Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Fergeteges Seahawks győzelem. Meditálnak a jövő focistái?

Fergeteges Seahawks győzelem. Meditálnak a jövő focistái?

Ha azt mondjuk: amerikai foci, legtöbbünknek nagy, verekedő játékosok, érthetetlen játékszabályok, a touchdown (bármi is legyen az), no meg Al Bundy jut eszébe. Azonban ez úgy tűnik, már a múlté. A jövő focistái meditálnak, jóga órákra járnak, pozitív gondolkodást, beszédet és cselekedeteket gyakorolnak, vizualizálják a fényes jövőt, és gyöngéd figyelmességgel viselkednek egymás iránt. Egy sport, ahol intenzív támadó akció végén az ellenfelek fölsegítik egymást: " Maradj pozitív!" és a játékosok azt mondják egymásnak: " Képzeld magad nagyszerűnek."

A Seattle Seahawks minden idők harmadik legnagyobb különbségű győzelmét aratta a Super Bowl történetében, a Denver Broncos csapata ellen.

A Seahawks pályája akkor kezdett el fantasztikusan felívelni, mikor 2010. január 11-én a ragyogó természetű Pete Carroll, székhelyét az esős Seattle-be tette át. Arra a kérdésre, hogy foglalja össze életfilozófiáját, ugyanazzal a két szóval válaszolt, ami a pálya fölötti zászlón olvasható: „Mindig küzdj!"

Miután Nemzeti Futball Liga vezetőedzői állását otthagyta, Carroll az USC élén, mint extrém küzdő szellemű edző cimbora szerezte vissza tekintélyét. Bár az örökös mosoly sosem fagyott le az arcáról, mindig azon agyalt, van-e valamilyen jobb módszer a győzelemre. Miután Carrollt kirúgták a Patriots csapatából az 1999-es szezonban, azon gyötrődött, hogy mit kéne másképp csinálnia, ha megkap újra egy NFL vezetőedzői állást. Az volt az álma, hogy alapjaiban változtassa meg a játékosok edzésének menetét. A keményfiúk stratégiája már idejétmúlt volt, gondoljunk csak Vince Lombardi üvöltözéseire, vagy Mike Rice-ra, aki kosárlabdát szokott a játékosok fejéhez vágni, Nick Saban-ra, aki a pálya szélén hordta le csapatát a sárga földig. Carroll arra vágyott, hogy kapjon egy esélyt, és újrafogalmazza az edzés szerepét a Nemzeti Futball Ligában. "Azt szerettem volna megtudni, mi történne, ha nagyon odafigyelnék a srácokra, ha igazán törődnék külön-külön mindenkivel? "

A nagy ötlet az volt, hogy a boldog játékos, a legjobb játékos. A létesítmény minden egyes tagjától - kezdve az edzőktől, a játékosokon át a személyi asszisztensekig és segédekig - elvárják, hogy Carroll mantrái szerint a pozitív gondolkodást, pozitív beszédet, és a pozitív cselekedeteket gyakorolják. "Tedd jobban a dolgod, mint ezelőtt valaha is tetted " - biztatja őket. A kiabálást és a káromkodást elítélik, és minden média interjú úgy végződik, hogy a játékos vagy edző köszönetet mond a riporternek. Folyik egy kísérleti program már 2 éve, 15- 20 játékos agyi teljesítményét vizsgálják és Gervais hetente iPad-on frissített pszichológiai állapot felmérést készít velük, azzal kapcsolatban, hogy mi történt a játékos életében, mennyit alszik, mik a céljai, és hogyan küzd meg a stresszel.

Az újonnan érkezőknek Gervais csak rövid, hat perces üléseket tart. Azoknak, akiknek már van némi tapasztalata, hosszabb, egyéni meditációkat vezet. Nem kötelező a részvétel, de kb. 20 játékos jelenik meg minden héten különböző időpontokban, hogy a kilégzést, belégzést, és a tudat tágasságát megtapasztalja és gyakorolja. A teljes csapat jóga foglalkozáson vesz részt, amit a játékosok választható tevékenységként az elmúlt évben annyira élveztek, hogy a személyzet úgy döntött, az edzési tervbe is integrálja idén.

A sportvilágnak ez a gyöngéd megközelítése rendkívül bizarrnak számít a futball világában. Carroll rokonlélekre és szószólójára talált QB Russell Wilson személyében. A másodéves sztár heti egyéni üléseket tart Gervais-vel. "Imaginációs technikákat és innovatív gondolkodásmódot gyakorlunk" meséli Wilson. "A jelen pillanatban időzés fontosságáról beszélünk, és egyre növekszik a káosz a gyakorlat során, így mikorra fociznom kell, már teljesen lenyugszom."

Meditáció? Jóga? Nincs kiabálás vagy a káromkodás? Russell Wilson a fedélzeten.

Seattle-ben az egész személyzet arra van kiképezve, hogy a játékosokra figyeljen. Vezetőjük Sam Ramsden, a csapat régi trénere, aki most a Seahawks "játékosok egészségét és teljesítményét felügyelő igazgató". Van egy összekötő a játékosok és a menedzsment között, illetve egy életvezetési tanácsadó, aki segíti a játékosok NFL-be való beilleszkedését és felkészíti őket távozásukkor. Carroll parancsára az újoncok kiemelt figyelmet kapnak, hogy segítse beilleszkedésüket.

A Seahawks játékosokat arra ösztönzik, hogy ugyanúgy vegyék igénybe a kisegítő személyzetet, miként az alkalmazottak az üzleti világban a humánerőforrás-osztályra támaszkodnak. Depressziós? Aggódik egy szeretett személy iránt? Beteg a házi kedvence? A személyzet hallani akar róla. És ha egy játékos rosszul teljesít, az edző aktívan beavatkozik, és érdeklődik, hogy miért - ahelyett, hogy elhamarkodott következtetéseket vonna le, és nekiesne a csapattársai előtt. Tom Cable vezetőedző asszisztens, a Raiders egykori forrófejű edzője is tagja a csapatnak. "Mindig úgy edzettem másokat, ahogy engem edzettek az edzőim" - mondja. Carroll mellett dolgozva végre úgy érzi a 48 éves Cable, hogy megtalálta a helyes utat. "Ha felrobbanok mérgemben, ha egy srác hibázik, ki a hibás? Én vagyok " - mondja Cable. "Én vagyok az, aki aláásom az önbizalmát, és megtanulja, hogy ha hibázik, akkor le fogják üvölteni a fejét. Ha itt hibázunk, ez a magatartás rögzülni fog."

A Seattle kísérlet csak a kezdete annak, amit a Seahawks tervez. Be kívánja vezetni a testi és lelki jólét eme újfajta szemléletét a szervezet minden szintjén. A csapat konyhafőnöke, Mac McNabb a játékosokat a helyi biogazdaságokból származó gyümölccsel és zöldséggel eteti. Minden maradékot egy közeli családi farmra visz, szabad tartású csirkék takarmányozására, melyeket kifejezetten a Seahawks büfé számára tenyésztenek. Ramsden és Gervais szabadidejüket konferenciákon töltik, ahol táplálkozási és alvás specialista szakemberekkel találkoznak, és a Ramsden irodájában halmozódó dobozokból ítélve, új technológiájú szerkentyűket vásárol, amelyek lehet, hogy a következő áttörést okozzák majd a sportteljesítmény maximalizálásának kérdésében. Az előző szezonban Ramsden összegyűjtötte a legtöbb Seahawks csapattag adatát, beleértve a vér- és látás analízist, alvási és testi kondícióval kapcsolatos profilokat. A gyakorlatban a játékosok mozgását GPS-en követik, így monitorozni tudják a csapat terhelését. Végül Ramsden szeretné, ha a játékosok és az edzők csuklópántot viselnének, hogy nyomon tudja követni alvási szokásaikat, és egyénenként úgy ütemezze az edzéseket, hogy ha szükséges, növelhesse a pihenési időt. (El tudod képzelni, hogy Bill Belichick mindenkit hazaküld a gyakorlat elején, hogy bepótolják az alváshiányukat?)

A Seahawks remélem egykor képes lesz majd figyelemmel kísérni a játékosok mentális egészségének alakulását napi szinten, beleértve a " pályán kívüli" problémákat is. A tulajdonostól, Paul Allentől nem idegen az innováció, jelezte, hogy azt akarja, hogy másik MLS franchise csapata, a Seattle Sounders is kövesse a Seahawks' modellt.

Most azonban a következő lépés, hogy mindenki felzárkózzon a meditációs csapatba. " A meditáció legalább olyan fontos, mint a súlyemelés vagy a focipályán való gyakorlás". Okung szerint "Arról szól, hogy lecsendesítjük az elménket, és olyan állapotba kerülünk, amikor nem számít semmi, ami abban a pillanatban rajtad kívül történik. Olyan sok dolog van, ami azt az üzenetet hordozza, hogy nem vagy képes valamire, legyen hatalmad felettük, és változtasd meg őket."

A tavalyi a Falcons-tól elszenvedett súlyos vereség után Wilson épp ezt tette. Amikor lesétált a pályáról csapattársai mellett, érezte, amint kúszik befele a sötétség, ahogy belépett a stadion alagútba. Aztán megállt egy pillanatra, és lehunyta a szemét. Ahelyett, hogy rágörcsölt volna a vereségre és továbbgondolta volna, inkább egy pozitív jövőképre kezdett el fókuszálálni. Rendkívül fényes jövő előtt állunk" - gondolta Wilson a Georgia Dome belsejében. "A Seahawks még hosszú ideig kiváló lehet."

A team-buszon hazafelé nem tudja eltitkolni vízióját. Aztán megtorpant egy pillanatra, mert nem akarta, hogy optimizmusát a veszteség miatti felelősség hiányának tartsák. Vonakodva kezdte mesélni, de Carroll félbeszakította. "Ember, pont ez az, amire én is épp gondoltam!" - mondta az edző. - "Ne csak egy Super Bowl nyerjünk meg! Nyerjünk rengetegszer!"

Fordította: Radó Márti
Forrás: espn.go.com

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021