Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Karácsonyi csoda

Karácsonyi csoda

Én is érzem a káoszt a világban, a rengeteg negatív energia áramlását, az erőszak és különféle borzalmak tálalását a médiában, mert erre felfigyelünk. Érzékelem az emberek bánatát, elkeseredettségét, egy általános reménytelen fájdalmat a szívekben, lelkekben. Látom az ünnepek és egyéb családi alkalmak kifordulását, az ajándékok, tárgyi eszközök egyre nagyobb térhódítását, legalábbis a vágyat a beszerzésükre, mert hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy fontosabb megvenni egy kiszemelt tárgyat sebtiben, mint inkább áldozni a saját időnkből a szerettünkre vagy élménnyel megajándékozni őt.

Látom, ahogy egyre több szülő szeméből huny ki a csillogás, ha közeleg a karácsony, frusztráltan és kimerülten érkeznek bele az év végébe, mert nem tudnak, nem lehet kilépni a taposómalomból, az utolsó percekben sem. Hajtani kell, űzni valamit, valami elérhetetlent. Zajlik a harc kívül és belül is, és csak találgatni lehet, ki lesz a győztes? Lesz-e végső győztes?

Elérhetünk-e valamit az egyéni felébredéssel? Persze! De ezt hiába mondom én, hiába mondod Te! Hiába kérsz meg bárkit, hogy ébredjen és változtasson, lehet szép a világunk! Ez az egyén meggyőződése kell, legyen! Mutass példát saját életedből, tedd azt, amit megálmodsz, amit szükségesnek érzel!

Látom a gyermekek szemében a csillogást! Lenyűgözik őket a fények, a várakozás öröme! Megható pillantások ezek tőlük!

Sokat tanulok a gyerekektől, hihetetlenül sokat! Tanulom tőlük a csodát, az élmények értékelését, az örömöt, ahogy reagálnak egy apróságra vagy ahogy kibontják a hőn áhított játékot! Nem ördögtől valók a tárgyi ajándékok sem, de nem mindegy, hogy egy gyermeket egész évben elhalmozunk játékokkal és szinte bármit megkaphat, amit kinéz, mert nem vesszük észre a kívánság mögött meghúzódó valódi szükségletet, vagy karácsony ünnepén átélheti a várakozás örömét és izgatottságát.

Sokan dacból nem ünneplik a karácsonyt, mert úgy érzik, őket ne kényszerítse senki, hogy ezen a napon szeresse családtagjait. Ne három nap szóljon a szeretetről. Valóban, szóljon az elfogadásról minden napunk, szeressük és érintsük meg egymást! De ha ezek a dolgok három napon át nehezen mennek, hogy mehetnének az év minden napján? Elvesztettük a fókuszt, de nem tévedtünk el véglegesen. A gyermekeink szeméből áradó fényesség és tiszta szeretet utat mutat. Figyeljünk rájuk, kis testben hatalmas bölcsesség lakozik!

Értem a dac és düh mögött meghúzódó csalódottságot, kiábrándultságot, de azt mondom, bármennyire is lázadunk ellene, a karácsony mégis csak egy kis csoda. Vallási hovatartozás nélkül megérintő és megható. Nem kötelező, mégis beszivárog a szívekbe, lelkekbe. Elcsendesülünk, összebújunk, ki nagy társaságban, ki csendesen, elvonulva ünnepel, de nem múlik el hatás nélkül.

A minta adását rendkívül fontosnak tartom, sokat számít, mit adunk át gyermekeinknek! Ha mi nem szívesen ünneplünk, tőlük megtanulhatjuk az ünnep csodáját! Három nap és az előtte álló pár hetes rákészülés időszaka, amikor lehetőségünk volna elveszni a gyermeki, őszinte és tiszta örömben. Ritka élmény és hihetetlenül sokat ad! Néha nehéz átélni, mert sebeket is felszakíthat, sőt, egészen konkrét fizikai „tünetekkel” járhat egy régóta elfojtás alatt álló energia felszabadulása. Mégis azt mondom, megéri és biztonságos! Kacagni, díszíteni a lakást, adventi naptárba bújtatni a fokozódó izgatottságot, ahogy közeleg a nap, hitünk szerint varázslatos meséket kínálni és felnőtt létünkre elmerülni benne! Együtt készíteni a süteményt, összemaszatolni a konyhát és nem törődni a romhalmazokkal! Gondolni azokra, akiknek ez nem adatik meg és küldeni nekik szeretetet, vagy akár imát és mindenkivel együtt lenni egy más síkon. Ahol nem számít a földrajzi elhelyezkedés, a bőr színe, az anyagi helyzet. Ahol egyek vagyunk.

Van hitem. Néha gyermeki és néha naiv. Hiszem, hogy a világ, amiben élünk, jó és egyre jobb lehet. Mert egyek vagyunk és együtt vagyunk.

Karácsonykor sincs ez másképp. Mégis minden más lesz és béke honol a világban. Ahogy kinn, úgy benn, ahogy fenn, úgy lenn.

"Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni."Márai Sándor

Áldott, meghitt és békés, válaszkészségben gazdag ünnepet kívánok Mindannyiótoknak!

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021