Logo
Nyomtatás

Konyhakertek reneszánsza

Konyhakertek reneszánsza

„Az otthontermelés vesződséges, időigényes és drága" – gondolják sokan. Azonban ez a szemlélet manapság kezd megdőlni, amikor egyre többen kongatják a vészharangokat, az élelmiszeripar, a tömegtermelés káros hatásairól. Egyre többen vannak azok, akik úgy látják, megérett az idő, hogy eljöjjön az otthontermelés reneszánsza.

A 90-es évek beköszönte sok változást hozott Magyarországon, olyan területeken is, amikre elsőre nem is gondolnánk. A multi cégek megjelenésével több, mint 20 év elteltével, mára, egy olyan generáció nőtt fel, amely már nem foglalkozik zöldség- és gyümölcstermesztéssel, haszonállat tenyésztéssel. Megdöntve ezzel több évtizedes, évszázados hagyományokat.

Már egy olyan világban szocializálódtak, ahol azt látták, befektetett energia nélkül is az asztalra kerülhet az étel a legközelebbi hipermarketből (de nem a legközelebbi termelőtől!). Miért is vesződne vele akkor az ember? Persze az anyagi szempontok fontosak, de ha tudjuk, más érveket is szem előtt kell, hogy tartsunk!

Kezdő kertészeknek

Ha saját konyhakertre, veteményesre adjuk a fejünket, azzal a kezdő előnnyel indulunk, hogy kipihent földbe vethetjük a palántákat, mivel nem termeltünk előtte, korábbi növények nem vettek fel értékes anyagokat a talajból. Első és legfontosabb lépés tehát a tökéletes hely megválasztása: legyen steril a föld (gyomirtótól mentes) és leendő konyhakertünket egész nap érje a napsütés.

Március hónap a magok elvetésének az ideje, ekkor bármelyik nagyobb piacon vagy vásárcsarnokban, megvásárolhatjuk leendő zöldségeinket mag formájában, habár első próbálkozásokkor tanácsosabb átugorni a csíráztatás és ültetés lépését és rögtön palántát vásárolni. Ha még nincs tapasztalatunk első körben ajánlott a hagyma-, sárgarépa- és borsótermesztés, később sikerélmény esetén paprika, paradicsom, karfiol és karalábé is következhet.

Mikor ültessünk?

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk az évszázadok megfigyeléseit és tapasztalatait, a népi hagyományok szerint május 12., 13., 14. Pongrác, Szervác, Bonifác, vagyis a fagyosszentek napjai.

Utána kezdhetjük meg kiültetni palántáinkat. Az öntözésre vonatkozó szabályok hasonlóak, mint a többi kerti növénynél. Erős napsütésben sosem öntözünk, mert megégetjük vele palántáink leveleit.

Meleg, száraz nyári idő esetén a legideálisabb, ha minden este kicsit megöntjük. Viszont jó hír a hétvégi kertek tulajdonosainak, ők se csüggedjenek, heti egyszeri, de intenzív öntözés (sáros legyen a föld) ugyanúgy elegendő a növények számára. Megfelelő időjárás esetén pedig júniusban már a saját paradicsomunkat ehetjük, aminek még az illata is más, mint a boltinak.

Hova ültessünk?

Lehetőségeinkhez mérten, válasszuk ki a legnaposabb, legkiválóbb talajjal bíró helyet. Ez lehet a kertünk végében vagy éppen balkonládában a teraszunkon, aminek nagy előnye - ha kertünk tájolása nem a legmegfelelőbb - hogy mindig oda tehetjük, ahol éppen süt a nap. Ha már komolyabbak a szándékaink és nem szabadföldi zöldségekben gondolkodunk, mi magunk is elkészíthetjük saját mini üvegházunkat vagy fóliasátrunkat, otthon is megtalálható kellékekből, mint például üveg, nejlon fólia, fadeszkák és szögek segítségével. Több érv is szól a nejlon fólia mellett: sokkal több fényt enged be, költséghatékonyabb, valamint viharkár esetén is jobban járunk vele, mint egy üvegházzal.

Sosem késő elkezdeni, de előtte mindenképp kérjünk alaposabb szakmai tanácsot. Az első és legfontosabb dolog, amivel engem is szembesítettek tapasztalt kertészek, 30-40 évnyi munkával a hátuk mögött: „ma már anyagilag nem éri meg, veszteséges, rengeteg a befektetett munka, de árban nem térül meg, viszont ami nagyon fontos, tudom, mi kerül az asztalra." És erre kell nekünk is fókuszálnunk, hogy a megválogatott, minőségi élelmiszer és odafigyelés egy hosszú távú befektetés egészségünkbe.

A Napi Elemózsia magazin hatodik, 2013. augusztusi számából.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

A szerző további cikkei

Az oldal a Napi Elemózsia közösség hivatalos honlapja.