Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

NASA: oxigén- és víz előállítás 6 éven belül a Holdon és a Marson

NASA: oxigén- és víz előállítás 6 éven belül a Holdon és a Marson

A NASA tervei szerint hamarosan lehetővé válik víz, oxigén és hidrogén előállítása a Hold és a Mars felszínén. Ahhoz, hogy a jövőben más bolygókat is lakhatóvá tegyünk, elengedhetetlen, hogy rájöjjünk, hogyan lehet előállítani a számunkra létfontosságú gázokat és folyadékokat ezen égitesteken, mivel a Földről való szállításuk igen drága mulatság lenne. Az aktuális tervek szerint 2018-ban megpróbálnak hidrogént, vizet és oxigént kitermelni a Holdon, ezt követően pedig remélhetőleg a Curiosity utódja 2020-ban, mikor a Marson landol, megpróbálja átalakítani a légkörben található szén-dioxidot oxigénre.

2018-ban, a NASA reményei szerint feljuttatnak egy terepjárót a Holdra, amely a RESOLVE-t szállítja. A RESOLVE olyan különféle eszközöket tartalmaz, amely a helyszíni erőforrás-kihasználás (ISRU) megteremtéséhez szükséges. Alapvetően, a RESOLVE majd átszűrődik a Hold regolit (laza felszíni talaj) rétegén és felmelegíti azt, hidrogén és oxigén nyomait keresve, amit aztán összevegyíthetnek, hogy vizet készítsenek belőle. Arra is van némi bizonyíték, hogy a Hold felszínén vízből keletkezett jég található, amire a RESOLVE minden bizonnyal rá fog bukkanni, mégpedig úgy, hogy a talaj fölmelegítésekor láthatóvá fog válni a felszálló pára.

artemis-jr-resolve-payload

A kanadai Artemis Jr terepjáró, amely már teszteli a RESOLVE rakományát.

Hasonló rakományt lehetne csatolni a Curiosity utódjához, amelyen jelenleg dolgozik a NASA, és amelyet remélhetőleg 2020-ban fog elindítani. Ez a második IRSU kísérleti eszköz valószínűleg szén-dioxidot fog beszippantani a marsi légkörből, kiszűri belőle a port, majd feldolgozza a CO2-t oxigénné.

Ha bármelyik demonstrációs technika a tervezet szerint működik, a jövőbeli küldetések során nagy mennyisében lehetne ISRU eszközöket felküldeni, amelyek képesek lennének jelentős mennyiségű hidrogént, oxigént és vizet előállítani a Holdon vagy a Marson. Ez minden bizonnyal a legfontosabb előrelépésnek számítana a 60-as Holdra-szállás óta. Alapvetően, a dolgok mai állása szerint, az űrutazáshoz rengeteg hidrogén és oxigén kell (a rakéta-hajtóanyaghoz) és víz (az űrhajósok életben maradásához). Szerencsétlenségünkre a víz jellemzői, hogy épp oly nehéz, amilyen összenyomhatatlan, amiből az következik, hogy nagyon bonyolult és sokba kerül, ha nagy mennyiségben akarjuk az űrbe juttatni (a gravitáció időnként rendkívül bosszantó lehet). Emiatt, amíg nem találunk más módot az űrhajó meghajtására, sajnos lehetetlen a szükséges mennyiségű üzemanyag szállítása, mely a felfedezésekhez szükséges lenne.

mars

Egy művész víziója arról, hogy nézhetett ki a Mars több milliárd évvel ezelőtt, amikor még volt légköre.

Tehát, ha lakhatóvá szeretnénk tenni a világűrt, akkor nagyon-nagyon nagy szükségünk lesz egy, a Föld légkörén kívül eső bázisra, lehetőleg a Holdon, no de a Mars is megtenné.

Fordította: Radó Márti
Forrás: extremetech.com

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021