Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Jókedvre derít a buddhista szerzetesek áldott teája

Jókedvre derít a buddhista szerzetesek áldott teája

Egyre több ember számára vált világossá, hogy a tudat közvetlen hatással van fizikai és anyagi valóságunkra. Számos tudományos tanulmány bizonyította, hogy a tudatunk képes közvetlenül befolyásolni a fizikai világot. Kettős vak, randomizált kísérletben azt vizsgálták, nagyobb hatással van-e a jó szándékkal készített, áldott tea a fogyasztók hangulatára, mint a közönséges?

Eddig is számos példával szolgált a tudomány arra, hogy tudatunk közvetlen hatással van a fizikai, anyagi valóságunkra. Ezt igazolják az ún. véletlen esemény generátorok, a parapszichológiai jelenségek kutatása, fizikai tárgyak mentális meghajlítása; a placebo hatás, mikor is a hit ereje gyógyít; valamint a kettős rés kísérletek. Egy ilyen kettős rés kísérlet kimutatta, hogy bizonyos tudatosság faktorral kapcsolatos események, mint például a meditáció, bizonyos tapasztalások, és a koncentrált figyelem elektrokortikális markerei által jelzett folyamatok igenis befolyásolják az anyagi valóságot. Érdemes még megemlíteni itt a NSA, CIA és a Stanford Egyetem távolba látással kapcsolatos kísérleteit is.

(Folyamatosan kapunk olyan megjegyzéseket, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a tudat befolyásolja az anyag fizikai valóságot. Létezik azonban szakemberek által végzett számos közzétett tanulmány, a világ minden tájáról. A munkák számos elismert szakmai folyóiratban is megjelentek, érdemes utánajárni.)

Az Ismeretelméleti Tudományok Intézetében tudósok kísérletet végeztek, melyben a szándékok és hiedelmek hangulatra gyakorolt hatását vizsgálták teaivás közben. Azt szándékozták kideríteni, nagyobb hatással van-e a jó szándékkal „kezelt" tea az azt elfogyasztó hangulatára, mint a közönséges teák. A tudósok (az akadémikus tudomány protokollja szerinti) kettős vak, randomizált kísérletet végeztek.

 

Minden este, hét napig egymás után, önkéntesek rögzítették hangulatfekvésüket a Mood States (POMS) kérdőíven. A vizsgálat harmadik, negyedik és ötödik napján minden résztvevő ivott 600 ml oolong teát reggel, majd délután is. Egy véletlenszerűen kiválasztott csoport, három buddhista szerzetes által szándékosan kezelt (áldott) teát kapott vakon, a másik csoport pedig kezeletlen teát kapott ugyanabból a forrásból. A kísérlet utolsó napján, minden résztvevő nyilatkozott, hogy feltételezéseik szerint milyen típusú teát ittak.

 

189 felnőtt vett részt a vizsgálatban, és a vizsgálat több mint egy hétig tartott, a hangulat ingadozások csökkentése érdekében. Azok, akik "kezelt" teát ittak, hangulatuk pozitív irányú változását tapasztalták, azokkal szemben, akik a kezeletlen teát ittak. A hangulat pozitív irányú változása kifejezettebb volt azoknál, akik úgy hitték, hogy kezelt teát ittak, mint azoknál, akik nem.

A szerzők azt is észrevették, hogy azoknál, akik kezeltnek hitték a teát, közvetlen összefüggés mutatható ki a pozitív irányú hangulatváltozással, de csak akkor, ha valóban kezelt teát ittak. Ez azt mutatja, hogy a hiedelmek és a pozitív szándék kölcsönösen hatnak egymásra.
A szerzők egy nagyon érdekes észrevételt is említettek, miszerint "az esztétikai és szándékbeli minőségeket felvonultató hagyományos teaszertartás olyan kifinomult hatást gyakorolhat, amely túlmutat magán a szertartáson."

Milyen hasznát vesszük ezeknek az elméleteket mindennapi életünkben?

Számos módon alkalmazhatjuk ezeket az elméleteket. Evés vagy például vízivás előtt 'töltsük meg' szeretetettel és jó szándékkal a poharunkat, legyünk hálásak érte. Az élelmiszer és a víz fogyasztásának hátterében rejlő szándék és érzelmek közvetlen hatással lehetnek fizikai testünkre.

Egészségünkkel kapcsolatban is alkalmazhatjuk ezeket a fogalmakat, mint például a placebo hatást. De a lényeg, hogy képesek vagyunk hasznunkra fordítani az emberi jószándék, az imádság, a tudatosság erejét - bárminek is hívod -, hogy segítsen megváltoztatni, átalakítani és újjáépíteni világunkat. Ez már most is történik - a tudat egyik aspektusa az érzékelés, vagyis hogy hogyan érzékeljük a világot. Egész emberi történelmünk során az "igazság"-ról alkotott felfogásunk folyamatosan változott. Új felfedezések és egyebek felelősek azért a változott az érzékelésünk. Egyedül ezek a tudatosságunkban történő változások változtatják meg világunkat.

Olyan faj vagyunk, akik elhitettük magunkkal, hogy megosztottak vagyunk. Ez azonban változik, ahogy egyre több ember ismeri fel, hogy nem egy országhoz tartozunk, vagy nem emberek egy szektájához, hanem sokkal inkább a Föld bolygóhoz, és EGY emberi faj vagyunk. Sokan úgy tartják, hogy ez a bolygó egy reggel 9-től délután 5-ig tartó daráló, ahol felnőnek, oktatást és munkát kapnak. Mivel túl régóta gondoljuk ezt, legfőbb ideje elhagyni azokat a gondolatokat, amelyek meghosszabbítják, teremtik és megerősítik ezt a fajta valóságot. Ez már változik, és egyre többen kezdik látni, hogy nem kell így lennie. Egyre többen jutnak ugyanarra a következtetésre, hogy a világunk hogyan is működik valójában, máshogyan, mint amit eddig mondtak nekünk, amit már olyan régóta hittünk.

A tudatosságnak nagy hatalma van, és nagy fenyegetés jelent azok számára, akik irányítani szeretnének másokat, és olyan rendszerbe kényszerítenének, amellyel nem vagyunk összhangban. Aki ellenőrzés alatt tartja az emberek tudatát és az érzékelésüket, képes irányítani a világot. Itt az ideje, hogy visszavegyük az ellenőrzést, és új tapasztalást teremtsünk az emberi faj számára.

Vajon mi történne, ha az egész emberi közösség a szeretet, béke, együttműködés, megértés és az ítélkezéstől mentesség rezgéseiben és gondolataiban sütkérezne? Meg kellene változtatnunk a világunkat. Így hát sugározzátok e szándékotokat Földünk felé, és ezzel segítséget nyújtotok átalakításában.

Fordította: Radó Márti

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021