk saját magunknak – és utódainknak.

Az egészséges életmód első lépéseként először általában étkezési szokásaikat reformáljuk meg. Beállunk a termékek címkéjét nagyítóval böngészők sorába, elhagyjuk a cukrot, fehér lisztet, jobb esetben leszokunk káros szenvedélyeinkről, mint a cigaretta és az alkohol, vagy csak módjával fogyasztjuk őket, elkezdünk kistermelőktől, biotermékeket vásárolni. Azok azonban, akik fürdőszobájukat és a benne található kozmetikumokat, tisztálkodószereket nem kezdik el hasonlóan górcső alá vetni, azok valószínűleg nincsenek tisztában egy igen fontos ténnyel: bőrünkön keresztül kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül! Ez tehát azt jelenti, hogy ugyanazt a méreganyagot szájon keresztül fogyasztva feleannyira károsítjuk szervezetünket, mint ha ugyanazt a bőrünkre kennénk!

Kezdetekben    tisztálkodó-szereinket a teljes jóhiszeműség jegyében vásároljuk és használjuk. Érdekes módon, míg például a dohánytermékek és az alkohol esetében tisztában vagyunk azok egészségünkre káros mivoltával, ezért döntésünket a tények és kockázati tényezők függvényében saját felelősségünkre hozhatjuk meg; addig samponjaink, testápolóink összetevőivel szemben sokáig fel sem merül bennünk a gyanú, hogy egyáltalán szükséges a vizsgálódás. Azonban amint elkezdtünk utánajárni a fürdőszobapolcainkon található termékek hatóanyagainak, hamar rádöbbenünk, hogy az ártatlannak tűnő kozmetikai termékekkel súlyosan veszélyes kemikáliákat juttatunk nap mint nap szervezetünkbe. Némelyek „csak” irritációt okoznak, a nem lebomló, szervezetbe beépülő mérgező vegyszerek azonban daganatot, rákot idézhetnek elő, felborítják a hormonháztartást, meddőséget okozhatnak és károsíthatják többek között a DNS-t is.

Egyes hozzáértők szerint napi fél doboz cigaretta kevésbé rákkeltő hatású, mint a nap mint nap bőrünkkel érintkező, például SLS-et is tartalmazó tusfürdő!

A vizsgálódások természetesen nemzetközi szinten sem ma kezdődtek. Rengeteg komponensről már bebizonyosodott, hogy erősen rákkeltő, ezek egy része be lett tiltva, azonban vannak olyanok, melyek használata azóta is engedélyezett. Az interneten számos, igen részletes lista és leírás található a kozmetikumokban található egészségünkre káros komponensekről, hatóanyag-keresők segítenek kiigazodni a veszélyes kemikáliák tengerében, ezért most csak a leggyakrabban előforduló, legveszélyesebbekre hívnám fel a figyelmet. (Az olvasáshoz érdemes kezünkbe fogni a fürdőszobapolcról tusfürdőnket és samponunkat.)

FONTOS: Amikor elkezdjük tisztálkodószereinket lecserélni, vigyázzunk, hogy ne vakítsanak el minket a „bio” és a „természetes” jelzők, mert sokszor bizony horribilis árakért kínálnak olyan terméket, amely köszönőviszonyban sincs az elvárt tisztasággal. Mindig győződjünk meg mi magunk az összetevők tisztaságáról, vagy bízzuk olyan emberre, aki jártas a témában.

Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate és társaik (SLS, SLES, ALS, ALES)

Az egyik legveszélyesebb összetevőcsoport, mellyel naponta többször érintkezik bőrünk. Felületkezelő anyag, mely fokozza a habzást, ezért előszeretettel használják többek között samponokban, tusfürdőkben, habfürdőkben, sminklemosókban, arctisztítókban, fogkrémekben (több ezer kozmetikai termékben megtalálható), de mosóporokban, ipari zsíroldókban, autósamponokban, padlótisztítókban is alkalmazzák rendkívül erős zsíroldó hatása miatt. Bőrön, szemen keresztül gyorsan felszívódik, elraktározódik és hosszútávú károsodásokat okoz. A legtöbb tisztálkodószerünkben az első három alkotóelem közt megtaláljuk, ami azt jelenti, hogy az egyik legnagyobb koncentrációban van jelen.

Az SLS, SLES, ALS és ALES hatásai az emberi szervezetre:

  • károsítja a központi idegrendszert
  • szemkárosodást és erős bőrirritációt okoz, szürkehályogot okozhat; ha kisgyerekkortól folyamatosan ki vagyunk téve e kemikáliáknak, akkor a gyermek szeme előfordul, hogy nem fejlődik megfelelően
  • a rák kialakulásának esélyét megtöbbszörözi
  • sejtváltozásokat okozhat, mutációt
  • fejlődési rendellenességeket okozhat
  • elősegíti a depresszió kialakulását.


Alumíniumszármazékok és társaik

Az egyik legsúlyosabban mérgező vegyületcsoport. Főleg izzadásgátlókban, dezodorokban használják verejtékcsökkentő tulajdonsága miatt, de előfordul borotválkozás utáni krémekben, babaápolási készítményekben és arckrémekben is. Egyenesen a véráramba jut, és nem, vagy csak nagyon nehezen ürül ki a szervezetből. Dezodorokban megakadályozza a természetes méregtelenítést, ezáltal a bennrekedő mérgek remek táptalajjá válnak bármilyen rák kialakulásának.
A címkéken értelemszerűen „Aluminium” előtaggal szerepelnek, mint például az Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly és Aluminium Chlorohydrate, de az alumíniumipar mellékterméke a fogkrémekben található Sodium Fluoride és Sodium Monofluorophosphate is.

A mellrák és az alumíniumot tartalmazó dezodorok közti összefüggés régi vitatéma, az mindenesetre elgondolkodtató tény, hogy azzal egyidejűen, hogy a férfiak körében is ugrásszerűen megnőtt az izzadásgátlót használók száma, a mellrákban szenvedő férfiak száma az összes mellrákos megbetegedések 25%-ára nőtt.

Szintetikus illatanyagok

A legjobban „rejtőzködő” mérgek. Nem bőrön, hanem szagláson keresztül hatnak. „Parfüm” vagy „fragrance”-ként is szerepelhetnek a csomagoláson, és ez legalább három-négy-ezer összetevőt takarhat. Vannak köztük ártalmatlanok is, ám vannak, melyek összefüggésbe hozhatóak olyan betegségekkel, mint az epilepszia, migrén, autizmus, Alzheimer-kór, Parkinson-kór és a migrén.

Kőolajszármazékok

Szinte hihetetlen, de igaz: mivel a tiszta növényi olajok túl drágák, a kozmetikaipar a kőolajhulladékot, az az a pakurát veti alá igen erős vegyszeres tisztítási folyamatnak, majd adja hozzá kozmetikumainkhoz. A sűrű, ragacsos, mérgező komponens lényegében mindenben megtalálható: hajápoló készítményekben, naptejekben és fényvédő krémekben, testápolókban (gyógyszertáriakban is!), dezodorokban, babakrémekben és különböző olajokban is (babaolaj is).

Fedőnevei: mineral oil, ásványi olaj, petrolatum, paraffinum liquidum, paraffin/mineral wax, cera microcristallina, ozokerit, petrol wax, ceresin, vazelin.

Amit okoz: a kőolaj eltömíti pólusainkat, meggátolja a bőr lélegzését, méregtelenítését, elősegíti a pattanásos bőr kialakulását, száraz, megvastagodott szaruréteg alakul ki tőle és támogatja az olyan bőrbetegségek kialakulását, mint a napjainkban egyre elterjedtebb ekcéma, sömör, szeborrea, és társaik.

A felsorolt, rendkívül veszélyes kemikáliák azonban csak egy része a kozmetikumokban található mérgeknek. Igyekezzünk kerülni mindenféle szintetikus illatanyaggal ellátott termékeket, a tartós hajfestéket, acetont, körömlakkokat, próbáljunk meg informálódni a választott termék gyártójáról és a cég mentalitásáról (győződjünk meg róla például, hogy nem folytatnak állatkísérleteket). Törekedjünk rá, hogy mesterséges illatanyagmentes, 100%-os tisztaságú, természetes alapanyagú szépségápoló termékeket használjunk, hajfestésre például kiváló alternatíva a henna.

Bár első olvasásra rémisztőnek tűnhet a sok kritérium, az internet nyújtotta előnyök szerencsére a kezünkre játszanak. Független elemzők, hatóanyag-keresők kövezik a tökéletesen tiszta kozmetikumokhoz vezető utunkat, mellyel megspórolhatjuk magunknak a pepecselős keresgélést a végeláthatatlan összetevőtengerben.

A valódi biotermékek ára is csak elsőre riasztó. Általánosságban elmondható, hogy a „tiszta” termékekből sokkal kevesebb szükséges, ezért ugyanaz a mennyiség hosszabb távra elegendő, legyen szó bár tusfürdőről, samponról, hajbalzsamról. Figyeljünk rá, hogy nem feltétlen mindig a borsosabb áru termék a tisztább!

Aki a boltban kapható élelmiszerek összetételével, minőségével már eddig is többé-kevésbé tisztában volt, annak nem most vált világossá: mindenféle konspirációs teória felállítása nélkül nyugodtan mondhatjuk ki: egyedül a mi felelősségünk saját, és ami még fontosabb, gyermekeink egészsége, ez pedig magában foglalja nem csak az élelmiszerek, de a kozmetikumok és a tisztálkodószerek gondos, alapos, felelősségteljes kiválasztását is. A lelkes keresgélés a tökéletesen tiszta készítmények után pedig mindig meghozza gyümölcsét: bőrünk és egészségünk meghálálja a méregmentes életet.

A Napi Elemózsia magazin harmadik, 2013. májusi számából.

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021