Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Kundalíni jóga és szikhizmus a zenében

Kundalíni jóga és szikhizmus a zenében

Snatam Kaur Khalsa amerikai énekes és dalszövegíró életét meghatározza a sikh életmód és a kundalíni jóga. Csodálatos hangjával járja a világot, terjeszti a mantrákon, kántáláson keresztül az egyetemes békét, szeretetet a közönség örömére.

Snatam hangja kristálytiszta és ragyogó, a szív egyszerű, ám erőteljes igazságáról dalol. Snatam isteni dallamokkal átitatott számai tradicionális szikh mantrákon alapulnak, amelyekhez egyszerű, szívhez szóló angol szövegek társulnak, kiegészítve a szent mantrák jelentését, és egyúttal még könnyebbé téve a közönségnek az érzelmi megnyílást. A harmónium és a tabla (indiai ütős hangszer) a pandzsábi szikh zenei hagyományt képviseli Snatam zenéjében, ami kellemes elegyet alkot a letagadhatatlan nyugati fűszerezéssel.

Édesanyjának köszönhetően már gyerekkorától kirtan zenélt Sikh templomokban, így már a kezdetektől átitatta egy egyetemes jólét az életét, nem csoda, hogy béke aktivistaként is segíti a bolygón a változásokat. A szikh vallást mintegy 500 évvel ezelőtt Nának guru alapította. A szikhizmusnak a világon hozzávetőleg 23-25 millió követője van. Észak Indiában született és a mai napig különleges helyet foglal el a vallástörténetben és az isteneszmék között egyaránt. A guru szó tanítót jelent, a szikh vallást követő embereket pedig szikheknek, azaz tanítványoknak nevezik. Maga a szó a tanítványt, vagy tanulót jelentő szanszkrit „sziszja” szóból származik.
A szikhek egyistenhitűek. Úgy hódolnak Istennek, hogy őszinte életet élnek, és törődnek másokkal. Minden napot hajnali mosdással kezdenek, és a guruk tanításain elmélkednek.Szerintük a lélek a születés és az újjászületés körforgásába kerül. Hogy ebből kiszabadulva Istennel egyesüljenek és guruvá váljanak, fegyelmezett életet élnek, és gyakran a társadalom érdekeit szolgáló munkát (széwa) végeznek, és jövedelmük tizedét a rászorulóknak adják. Az újraszületések ellenére az egyénnek nem szükségszerűen kell a karma törvényeitől szenvednie. A szenvedés sem közvetlenül Istentől származik, ő csupán a hit és bátorság próbájaként engedi azt meg. Gyakori imádság, elmélkedés és Istent dicsérő énekek, felnőttkeresztelés a Khalsza testvériségbe, jótétemények (könyöradományok és ingyenkonyha), erkölcsösség és Isten törvényeinek (ahogy azt a tíz emberi guru hozza nekünk) való engedelmesség mutatja áhítatunkat és megtisztítja lelkünket a sok korábbi életünk során felhalmozódott tisztátalanságtól, így megszabadulhatunk az olyan emberi bűnöktől is, mint a kéjvágy, harag, kapzsiság, kötődések, és büszkeség. Forrás: Wikipedia

Snatam Kaur a kundalíni jógát is képviseli a zenéin keresztül, ezt a válfaját a jógának a legspirituálisabbként tartják számon. A gyakorlatok túlmutatnak a fizikai test átmozgatásán. A kundalíni jóga ezt főleg az intenzív légzéstechnikákkal éri el, melyek finom tudatállapot változást idéznek elő. A meditáció és a mantrázás lényeges elem az erőteljes gyakorlás lezárásához. 
kundalini-yogis
A Kundalíni jóga annak a tudománya, mûvészete, technológiája, hogy a puszta túlélésen és fajfenntartáson túl hogyan férhetünk hozzá és használhatjuk azt a velünk született kreatív erőt és energiát, mely segítségével életünket illető tudatosságunkat, átérzésünket és megértésünket fokozhatjuk. Ez az erő, melyet shaktinak is neveznek, gerincünk alsó részében szunnyad, és képzelt kígyóként összetekeredve vár felébresztésre, hogy utána az Egyetemes Életenergiával (prána) egyesülve olyan erővel ruházza fel a gyakorlót.

A 2000-es évek elejétől napjainkig több tucat albumot adott ki a Spirit Voyage Kiadón keresztül, ám óriási népszerüségét az hozta el, amikor az Oprah által vezetett amerikai showban felléphetett. Koncertjét Magyarországon idén hallhatjuk először élőben a Namaste Élmény csapatának jóvoltából.  [x]

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021