Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Ingyen élet és az Earthship

Ingyen élet és az Earthship

Ingyen Élet. Létezik ez egyáltalán? Vagy ez is csak egy téveszme, egy csalogató propaganda? Nem, az ingyen élet valóban nem létezik, hisz minden, amit ebben az irányban teszünk lépést ugyanúgy, mint a fizikai munka, tárgyi eszközök, bevitt energia, melyek mind-mind pénzben mérhetőek ledöntik az ingyen szó értelmét. Viszont lehet rá törekedni, hogy ezek a bevitt források minimalizálhatóak legyenek.

Mennyiből lehet ma egy a "minden" igényt kielégítő családi házat venni, esetleg építeni? 20 millió? 50 millió? 100 millió? Ezt mennyi idő alatt keresed meg? Mennyire fogja az igényeidet kielégíteni? Menyire lehet egy kész házat az igényeid megváltozásához hozzá alakítani? Mennyi lehet ennek a háznak a fenntartási költsége? Mennyire szólnak bele a beépített termékek fogyasztó társadalom elvárásainak, azaz mennyi az élettartamuk? Milyen időközönként kell a házadon olyan javításokat felújításokat végezni, amik a folyamatos minimális szinten tartáshoz szükségesek? Milyen összegből hozod ki a havi közműszámlákat? Víz, csatorna, gáz, villany, fűtés, csakhogy a legnagyobb értékű sárga csekkeket említsem. És e termékek, szolgáltatások, felhasznált anyagok mekkora ökológiai lábnyommal rendelkeznek? Az elhasználódott anyagok, hulladékok mennyire terhelik meg környezetünket? Mennyire környezetbarátok, mennyire használhatóak fel esetleg újra? Hisz egy a maga és a föld jövőjére kicsit is adó ember ezeket mind számításba veszi. Igaz a fenti árak függnek az országtól és annak áraitól, éghajlati övtől, munkaerő árától, stb... Azt mondod, hogy az ilyen ingatlanokat csak tehetősebb réteg engedheti meg magának? Nem! Akár neked is lehet ilyen. Azt mondod lehetetlen? Nézd, mindenhol érvényes a matematika. Mit szólnál hozzá, ha a fenti árakat elosztanánk kb 10-el? Azt mondod lehetetlen? :) Az Earthship!

Mi is az Earthship?

earthship-001Az Earthship, magát és a benne lakókat szinte teljesen fenntartó épület. Ez egy új technológia? - kérdezhetnéd. Nem, a technológia már nem új keletű, kb. 35 éves. Egy Mike Reynolds nevezetű úr találta ki és valósította meg Új Mexikóban, Tao megyében. A koncepció, mely helyben olcsón elérhető anyagokból építkezhet. Minimális környezeti terheléssel jár mind a felépítése, mind az használata során. Közműveket nem igényel, minden szolgáltatást maga állítja elő, ezért is önellátó. Villamos energia napcellákból és szélkerékből, csapadékvíz gyűjtés, szürke és fekete-víz kezelés. Saját ciszterna, emésztő és komposztáló. Ingyen klíma. Konyhakert a lakásban. Ingyen világítás nagyméretű francia-ablakoknak köszönhető, de mélyebben is jó segítség a könnyen kezelhető tetőablakok.

Építőanyagok tekintetében élenjár az újrafelhasznált anyagok mennyiségében. Masszív támfalait használt gumiabroncsok teszik szívóssá és tartóssá, amiben-helyben kitermelt föld kap helyet. Hasonlóképp, mint ükanyáink vályogházaihoz, ami télen meleg, nyáron hideg volt. Miért a gumiabroncs? Mert túl termelésünk van belőle, elhelyezésük és-vagy újrafelhasználásúk rengeteg plusz bevitt energiát igényel. Szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. Továbbá a közhiedelemmel ellentétben nem veszélyes hulladék. Hisz ebben az esetben nem használhatnák fel gátak építésében, útburkolatokban, és játszótereken burkoló anyagként. Felhasználhatóak továbbá a sörös doboztól a pillepalackig, az üvegpalacktól a törött csempéig. Sok anyag felhasználása során csak a fantázia és a rendelkezésre álló ingyen építőanyagok sokasága és fantáziánk szabhat csak határt.

Earthship Magyarországon

Sajnos Earthship Magyarországon még nem épült, de erre irányuló gondoltatok már gyökeret vertek kis hazánkban. Erre jó példa a Pázmándi mesefalu törekvései, mely az újrahasznosításban látta meg a lehetőségeket és óvodát épít a társadalom által felhalmozott hulladékhegyekből. De jó példa erre az eredeti ötletet követő "Earthship Magyarorszáh" FaceBook-csoportja, illetve annak kemény magját az "Earthship baráti kör", aminek a tagjai meg is szeretnék építeni a hazai első Földhajóját, melyet remélhetőleg sok másik követ. A csoport kitűzött céljai között szerepel, hogy elterjessze az alternatív építési módokat, a hulladék gazdálkodás ésszerű módjait, az önellátást, és a szolgáltatóktól való függetlenséget úgy, hogy közben összhangban éljünk az élővilággal.

Emellett több más öko-építészettel foglalkozó társulás is hasonló elveket vall, melyekben megtalálhatóak a hagyományos magyar építészeteket modernizáló Szupervályog építészet, a szalmabála építészet, és a már szintén működő dombházas építési módszerek. Az Earthship olyan, mintha ezek az építészeti módok össze lennének gyúrva. Mindenből van belőle egy kicsi. Mégis a kis sárgolyónk túlsó szegletében fejlődött ki teljesen függetlenül. Hogy lehetséges ez? Úgy, hogy a fizika törvényei mindenhol érvényesek. Az, hogy a föld helyben megtalálható és nem kell előállítani, az hogy a földnek hő-felvevő és hőtartó képessége van, gondoljunk csak a cserépkályhára vagy nagyszüleink vályogházára. Vagy arra, hogy a szigetelést sok természetes anyag pótolhatja, amelyek felvehetik a versenyt a sok esetben drága és a környezetet károsító mesterséges társaival? Vagy csak arra, hogy mennyi a környezetünkben felhalmozott hulladék. Szemétből várat? – mondhatnátok. Nem a hulladék nem feltétlenül szemét. Hulladék lehet valaminek a maradéka, lehet felesleg, és lehet, hogy eredeti funkcióját már nem tudja betölteni. Innen beszélhetünk hulladék újrahasznosításról.

earthship-002A fentebb említett gumiabroncs semmi esetre sem szemét. Újra fel lehet darálni és újra fel lehet dolgozni. Az újrahasznosított üdítős dobozból újra üdítős vagy egyéb italos dobozt lehet készíteni. Erre vonatkozó megmozdulások eddig is voltak a világon és egyre nagyobb szerepet kell részt venniük az eredeti termék gyártóinak. De mi a helyzet abban az esetben, ha a hulladékokat eredeti, de már funkcióját vesztett állapotában hasznosítjuk. Nincs újabb energia felhasználás az újrahasznosításhoz, és a felhasznált hulladékkal is egy megvásárolandó terméket pótolunk, mellyel újra a fogyasztói- társadalom malmára hajtanánk a vizet.

Apropó víz! Tudtad-e hogy mennyi vizet használ fel egy ember egy év alatt? XXX litert. És ebből mennyit hasznosít újra? Szinte nullát. Ha a hétköznapi életet úgy írom le, hogy több ezer liter ivóvízzel locsolod a kertet vagy mosod le az autód vagy öblíted a WC-t ahelyett, hogy a lakásban felhasznált víz mennyiséget többször is felhasználnád. Szörnyen hangzik igaz? És tényleg, ha belegondolunk, a víz, azaz anyag, ami az egyik legnagyobb mennyiségben áll rendelkezésre, aránylag sokat igénylünk belőle, és a legkönnyebb újrahasznosítani. A felhasznált ivóvizet, ha csak a konyhai felhasználást nézzük, rengeteg megy el a főzés előkészületeire, mosogatásra, öblítésre. Ezek részben, vagy mosogatóanyagok helyes megválasztásával azonnal használhatóak locsolásra vagy WC öblítésre. Ezt hívjuk szürkevíznek. A WC öblítésére használt vagy egyéb erősen szennyezett vizet nevezzük feketevíznek, melyet már csak kezeléssel tudunk újrahasznosítani (szűrés, tisztítás, komposztálás). Ezekhez jön a csapadékvíz gyűjtése melyre az Earthship fizikai kialakítása tökéletesen megfelel. Bár ezek emberi fogyasztása kezelés nélkül a legkörbe jutott kipufogógázok és Chemitrail-ek jelenlétével nem ajánlott.

Igaz, ami igaz a vezetékes vízhálózatba szándékosan juttatott hormonok, fogamzásgátlók vagy a fertőtlenítésre használt klór sem tesz jó hatást szervezetünkre. Jelenleg sem a vízművek sem pedig a csatornahálózat üzemletetői sem érdekeltek a környezetvédelmi és vagy az önellátást segítő technológiák elterjedésében, hisz ha belegondolunk ők ebből élnek és emiatt csökken a profitjuk. Ha kevesebb, de „sűrűbb" fekete-vizet engedünk a csatornába, akkor a megtisztított köbméter kevesebb lesz, míg a szennyeződés ugyanannyi, azaz egy profitorientált cég ezt nem fogja jó szemmel nézni. Ha pedig teljesen leválunk, vagy pedig eleve rá se kötünk a közmű hálózatra, akkor egy potenciális ügyfelet veszít, melynek sem víz sem pedig csatornadíjat nem számlázhat. Visszatérve a szürkevízre: az Earthship egyik jellegzetessége, hogy a lakásban egyfajta Zöld szigetek vagy zöld folyosó található. Ezt úgy kell elképzelni, mintha az ES belső terét és egy "télikertet" kereszteznénk. Ez a megoldás több szempontból is előnyős:

  • a lakásban a szürke víz szűrése megoldott.
  • folyamatos konyhakertünk lehet akár télen is.
  • szobanövények elhelyezése állandó
  • lakásdekorációs szempontból előnyös
  • a lakás folyamatos oxigén és páratartalom ellátása biztosított,
  • a zöld növények jótékony hatását az ember lelkének már nem is részletezem.

Jó alternatíva lehet a zöld sziget kialakítására a kis hazánkban is egyre jobban elterjedő Aquapónia. Ezekben a szintén önellátó kis rendszerekben a több féle baktérium a halak anyagcsere folyamatai során termelődő ammóniát nitritté, a nitritet pedig nitráttá alakítják, melyekkel a növények "táplálkoznak". Ebben az esetben a szürkevíz kezeléssel már vegyíthető. Hisz a halakat "megmérgezhetjük" vele. Kavicságyas vagy agyag golyós technikával viszont kikerülhetjük a rovarok beköltözését és az esetleges gombásodást. Kavicságy esetén viszont túlfolyós rendszert Aquapónia esetén keringetést kell alkalmazni.


(Magyar felirat kiválasztható a fogaskeréktől balra található ikonra kattintva!)

Elektromos hálózat

Otthonunkat, munkahelyünket, és szinte az egész életünket átszövik az elektromos erős vagy gyengeáramú rendszerek. Nélkülözhetetlen részévé vált napjainknak. Elektromos árammal ébredünk, fűtűnk, világítunk, főzünk, mosunk, vasalunk és sorolhatnánk a végtelenségig. Az energia saját részre történő megtermelése tehát logikus választás, főleg új lakás esetén, ahol nincs már kiépített rendszer, amit újabb költséggel átépíthetünk. Azt, hogy energia termelésre milyen áramforrást használunk, azt az ingatlan vagy maga a telek elhelyezkedése és közvetlen környezetünk a termelést akadályozó tulajdonságai miatt célszerű átgondolni. Napsütötte déli fekvést, mind az elektromos (napcella), mind a meleg vizes rendszerek (napkollektor) tekintetében ajánlatos kihasználni. Szélkereket a megfelelő előnyös földrajzi tulajdonságok esetén ajánlatos használni. Viszont ezek felhúzása építési és engedélyeztetési akadályokba ütközhet. Ezen szabályozások miatt érdemes tervezés előtt a településre érvényes Helyi építési szabályzatot átnézni (HÉSZ). Jó alternatíva lehet a hagyományostól eltérő függőleges tengelyű szélgenerátor, mely már 3-5Km/h sebességnél is képes energiát termelni, és kevesebb mozgó alkatrésze miatt sokkal megbízhatóbb. A földre is telepíthető, így építési magassága csekély és 6m magasság alatt engedélyeztetni sem kell.

Szóval szinte mindegyik energia forrás irányítható, tervezhető termelési mennyiséggel rendelkezik, kivéve a megújuló energiaforrásokat. Egyetlen megoldást a víz hidrogénre és oxigénre való bontása jelentené, de a hidrogén tárolásával és elégetésével való energia termelése még nagyon gyerekcipőben jár. Erre irányuló kezdeményezések azonban már kis hazánkban is elindultak. (Szegedi hidrogénbusz)

További megoldásként marad az akku szigetes megoldás. Az akkumulátorok, mint energia tárolók jó kiegészítői lehetnek a különböző áramforrásokkal szerelt rendszereknek. Ebben az esetben nincs szigorú engedélyeztetés, szabadabb az eszközválasztás, teljesen függetleníthető az áramszolgáltatótól. Igaz a függetlenség nagyobb odafigyelést is igényel: energiatakarékos eszközök, a berendezések teljes áramtalanítása használaton kívül, nem elég a stand-by üzemmód. Az új típusú akkumulátorok újrahasznosíthatóak és környezetre való negatív hatásuk így minimális.

Világítás: Világítási eszközünk lehet a fent említett LED-es lámpatesteken kívül maga az Earthship. Hisz az egész épület egy nagy hő, és fénytechnikai szempontból előnyős kialakítású francia ablak. A nagy felületnek köszönhetően nemcsak világos a lakórész, de a nap hősugárzásának köszönhetően melegíti is azt. Fény tekintetében használhatóak még a dombházaknál is ismert lapos vagy kúpos tetőablakok,, esetleg a lapos tetőknél is használt felülvilágító ablakok.

Fűtés és klíma

earthship-003Az Earthshippekbe optimális esetben nem kell klíma, se fűtés. Mike Reynolds a saját ES-ébe több, mint 15 éve költözött, azóta nem fűt be. Van ugyan egy kandallója, de elmondása szerint csak hálaadáskor gyújt be, a hangulat miatt. A jó hőszigetelés és hő-megtartás miatt nincs szüksége fűtésre. De hisz Sivatagban él, oda nem kell fűtés - mondhatnánk. Téved a kedves olvasó. Az új mexikói sivatag nem összetévesztendő az egyenlítő körüli sivatagokkal. A kalahári sivatagban +50C, míg este nem ritka a talaj menti fagy. A Góbi sivatagban -50+60C között ingadozik a hőmérséklet, míg Új Mexikóban, Tao megyében -25 +40C között ingadozik. Ez kb megegyezik kis hazánkban tapasztalható hőmérsékleti értékekkel. Ez is bizonyíthatja, hogy életképes egy ES koncepció itthon. A klíma berendezés is sima fizika törvényeken alapul, plusz energia bevitel nélkül. Az ES mögött lévő földtömegen keresztül műanyagcsövek vannak keresztül vezetve. A nyáron a tetőablakok kinyitásával a meleg levegő kiáramlik, a kismértékű vákuum a legkönnyebb helyen, a föld nagy tömegén keresztül átáramló, és eközben lehűlő levegő fogja pótolni. A fizika alap törvényét kihasználva, mely szerint a melegebb levegő felfelé áramlik, egy természetes és környezetkímélő klímaberendezést kapunk. Teljesítményét a földtömeg és a csőhossz méretezésével meghatározhatjuk, és akár bővíthetjük is.

Végszó

Az Earthship ápol és eltakar, ahogy koszorús költőnk mondaná. Megvéd, ellát meleggel, fénnyel, élelemmel. Használhatsz követ, fát, földet, vagy egyéb természetes anyagot. Beépíti magába, a gumit, sörös dobozt, üvegpalackot, polisztirolt, vagy más hulladékot mely amúgy csak a környezetet szennyezné, mellesleg az ingyen építőanyag még jobb építőanyag. Megtanít együtt élni a természettel, és jobbá, tisztábbá tenni környezetünket. Ellát élelemmel, és élhetőbb életet biztosít részünkre. Ez az EARTHSHIP. Kell-e ennél több?

Már csak az ösvényt kell kitaposnunk. Kitaposni az ösvényt a jog útvesztőiben, saját tapasztalatokat gyűjteni, felépíteni saját bárkánkat és felébreszteni a rég elmúlt Kaláka szellemét.

Gál Tibor

(A képgalériához tekerj egy kicsit lejjebb! :) )

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021