Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Miért jó a háziszappan?

Miért jó a háziszappan?

Amikor ezzel a kérdésekkel találkozom, átadok egy saját készítésű mintadarabot a kedves érdeklődőnek, hogy tapasztalja meg ő maga a válaszára való élményanyagot. Az eredmény általában pozitív, örömteli tapasztalat arról, hogy “MOST nem száradt le a bőröm” (mint a szappanoktól ÉS tusfürdőktől általában), elmúltak a pattanások, a krémtől enyhült az ekcéma, és még sorolhatnám a csodás eseteket a HÁZIKENCÉK POZITÍV HATÁSAIRÓL. Nem érdemes várni a váltással, mikor minden második ismerősöd arról regél a munkahelyeden, hogy milyen klassz az új szappan, amit ő, vagy a barátnője készített. A háziszappan pedig nem feltétlenül mangalicazsírból készül – nem kell büdösnek lennie és ormótlannak. Sőt.

Gondoljunk csak bele! A felnőtt ember szervezetének legnagyobb felületű szerve a bőre, ennek felülete pedig Felülete átlagosan 1,5-2 nm, ami a testtömegünk 8-10%-a! A kozmetikai termékekben nagy százalékban találhatóak olyan kémia anyagok, melyek egészségkárosító hatással bírnak. Mivel ezek az anyagok molekulasúlya kicsi, a bőrön keresztül a szervezetbe jutnak. A vérkeringésünk által gyorsan eljutnak létfontosságú szerveinkhez, súlyosan károsítva azokat.

4 ÉRV, HOGY MIÉRT HASZNÁLJ HÁZISZAPPANT

I.) Az orrunknál fogva vezetve? Az illatokról másképp

Ha házi-szerre való váltáskor a jól megszokott illatok miatt aggódsz, érdemes kivárni, amíg a tolakodó parfümkeverékekhez szoktatott orrod visszaáll az eredeti érzékeléshez – ez egy kis időbe telik. Te is tapasztaltad már biztosan, hogy egy-egy megszokott parfüm|tusoló|mosószer|öblítő egyre kevésbé tűnik illatosnak. Inkább ..Szagos…

Nem így a naturkozmetikában, így a háziszappan és bőrápoló kencék készítésénél, ahol 100%-os, természetes illóolajakat használunk. Ezeknek az esszenciáknak nemcsak az illata bódítóan –vagy épp frissítően kellemes, de mindnek speciális élettani hatása is van a szervezet működésére nézve. Ezek a hatások egyfelől fizikai változásokat idéznek elő, mások pedig a szaglás útján a központi idegrendszerbe jutva, az agyban fejtik ki a hatásukat, pozitívan módosítva kedélyállapotunkat, hangulatunkat.

Talán nem tudtad, de szinte valamennyi illóolaj rendelkezik antibakteriális, antimikrobiális, fertőtlenítő hatással – és ez teljesen érthető, ha arra gondolunk, a növények is védekeznek a rovarok, és egyéb piciny kártevők és fertőző baktériumtörzsek ellen. Ezek a védőanyagok azok, amiket a növény által termelt illóolajban találunk meg. Bőrtonizáló, sebgyógyító, sejtregeneráló, helyi keringésfokozó, hormonális kiegyensúlyozó és stresszoldó, serkentő tulajdonságaik miatt az illóolajak sokoldalúan használhatóak nem csak a szappan- és kencekészítés során, hanem a mindennapokban is.

II.) Egy szappantól nem leszek beteg? Mennyiségi kérdések…

Hogy egy szappan és a benne lévő allergén még nem a világ vége? Ez SOKAK SZÁMÁRA MÁR ÖNMAGÁBAN NEM IGAZ – kontakt dermatitisszel, ekcémával élők számára igenis megváltás lehet A VÁLTÁS. Továbbgondolva, próbáljuk meg az életünket egységben szemlélni. 1.) Reggel egy szappanozás, zuhanyzás, aztán fogmosás, dezodorálás, közben egy kis mosogatás, és arról még nem is beszéltünk, hogy mit ettünk-ittunk – ez azért már nem is olyan csekély mennyiségű adalékanyag, ráadásul nap mint nap, évtizedeken keresztül – és még csak 9 óra van. 2.) Sok esetben a károsanyagok kiürülése nem is olyan egyszerű dolog, szeretnek letelepedni és lassan felgyűlni a szervezetben, ezt nevezzük szaknyelven méreganyag-kummulációnak. Tipikus példái a szervezetben megülő mérgeknek a különböző nehézfémek, melyeket csak speciálisan, célzott szerekkel|diétával tudunk kihajtani maradék nélkül. Jelenlétük krónikus fejfájást, fáradtságot, hormonális problémákat, bőrtüneteket, miegymást okoz.

Idézném egy szakértő véleményét ez ügyben, figyelj, mert ez FONTOS!!!

„A veszélyességnél mérlegelni kell, hogy milyen mennyiségben van a szappanban az adott anyag, a szappant hogy használjuk, mennyi ideig érintkezik a bőrünkkel. Ezeknek a szintetikus anyagoknak a mennyisége rendkívül kicsi, azt azonban tudjuk, hogy az allergiás reakciók szempontjából nem a mennyiség, hanem az anyag a jelenléte számít” – mondta el dr. Móréné Horkay Edit, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) kozmetikai osztályának vezetője a lehetséges bőrreakciókat firtató kérdésünkre.”tudatosvasarlo.hu

III.) Belvárosi mítosz: A szappan szárítja a bőrt

A bolti szappanok gyakorta valóban szárítják a bőrt, ami a silány kiindulási anyagok miatt lehetséges. Petróleumszármazékok, amik eltömítik a pórusokat, és ami a legelképesztőbb, az az, hogy a szappanhoz néha külön felületaktív mosóanyagot is adalékolnak – olyanokat, amelyek a samponokban, folyékony kéztisztítókban és mosószerekben a habzó- és tisztító hatást adják. Vajon minek a szappanba mosóaktív tenzid, mikor a szappan ömagában is tisztít? Jó kérdés. A tenzidek, ha jó esetben nem SLS (PL.: Sodium Laureth Sulfate), hanem egy gyengédebb típus (PL.: Cocamidopropyl betaine), akkor is szárítja a bőrt, és allergiás reakciókat válthat ki a bőrön.

Fentiekkel szemben a háziszappan, főként, ha Te, vagy ismerősöd készíti, pontosan kiszámítható módon működik. Tudod, mi van benne, és talán Te is használod ezeket az alapanyagokat nap, mint nap.

IV.) Összetétel:  Különbség házi és a gyári szappan között

A bolti szappanok allergizáló, bőrirritatív anyagokkal vannak ellátva, holott ez TELJESEN FELESLEGES volna a funkcionlitás szempontjából. Habzóanyag (SLS), szintetikus illat és színanyagok garmada, VÍZLÁGYÍTÓ, melyek mind-mind allergizálhatnak, és adott esetben nagyon nehezen bomlanak le a környezetben. Tegyük újból hozzá, MOST MÉG MINDIG CSAK A SZAPPANRÓL BESZÉLÜNK!

És miből  készül a háziszappan?

Szilárd és folyékony olajak és zsírok
A növényi olajak közül a kókuszzsír adja a szappan habképző és intenzív tisztító tulajdonságait, ám arányaiban túlsúlyba kerülve túlzottan szárítja a bőrt. A többi zsiradék szabadon választott arányban kerül a szappanba, természetesen egyéni megfontolások alapján – a szappanok speciális zsírsavszerkezete meghatározza a végtermékünk keménységét, bőrápoló tulajdonságait, és egyéb jellemzőit. Gyakori az olíva-, a napraforgó-, a ricinus-, és a repceolaj, valamint bőrlágyító, tápláló hatása miatt a kissé még borsos árú sheavaj használata. Samponszappant is készíthetünk  a megfelel gyógynövények (például diólevél) használatával.
Víz
NaOh azaz nátronlúg
A nátronlúg egy kristályos anyag, erősen reagál bármilyen folyadékkal, ezért ajánlott a szappankészítésnél betartani a megfelelő biztonsági előírásokat. A zsírokkal reagálva azt glicerinné és sókká bontja, ez a SZAPPAN.
Tetszőlegesen textúraképző-, bőrpuhító, színképző növényi és ásványi őrlemények, gyógynövények, illetve ezek főzete
Ide tartoznak pl. a zabőrlemény, az algapor, és sorolhatnám. Az “adalékok” használata a vegán szappanok esetében kicsit szűkebb palettán mozog, ez esetben kimarad a kecsketejpor, a méz, illetve a méhviasz, de biztosak lehetünk abban, hogy ezek nélkül is lehet jó bőrápolási faktorú, tiszta szappant készíteni.
Illóolajak

Ezeket a jóságokat MINDET el tudjátok TI is készíteni!
Nagyon egyszerű, környezettudatos, bőrbarát testápoló szereket alkotni, néhány alapszabály, az anyagok ismeretének birtokában. Illatos és takarékos megoldásként, válaszul a minket etető vegyipar cseppet sem pénztárcakímélő próbálkozásaira. Légy JEL-en, légy TUDAT-os!

SZAPPAN- ÉS KENCEKÉSZÍTŐ WORKSHOPOKRÓL A juditakalman(kukac)gmail.com E-MAIL CÍMEN ÉRDEKLŐDHETTEK!

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021