Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Jógi létmód a családban

Jógi létmód a családban

Talán úgy érzed néha, hogy családban nehéz gyakorolni. Talán valóban nincsenek meg a feltételek, de a jógi pont azért jógi, mert nem vár feltételekre. Ha kell, azzal dolgozik, ami van. Ráadásul egy családban igenis lehet hosszú távú változásokat elérni, türelemmel és együttérzéssel. Ha valóban meg akarod ismerni önmagad, keresed a szívben lakozó szabadságot, keresésed mindent és mindenkit megváltoztat. Előbb utóbb nyugalom, szeretet és nyitottság jelenik meg a környezetedben, amiből erőt merítenek szeretteid, gyermekeid, és bárki, akivel csak összefonódik életed.

Jógi létmód a családban, avagy hogyan gyakorolhatsz és fejlődhetsz szeretteid társaságában?

Emberi kapcsolatok: a városi jógik tükrei

Az önfelismerést kereső jógi folyamatosan kutatja saját szabad természetét, a benne rejlő igazságot. Keresése közben nem zárkózik el a világtól, hanem beengedi azt, mandalának tekinti, és minden helyzetet elfogad szellemi gyakorlatként. A körülöttünk élő emberek nagyszerű tükröt tartanak elénk. Tükröt, amelyben minden kis kételyünk, lustaságunk és félelmünk felvillan, hogy végre el tudjuk ezeket valóban engedni.

Ami egy emberi találkozásban napvilágra kerül, legyen az zavaró érzés vagy gondolat, az rólad szól: a te aggodalmad, haragod vagy éppen makacsságod jelenik meg kívül, és valaki más viselkedése világít rá belső akadályaidra. Ha ilyen helyzettel találkozol, legyél nyitott, figyelj, és vedd észre, mit tükröznek rólad a konfliktusok.

A jógi szíve tágas

Ez a szemlélet lehetővé teszi, hogy spirituális büszkeség, felsőbbrendűség vagy gőg nélkül, örömmel fordulhassunk azokhoz, akiket elénk sodor a tér. Minél többször sikerül felismerned az emberi kapcsolatokban rejlő tanítást, annál jobban értékelsz majd mindenkit, és elzárkózás helyett kitágul szíved.

Együttérzés, türelem, alázat fejlődik ki benned, amik elengedhetetlen képességek ahhoz, hogy egyszer valóban felismerd, ki is vagy igazán.

Miért jó hazavinni a szellemi gyakorlatokat?
 • Az otthoni gyakorlás nagy hitet ad abban, hogy egyedül is képesek leszünk csendessé és nyugodttá válni.
 • Ügyessé tesz a módszerekben, így bármikor, bármilyen nehéz helyzetben is alkalmazhatjuk azokat.
 • Behangolja otthonunkat, családunkat, tárgyainkat, egész hangulatunkat befolyásolja.
 • Példát mutat a gyerekeknek, anélkül, hogy erőltetné a dolgot.
 • Minden meditáció során újra és újra találkozhatunk önmagunkkal, és erre a hétköznapi nyüzsgésben kevesen képesek csupán. Meg kell állni, időre van szükség, és a jelenlét önmagától felbukkan majd.

A gyermekek, akik apróságnak álcázott Buddhák

A legnagyobb kihívásnak a gyerekeink tűnnek, de mint sok jógi példája bizonyítja, ez nem feltétlenül van így. A kicsik szíve nagyon tiszta, telve nyitottsággal, eredendő kíváncsisággal, és meglepő bátorsággal. Rendkívül érdeklődőek, ha gyakorlásunktól nem tartjuk őket távol, és valamilyen módon a részesei lehetnek. Sokszor pont a gyermeked fog rámutatni erősségeidre és gyengeségeidre. Szabad szókimondása, akár egy kis mesteré. Fontos, hogy te is légy szeretetteljes, nyitott és tedd most félre a szülői elvárásokat! Csak kárt okoznál vele. Ebben a helyzetben jógi vagy, aki gyakorol, és a gyerekek a mandalád részei, ekként szent lények, kicsire nőtt Buddhák.

Hogyan végezz szellemi gyakorlatot gyermekeiddel?

A következő ötleteket tapasztalatból adjuk át, használjátok szeretettel:

 • Folyamatosan tanítsd a kicsit az oltár helyes használatára! Az oltáron nem lehet játszani, vagy leszedni róla kérdezés nélkül, ám személyes tárgyakat, virágot, gesztenyét, rajzot ki lehet rá tenni. Ez néhány szülőnek talán szigorúnak tűnik, de valójában csak óriási segítség a jövőre nézve mindenkinek. A tiszteletet a megszabadulás felé életben kell tartani a gyermekek szívében.
 • Készíts egy gyerek oltárt, így a kicsik megtanulják a felelősséget, ami az oltár ápolásával jár. Adj szabad kezet nekik, de néhány dolgot követelj meg: az oltár legyen szép és tiszta, a virágok ne hervadjanak el, és időnként égjen rajta gyertya.
 • Ma már lehet kapni ülőpárnát gyerekeknek is, de nem kell drágát venned. Dévának egy játékboltban vettünk autó alakú díszpárnát, és évek óta azon ül. Hagyd, hogy meditáljanak, gyakoroljanak!
 • Vond be a kicsiket a gyakorlásba! Hallgassatok együtt meditációs zenéket, megnézhetitek a Kis Buddhát is. Gyújtsatok füstölőt, tegyetek virágfelajánlást az oltárra! Üljetek csendben néhány percig, és élvezzétek egymás nyitott tudatát.
 • Ha meditálsz, és egyedül vagy a gyerekekkel, ne zárkózz be! Viseld el az esetleges zajt, hiszen a jógi abból él, ami van.:) Így nem tűnsz majd távolinak, és a gyerekek is szeretni fogják gyakorlásodat.
 • Ha rendszeresen gyakorolsz, vagyis van egy sajátos menetrended, az remek példa a kicsiknek is. Valószínűleg utánozni fognak. Felnőttként, ha meg kell oldaniuk egy nehéz dolgot, ha el kell csendesedniük, vagy ha trauma éri őket, tudni fogják általad, mit kell tenniük. Ennél nagyobb segítséget keresve sem találhatsz szeretteidnek.
 • Végül, ha gyakorlás közben az öledbe másznak, viseld el szeretettel. Olvadj velük eggyé, és nyitott tudatosságod őket is ölelje magába. Minden egy- mondta Buddha.

Gazdag, aki másokkal gyakorolhat

Ha csak egy keveset sikerül is a fentiekből megvalósítanod, már gazdag vagy. Mandalád, életed tele van odafigyeléssel, és minden egyes pillanat, amikor lemondasz valami számodra fontosról, és gyakorlásodat engeded kitágítani, hasznodra válik.  Családban gyakorolni nem más, mint értékelni a pillanat adta tökéletes lehetőséget. Nyitottság, humor, alázat: és az önfelismerés öröm úttá változik. 

Virág és Magunam

A Városi Jógi Létmód tanítói

A Városi Jógikkal közelebbről megismerkehetsz az Everness Fesztiválon a Városi Jógi sátorban július 4-5-én, Balatonakarattyán. 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021