Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Macskamenta

Macskamenta

Fotó: laurelljm

A macskamentát hagyományosan a rózsák közé ültetik. Színei és apró, sűrű virágai így szépen egészítik ki a rózsa virágainak színezetét, szépséges harmóniát alkotva ezzel a kertünkben.

A falak szegélyezésére és sétányok mellé ültetve is barátságos látványt nyújtanak. Szépsége mellett másik nagy előnye, hogy kevés törődés mellett is szépen fejlődik, tápanyagokban kevésbé gazdag talaj és szárazabb időjárási körülmény sem nehezíti a virágok és a lombozat együttes növekedését, így kezdő kertészkedők, vagy kevésbé ideális körülményekkel rendelkezők is bátran belevághatnak az ültetésébe.

Gyorsan fejlődik és kevés rovar vállalkozik arra, hogy kárt tegyen benne. Fajtától függően, 25-35 cm magas és 30-33 cm szélességben bokrosodik. Kora nyártól folyamatosan virágzik az egész évszak alatt, így hosszú időn át lehet dísze környezetünknek.

A fent említett szépsége és könnyen kezelhetősége azonban eltörpül abban a pillanatban, amikor a hasznosságát kezdjük el áttekinteni. A mentafélék kevésbé ismert fajtája ez a bugás macskamenta, melynek latin neve: nepeta pannonica. Latin nevében a pannonica kifejezés a hazánkban való őshonosságát hivatott megjelölni. Ebből már szinte egyenesen következik, hogy ez is egy olyan gyógynövényünk, ami a népi gyógyászat által régóta használt és elismert, így egy jól felkészült házi patikából nem hiányozhat. Első hallásra talán furcsán hangzó nevét onnan kapta, hogy a levélből kiszabaduló illatanyag rendkívüli mértékben vonzza a macskákat. Illóolaja bolhaűző, ez az oka a macskák iránta érzett vonzódásának, és a benne való hempergőzésnek.

Mint a mentaféléket általában, elsősorban a macskamentát is fertőtlenítésre és megfázásos betegségek gyógyítására használhatjuk. Kiváló hurutoldó, köhögésre, torokgyulladásra is eredményesen alkalmazható. Influenzás megbetegedésekre, és azok megelőzésére is kiváló a téli időszakban fogyasztva, vagy akár egész évben megelőzés gyanánt. Mézes teáját izzasztásra, láz és hányinger csillapítására vagy a szénanátha tüneteinek az enyhítésére is kiválóan alkalmas. A benne található hatóanyag rokonságban van a valeriana officinalis, a macskagyökér egyik hatóanyagával, így idegnyugtató hatása is van, ennél fogva az álmatlanság és a hiperaktivitás ellenszereként is bevethetjük. Jó szélhajtó és a hasmenés ellenszere is lehet. Kevésbé ismert, de Dél Európában több területen esküsznek rá, mint a másnaposság ősi gyógyszerére.

Mint a legtöbb gyógynövény, a macskamenta is alkalmazható külsőleg. Kenőcsét már régóta aranyér ellen, fogfájásra és ínygyulladásra használják. Borogatásként zúzódások és vágott sebek régi szere, valamint az allergiás duzzanatokat és a szem égését kezelhetjük vele.

A hasznossága mellett érdemes róla nem csak hogy megemlíteni, de ki is emelni, hogy rendkívül jó ízű növényről van szó, amennyiben tea formájában fogyasztjuk. Télen melegen épp úgy ízletes, mint a nyári időszakban már kihűlt állapotban, frissítőként kortyolgatva. Enyhén mentás íz- és illatvilága nekem személyes kedvencem. Akár nyári frissítőnek szánjuk, akár már az őszi nátha-szezonra való felkészülés gyanánt, de érdemes beszereznünk és fogyasztanunk!

A Napi Elemózsia magazin negyedik, 2013. júniusi számából.

 

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021