Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Mesés homokmandalák a járdán, melyeket bármikor elfújhat a szél

Mesés homokmandalák a járdán, melyeket bármikor elfújhat a szél

Egy York-i székhelyű művész, Joe Mangrum azzal töltötte elmúlt 8 évét, hogy hipnotikus szépségű mintákkal és alkotásokkal rajzolta tele New York-i utcáit és tereit. Sajnos elég sanszos, hogy egyikünk sem fogja látni őket, mivel hajlamosak a szél szárnyán tovalebbenni.

Mangrum keze élénk színű homokot szórva rajzolja lenyűgöző és expanzív műveit. A kör alakú geometriai formák és a színes homok használata miatt munkái a hagyományos buddhista mandalákra hasonlítanak, de tengeri-, biológiai-, design-, és más elemekkel is ötvözi, hogy művének egyedi megjelenést kölcsönözzön. A művész azt írja, hogy "festményeit a tenger alatti lények gazdag világa, és a húsevő növények által kibocsátott elektromos impulzusok, ... illetve, szerte a világban, sok éves utazásai során tapasztalt, transzkulturális metaforák ihlették."

Még ennél is érdekesebb azonban műveinek mulandó jellege, és azok a filozófiai kérdések, amiket művészete fölvet. Az a tény, hogy e festmények létrehozásával órákat tölt valaki, aztán egyik napról a másikra elfújhatja a szél, vajon növeli vagy csökkenti-e az értékét? Lehetséges, hogy túlontúl ragaszkodunk azokhoz a dolgokhoz, amelyek a jóérzés vagy a szépség röpke pillanatait ajándékozzák nekünk? Egy ilyen szép műalkotás - amint a szél szárnyán elvész - vajon pazarlásnak számít-e vagy egy szent pillanatnak?

sand-paintings-joe-mangrum-1

sand-paintings-joe-mangrum-3

sand-paintings-joe-mangrum-4

sand-paintings-joe-mangrum-5

sand-paintings-joe-mangrum-10

sand-paintings-joe-mangrum-12

sand-paintings-joe-mangrum-13

sand-paintings-joe-mangrum-14

sand-paintings-joe-mangrum-15

sand-paintings-joe-mangrum-17

sand-paintings-joe-mangrum-22

sand-paintings-joe-mangrum-23

sand-paintings-joe-mangrum-29

sand-paintings-joe-mangrum-30

Fordította: Radó Márti
Forrás: gagily.com

 

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021