Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Gong és Nevetés a Szemlő-hegyi barlangban

Gong és Nevetés a Szemlő-hegyi barlangban

Fotó: szemlohegyibarlang.alyssia.fotoalbum.hu

A budai hegyek alatt komoly barlangrendszer található, melyeket évmilliókkal korábban hőforrások és az időjárás váltakozásai vájtak és alakítottak ki. A feltárt barlangoknak a nagyközönség számára felfedezett, majd kiépített részei csodás, mesebeli turisztikai látványosságot nyújtanak az odalátogatók számára.

A szemet gyönyörködtető képződmények mellett, ezeknek a barlangoknak az egészségre jótékony hatása is elismert, többek között a légúti betegségek, az asztmás, allergiás betegségek kezelésében játszanak fontos, terápiás szerepet.

Az egyik ilyen barlangunk a Szemlő-hegyi Barlang, ami a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház Barlangterápiai részlege is.

A barlangot 1930-ban fedezték fel. Különlegessége, hogy a falakat, a hazai barlangokban nem látott mértékben, kőrózsák, borsókövek borítják, melyeknek anyaga nem a cseppkövekből ismert kalcit, hanem aragonit, mely a meleg vízből válik ki. Az ezeken kívül még megtalálható gipszkristályok jelenléte is hévizes eredetre utal. A barlang levegőjének hőmérséklete télen-nyáron egyaránt nagyjából 13 Celsius fok körül alakul. (A barlangban étkezni és édes üdítő italt fogyasztani nem szabad, mert ezek az élelmiszerek kedveznek a penészgombáknak, melyek kedvezőtlen hatással vannak a barlangi képződményekre és a barlang levegőjére.)

Barátaim, pár évvel ezelőtt, - néhány sóbarlangban történt kísérletet követően – rájöttek, hogy a Szemlő-hegyi barlang csodálatos levegője és akusztikája egy fenséges módját kínálja a hangtálak és a Gongok misztikus hangzásával kevert relaxációnak. Én kicsit később csatlakoztam ehhez az egészséget szolgáló küldetéshez a Hahota Jógával. A spontán nevetést kiváltó játékos gyakorlatok, a hely kellemes akusztikáját is kihasználva, jótékonyan emeli a résztvevők rezgésszámát, javítják pozitív beállítottságukat és a nevetés egészségre gyakorolt áldásos hatásait is kellőképpen fokozni képesek.

A program maga másfél órás, melynek során a látogatóink rövid ízelítőt kapnak a barlang történetéből. Ezt követően a csoport egyik fele elindul a barlang felfedezésére hangtálakkal a kezeikben. A csoport másik fele megtapasztalja a hahota jóga jótékony hatásait. A nevető gyakorlatokat követően a két csoport helyet cserél, így telik el az esemény első kellemes órája. A program harmadik részében a résztvevőink elfoglalják helyüket a nagyteremben elhelyezett székekben (érdemes plédet hozni magunkkal). Ekkor kezdődik a Gong játék. A 2 db 90 cm-es Gong és a hangtálak megszólalásával a lélek olyan magasságokba jut, melynek megtapasztalása nem mindennapi élmény. A tökéletes ellazulás, relaxáció végére, az élmény „leülepedésére", teljes sötétet is tervezünk.

Legközelebb ennek a csodának a megtapasztalására az év végén, 2013. december 28-án 15 órakor nyílik lehetőség.

A helyek korlátozottak, ezért előzetes jelentkezés szükséges, melyet az alábbi linken tudsz megtenni:
http://www.hangtalak.hu/program/szemlo-hegyi-barlang

Minden kedves érdeklődőt, tapasztalni vágyót sok szeretettel várunk.

Aranyosi Ervin
http://hahotajoga.hu/

A természetnek lágy ölén.
egy barlang mélye vár reád.
Egy csodás megtapasztalás,
hol elcsendesül a világ.

Egy percbe süllyed az idő.
Eggyé válik a hang, s a csend.
Összeolvad a múlt, s jövő,
az odafent, s az idelent.

A komolyság, s a nevetés,
a valóság, s az álmaink.
Elcsendesül a szívverés,
s a tükörképed rád kacsint.

Hát jöjj, tapasztalj, éljed át,
lelkedre lelj most csendesen.
Gong bongó dalát hallhatod,
s hulláma visz a tengeren. 

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021