Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Jelen-lét meditáció

Jelen-lét meditáció

Egyre több tudományos bizonyíték kerül napvilágra a meditáció jótékony, gyógyító hatásairól. Mindemellett egyre többen kezdik bevezetni a mindennapi rutinjukba.

Több módszerrel is gyakorolható, így például létezik: az Éber Figyelem meditációs technika, amely első hallásra talán ellentmondásosnak tűnhet, ugyanis sokan úgy tudják, hogy a meditáció egyenlő a gondolatnélküliséggel. Nos, ez az elnevezés ténylegesen azt jelenti, hogy e technika gyakorlása közben nem az a cél, hogy a gondolatainkat lecsendesítsük, hanem pontosan az az elme „feladata", hogy éberen őrködjön azon, hogy a gondolatok ne „ragadjanak" meg bennünk, hanem szabadon áramolhassanak. Ez teszi különlegessé e módszert a hagyományos technikákkal szemben. Ám nem lehet azt mondani, hogy egyik jobb a másiknál. Számtalan meditációs forma létezik, és különböző hatást érhetünk el gyakorlásukkal. Tehát mindenki azt választhatja, amelyik neki leginkább megfelel.

JELEN-LÉT MEDITÁCIÓ

Az Éber Figyelem, avagy JELEN-LÉT meditáció gyakorlása közben a figyelmünket a jelenre összpontosítjuk, és az észlelt dolgokat – mint például a gondolatok, érzetek - csak megfigyeljük. Ez a módszer lehetővé teszi a tudatnak, hogy figyelmet fordítson bárminek, amit észlel, anélkül hogy túl nagy hangsúlyt fektetne rá. Tehát csak megfigyelőként van jelen.

Jon Kabat Zinn, az Éber Figyelem meditáció híres oktatója, a „Jelen-lét Meditáción Alapuló Stressz csökkentő Program" alapítója és vezető professzora a massachusetts-i orvosi központban, így definiálta az Éber Figyelem meditációt:

„Az Éber Figyelem azt jelenti, hogy megfigyelünk egy adott módon... a jelen pillanatban, ítélkezésmentesen... Szeretek egyszerűen úgy gondolni az Éber Figyelemre, mint a tudatos élet művészetére."

A Jelen-lét meditáció támogat a jelen pillanat valóságának elfogadásában, és segít meglátni, hogy az életünk pillanatokban bontakozik ki. Hiszen ha nem vagyunk teljesen jelen, elmulasztjuk, ami a legértékesebb az életünkben, illetve a fejlődésre, átalakulásra való képességünket sem tudjuk felismerni.

 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021