Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Miért fontos, hogy rátalálj önmagadra a 20-as éveidben?

Miért fontos, hogy rátalálj önmagadra a 20-as éveidben?

A mi generációnk az önelemzésről híres – örökösen megpróbáljuk érteni a döntéseink miért-jét és hogyan-ját. Mikor valaki arra kér, hogy „Mesélj valamit magadról", az emberek nagytöbbsége ilyenkor tényeket sorol fel, mint például: „X cégnél dolgozom, Y egyetemen tanultam" és így tovább. Öntudatosnak hisszük magunkat, de tulajdonképpen mennyire is ismerjük magunkat igazából?

A folyamat, mely során elkezded megismerni magadat – mint felnőtt – lesz az, ami felhívja a figyelmedet mindarra a lehetőségre és tapasztalatra, amit nem is hittél, hogy valaha megtörténhet veled. És ha mindezt megfelelően csinálod, olyan dolgokra jöhetsz rá, amiről sose gondoltad, hogy létezhet. Példának vehetjük akár azt, hogy szép lassan ráébredsz, már nincs annyi közös benned és a legjobb barátodban, mint régen volt. És ezzel nincs semmi baj. A húszas éveid arra valók, hogy rájöjj, ki is vagy, mint személy, és nem ki vagy, a kapcsolataidból ítélve.

Introvertált vagy extrovertált vagy?

Ez nem tartozik a legfontosabb jellemvonások közé, de jó tudni. Feltöltődve érzed magad, ha emberek között vagy és ugyanakkor az éljünk-a-mának gondolat vezérel? Vagy épp az ellenkezője igaz rád? Jobban érzed magad egyedül, és ha fel szeretnél töltődni, inkább visszavonulsz?

A felnőtté válás egyik jellemzője az, hogy tudod, mi tesz téged a legboldogabbá, és ezek után az, hogy meg is teszed. Ha egy vacsora partyn egy adott pillanatban szívesebben lennél otthon egy könyvvel a kezedben, ne ülj még egy órát ott. Ne az határozza meg, hogy csatlakozol egy szaladó csoporthoz, hogy a többiek azt mondják „túl sok mindent csinálsz". Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy.

Túl sokszor tekintünk úgy az extrovertált embereket, mint a „jó fejek", akiket könnyű szeretni, akik a társaság fénypontjai. És ezzel szemben az introvertáltak automatikusan visszafogottakká vagy akár remetékké válnak a szemünkben. De próbáljunk meg kicsit másképp hozzáállni a dolgokhoz és vessük fel lehetőségnek azt, hogy a társaságkedvelő ismerőseink jó része lehet introvertált, akik egyedül könnyebben fel tudnak töltődni, vagy akár a csendesebb barátaink is lehetnek extrovertáltak, akiknek könnyebb a feltöltődés, ha emberek között vannak. Derítsd ki mi az, ami feltölt és tiszteld az. Tanulj meg ugyanolyan könnyen „nem"-et mondani, mint „igen"-t.

Jóga vagy síjöring

A fitnessz, mint minden más, olyan, mint egy hóbort. Jelen pillanatban a vezető hóbort a jóga, pár évvel ezelőtt a zumba volt. Ezek a hóbortok azért jók, mert olyan aktivitásokat reklámoznak, melyeket talán még sose próbáltál. De mi van akkor, ha nem tetszik az épp aktuális hóbort, és tegyük fel kifizetted már a 150 $ -os jóga bérletet? Ne menj többet. Keress valami mást. Elvégre nem mindig fog tetszeni az, amit az emberek nagytöbbsége csinál, de ez is a felnőtté válás egyik alapeleme – hogy el tudod dönteni, mi az, ami tetszik és motivál.

Van egy barátom, aki nagyon szeret új dolgokat kipróbálni. Triatlonokat csinált végig és erdei utakon szaladt, még mielőtt mindez divattá vált volna. Nemrég elkezdett síjöringezni, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy a kutyád húz téged a havon miközben rajtad sílécek vannak. Szeret új dolgokat kipróbálni, és tetszés szerint dönti el, hogy folytatja vagy sem.

Hívő vagy ateista?

Nagy valószínűséggel egy bizonyos hitvilágban nevelkedtél, amelynek köszönhetően úgy látod magad körül a világot, ahogy. Most van itt az ideje annak, hogy elgondolkozz mindezen, és ugyanakkor eldöntsd magadban, mi az, amit igaznak hiszel, és mi az, amiben hinni szeretnél.

Sokan közülünk tartanak attól, hogy megsértse családját, vagy épp felrúgja a békét, és ezért inkább csak bólogatunk és elfogadjuk mindazt, amit mondanak, miközben titokban próbáljuk hitünk valóságalapját kideríteni. Az egyedüli probléma ezzel csak az, hogy egy idő után megváltozik a családban a szerepünk. Már nem csak valakiknek a fiai vagy lányai leszünk, hanem egy idő után valakinek a társa, és akár gyerekek szülője. És mikor ez a pillanat eljön, a dolgunk az lesz, hogy a különböző hitrendszerekben utat mutassunk nekik, miközben megválaszoljuk a kérdéseiket a saját hitrendszerünkről is.
A harmincas éveink közepén már nyilvánvalóvá fog válni, kik azok a korosztályunkból, akik a húszas éveikben időt áldoztak arra, hogy megismerjék önmagukat és kik azok, akik nem. Szerintem jó lenne a jobbik oldalon lenni. Fordíts rá időt. Tégy fel kérdéseket, keresgélj, kutass, olvass könyveket. A húszas éveid csak a tiédek – hogy megtaláld, ki is vagy valójában, és mi az, ami felkelti a figyelmedet.

Nem fogod megtalálni önmagad a mindennapi rutinodban. Talán egy főzőtanfolyamon, egy köny klubban, vagy talán akkor, mikor kiveszed a fülhallgatóidat és szoba állsz egy idegennel. A húszas éveid csak a tiédek – használd ki okosan az idődet.

Fordította: Szabó Réka
Forrás: elitedaily.com

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021