Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Meghökkent halászok teljesen átlátszó élőlényre bukkantak

Meghökkent halászok teljesen átlátszó élőlényre bukkantak

Stewart Fraser, Conaugh és Finn nevű fiaival az Északi-Szigetekhez tartozó Karikari félszigettől 43 mérföldre északra halászott, amikor észrevette, hogy egy áttetsző élőlény úszkál a víz tetején.

A új-zélandi halász nagyon zavarba jött, mikor meglátta a bizarr, átlátszó, garnéla-szerű lényt, amint az a felszín közelében úszkált az óceánon.

"Nem tudtam eldönteni, hogy visszadobjam-e vagy sem, de a kíváncsiságom győzött, és úgy döntöttem, hogy szemügyre veszem egy kicsit közelebbről is."

hal1

Ezt az áttetsző garnéla-szerű lény fogták ki Új-Zélandon, amint az óceán felszínének közelében úszott.

hal2

A meghökkent halász, Stewart Fraser kezében tartja az átlátszó garnélát.

"Pikkelyesnek és elég keménynek éreztem, szinte zselé-szerűnek, és érdekes módon nem lehetett látni benne semmit, eltekintve egy kis narancsszínű folttól."

A fénykép nem csak Mr. Fraser-t ejtette bámulatba. Halász-barátaival közösen sem tudtak rájönni, hogy miféle élőlény lehet a képen. 

Deborah Cracknell, a plymouthi National Marine Aquarium kutatási vezetője azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a lény egy Salpa Maggiore (Salpa maxima) lehet.

MI A SALPA MAGGIORE?

Az egyik elmélet szerint, amely megmagyarázná, hogy mi ez a titokzatos hal, ez egy Salpa Maggiore lehet - egyfajta tengeri gerinctelen állat. A Salpák megtalálhatók mind az egyenlítői, mind a hideg tengerekben, így az új-zélandi Karikari félsziget vize felettébb alkalmas eme átlátszó tengeri lény számára. Ugyanolyan gyakorisággal láthatóak egyedül, mint hosszú, lánc-szerű kolóniákban, amint a vizet kocsonyás testükön keresztülszivattyúzva haladnak.

A Salpák planktonnal táplálkozó ártalmatlan lények, melyeknek valószínűleg azért átlátszó a teste, hogy a ragadozók ne vegyék észre őket. E figyelemre méltó faj túlélési technikája az az egyedülálló képesség, hogy elegendő táplálék esetén képes önmaga klónozására, majd gyorsabban növekedjen, mint bármelyik másik többsejtű élőlény.

Paul Cox, a National Marine Aquarium természetvédelmi és kommunikációs igazgatója szerint: "Keveset tudunk ezekről a Salpákról, azonban gyakran találtak ilyeneket a hidegebb tengerekben, főleg a Déli-óceánon. A Salpák hordó alakúak és a vizet kocsonyás testükön keresztülszivattyúzva mozognak. Táplálkozásuk sem éppen szokványos: átpréselik a vizet belső táplálék szűrőiken, és az óceán felső, napsütötte rétegében található fitoplanktonokkal táplálkoznak."

"Érdekes az életciklusuk. Generációnként változó, hogy magányosan, vagy falkában úsznak. Hasonlóan a többi, nyílt vizekben élő védtelen állathoz, az áttetszőség vélhetően a ragadozókkal szemben nyújt védelmet. Teljesen átlátszónak lenni nagyon jó álcázás a vízben."

hal3

Mr Fraser, fiaival Conaugh-val és Finn-el halászni voltak, a Karikari félszigettől 70 km-re északra, amikor a titokzatos garnélarákot észrevették.

Fordította: Radó Márti
Forrás: dailymail.co.uk

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021