Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Snatam Kaur nagyinterjú

Snatam Kaur nagyinterjú

Liane Buck, az OMTimes Magazine vezető szerkesztője, izgalmas interjút készített Snatam Kaur, világhírű mantraénekessel új könyvének, az Original Lightnak megjelenése kapcsán, amiben szó esik a kundalini jógáról, a spirituális szolgálatról és az anyaságról is.

Liane Buck: Mi az Original Light és ezen belül is, mit jelent neked ez a kifejezés?

Snatam Kaur: A könyv címének azért éreztem tökéletesnek az Original Light kifejezést, mert ez nagyon jól leírja, hogy mi történik minden reggel, amikor elvégzem a meditációs gyakorlatomat: ilyenkor mindig behívom és összegyűjtöm a fényt, ami különféle forrásokból érkezik. Néha a meditációim során úgy érzem, hogy szükségem van arra, hogy ez a fény átöleljen. Máskor arra van szükségem, hogy felemeljen, és tisztábban, magasabb perspektívából lássam az életemet. Mindig ezen a két módon érzékelem a fényt: vagy átölel vagy felemel, kiemel a problémáimból. Azt gondolom, könnyen elfeledkezünk a lelkünk természetéről, a szellemünk természetéről és arról is, hogy ebben az értelemben mindannyian összekapcsolódunk. A címben az „eredeti" szó erre az eredendő fényre utal, az én legbelső lényegére, ami mindannyiunkban ott van, és amelynek rezgése szerint valóban élhetjük, élhetnénk az életünket. Ez egyfajta emlékeztető önmagunkra. A kifejezés nekem is egy emlékeztető, ami erre a belső lényegre, a valódi énre emlékeztet, amihez minden nap hozzáférhetek.
Snatam-Kaur2-800x534

Liane Buck: Én nem vagyok tagja semmilyen kundalini jóga közösségnek, de ez a könyv mélyen megérintett. Honnan jött az inspiráció, hogy egy olyan könyvet jelentess meg, ami a kundalini jóga követőinél jóval szélesebb közönséget szólít meg?

Snatam Kaur: Ez az egész tulajdonképpen kisgyerekkoromban kezdődött, de tényleg. A szüleim levittek a földszintre a meditációs szobába, ahol a közösség tagjai együtt énekeltek és meditáltak. Én így nőttem fel, hogy mindez már akkor az életem része volt. Emlékszem a szeretet és öröm eme különleges érzésére. A meditáció után együtt reggeliztünk, sokat nevettünk, és az embereket egyfajta ragyogás hatotta át, ami a közös meditációból származott. Mondhatni, ezen a szellemi táplálékon nevelkedtem. A saját gyakorlásom azonban inkább tinédzser koromban kezdődött. Láttam, hogy anyám a nehezebb időszakokban gyakran meditált. Mindez az életünk szerves része volt, így amikor az én életemben is felbukkantak a nehézségek, miközben önmagamat kerestem, én is meditálni kezdtem. Örültem, hogy van egy ilyen dolog, amit már megszoktam, és úgy gondoltam, most is segíteni fog. Onnantól fogva a gyakorlás a béke forrásává is vált számomra. Képes voltam két vagy három órán keresztül meditációban ülni, amíg az energiák végre megváltoztak. Később pedig nagyon eltökélten igyekeztem fenntartani a gyakorlást, a házasság, a gyermekáldás és az igencsak sok elfoglaltságot nyújtó karrierem során is. A meditáció gyakorlata mindezeken végigkísért, és minden egyes alkalommal az öröm állapotába emelt.

Snatam Kaur: Amikor a zenei karrierem elindult, a spirituális gyakorlatomból származott minden inspirációm, és az elkötelezettségem a legsűrűbb időszakokban is megmaradt. A napi gyakorlás volt az, ami segített megőrizni az erőmet és egyensúlyomat, és végezni a szolgálatomat a zenén és a zenei karrieremen keresztül. A turnék során tudatosodott bennem, hogy nagyon sok embernek teljesen újak ezek az információk és ez az élmény. Sokan, akik eljöttek a koncertjeimre, sokkal jobban érezték magukat a mantrázástól és megengedték maguknak, hogy énekeljenek és megnyissák a szívüket. Sokan pedig odajöttek hozzám a koncertek után, hogy köszönetet mondjanak: „Nagyon köszönöm. A hangod egyszerűen csodálatos! Gyönyörű vagy!"

Megköszöntem a bókokat és viszonoztam a kedves öleléseket, de legbelül tudtam, hogy a mantrák révén megtapasztalt szeretet és fény egy sokkal mélyebb helyről jön, a spirituális gyakorlásom lényegéből. Szerettem volna, ha mások is hozzáférnek ehhez a spirituális gyakorlathoz, és otthon is bármikor megteremthetik ezt az élményt, amelyben részük volt velem a koncerten vagy a workshopon. Ez az élmény az erővel való felhatalmazás érzése, ami nekem is működött és működik mind a mai napig.

Így az otthoni gyakorlás megtanítása a szenvedélyemmé vált, főleg, amikor felismertem a fizikai korlátaimat, vagyis hogy nem tudok elmenni az összes országba, az összes városba, ahova szerettem volna. A koncerteken keresztül, amelyeket természetesen imádok, nem tudok annyi emberhez eljutni és megismertetni velük ezeket az eszközöket. Egy hétvégi workshoppal kezdtem, ahol is rádöbbentem, hogy úristen, nekem egy napi gyakorlatsort kellene megtanítanom. Aztán megértettem, hogy jobb lenne, ha nekiülnék és írnék erről egy könyvet. Pontosan úgy éreztem, hogy most éppen az egyik legfontosabb életfeladatom bontakozik ki a szemem láttára. És most, hogy elkészült és megjelent a könyv, nagyon elégedett vagyok, mert elmondhatom az embereknek: „Íme, ez az, amit ti is megtehettek."

Liane Buck: A gyakorlást ajánlott reggel elvégezni, vagy lehet bármikor a nap folyamán? Ha mondjuk valaki nagyon elfoglalt reggelente vagy nem tudja beiktatni a nap kezdetén a gyakorlást, megcsinálhatja délután is?

Snatam Kaur: Igen. A könyvben van egy olyan fejezet, hogy „Az Én jelenléte". Ebben beszélek arról, amit én „minimum szintnek" nevezek. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy legyél tisztában azzal, neked mire van szükséged az életedben, a mindennapjaidban ahhoz, hogy egyensúlyban legyél, hogy a középpontodban legyél. Ezt hívom a minimum szintnek. Számomra a minimum szint napi 30 perc jóga, minden áldott nap, ami tényleg segít kiegyensúlyozottnak maradnom, és innen építkeznem. Ezért ösztönzöm az embereket is erre. Tudom, hogy a leírt gyakorlatsor, a napkelte előtt végzett Vízöntő Sadhana maga két és fél órát tesz ki. (A Vízöntő Sadhana egy Yogi Bhajan által összeállított, mantrázásból, jógagyakorlásból, meditációból és relaxációból álló gyakorlatsor, ami nagyban segít a jelenlegi és elkövetkező változások idején egyensúlyban maradni, egyúttal felkészít az új korszakra – a szerk.) Tudom, hogy nem mindenki tudja ezt végigcsinálni. De arra bátorítom az embereket, hogy legalább egyszer tapasztalják meg a teljes gyakorlatot. Én a családommal heti egyszer végigcsinálom a teljes gyakorlatot a közösségi találkozón. A könyvemben ahhoz is adok ötleteket, illetve lehetőségeket, hogyan lehet részt venni ilyen közösségi gyűléseken, ahol megtapasztalhatják ezt az élményt. De visszatérve az eredeti kérdésedre, a reggel azért nagyon jó a gyakorláshoz, mert így úgyszólván beállíthatod az egész napod rezgésszintjét. A reggeli gyakorlás lehetővé teszi, hogy az egész napodat a fény és az öröm frekvenciáján éld meg. Emellett tisztítja az elmúlt életek karmáját, a negatív cselekedetek hatását is.

Liane Buck: A napi két és fél óra gyakorlással nemcsak magadat változtatod meg. Azzal, hogy magadon dolgozol, közvetett módon elősegíted azt is, hogy mindannyian jobb életet élhessünk itt a Föld bolygón, hiszen egyfajta példaképpé, fénysugárrá válsz a többiek számára. A Vízöntő Sadhanát elvégezni tulajdonképpen önmagában egy Seva (széva, vagyis „önzetlen szolgálat").

Snatam Kaur: Igen, de én szeretem ezt. Jó dolog, hogy szentséges környezetet tudunk teremteni az otthonunkban, a közösségeinkben, ennek pedig valóban a napi spirituális gyakorlás a kulcsa.

Liane Buck: Hogyan változtatta meg a gyakorlásaidat az anyaság? Kétségtelenül alkalmazkodnod kellett az új családi dinamikához. Hogyan befolyásolta ez a napi rutinodat?

Snatam Kaur: Az anyaság valóban egy hihetetlen ajándék volt a napi gyakorlás szempontjából, habár az elején ezt még nem láttam tisztán. Mielőtt megfogant a kislányunk, a férjem és én nagyon elkötelezettek voltunk a napi spirituális gyakorlatunk elvégzése iránt. Később, a várandósság alatt, gyakorlásainkat annak szenteltük, hogy létrehozzunk egy csodálatos környezetet a születendő gyermekünk számára és egyúttal dolgozzunk a kapcsolatunkon. Nagyon szép időszak volt. Azzal, hogy a kislányom megszületett, az új élettel az életem leghihetetlenebb csodáját tapasztaltam meg. Ahogy sok más anya és apa is beszámol róla, ez a fajta szeretet elképesztő: hihetetlen, hogy az életünkben egyszer csak felbukkan egy új jövevény. Akinek megérkeztével tényleg jelentősen lecsökkent az alvásra fordított idő az életünkben, nagyjából másfél évig. Beszéltem más anyukákkal is, akik kíváncsian faggattak arról, vajon mit tanít erről Yogi Bhajan. Egy kétgyermekes anyuka ugyanerről számolt be: megtapasztalta azt, hogy a spirituális gyakorlatai háttérbe szorultak, amikor gyermekei megszülettek. Yogi Bhajan tanítása erről az, hogy a spirituális gyakorlás az édesanya számára ilyenkor maga az anyaság.
1776188

Így ezt megfontoltam és én is beépítettem a saját életembe. Rádöbbentem, hogy nem kell feltétlenül a jógamatracon ülnöm, jógáznom és a többi, hiszen a spirituális gyakorlatokat beépíthetem a kisbabám gondozásával vagy éppen a közös sétával töltött időbe is. Mantrázhatok, végezhetek mély légzést. Mindez nagyban támogatta azt az energiamintát, amit a kislányomnak közvetítek. Már pusztán ennek felismerésétől is béke költözött a szívembe. Eleinte úgy gondoltam, egy-két regény olvasásával fogom elütni a köztes időket, de aztán rájöttem, hűha, ez most az én spirituális gyakorlatom ideje lenne! Szóval letettem az olvasnivalómat, és olvasás helyett inkább mantráztam, így vittem bele a spirituális gyakorlatomat a gyermekgondozással töltött órákba. Nekem így sikerült összehangolni a babás mindennapjaimat a spiritualitással.

Liane Buck: Ez csodálatos.

Snatam Kaur: Sőt, őszintén szólva, azelőtt soha nem is voltam ilyen hatékony. Azt gondolom, hogy a gyerekek azt tanítják meg nekünk, hogy a Szellem létezik, méghozzá áthat minden egyes pillanatot. A kislányom, aki most lesz nyolc éves, szintén erre tanít. Ez az egész arra is megtanított, hogyan illesszem be a mindennapi teendők, pillanatok közé a spiritualitást. Ezalatt nem csak azt értem, hogy a türelmet, a légzéstechnikát és a többit kiterjesztettem például a terhességet követő első üzleti megbeszélésre, vagy az első stúdiófelvételemre és így tovább. Az anyaként megélt gyönyörűséges pillanataim azok voltak, amikor sikerült integrálnom a spirituális technikákat a napi életvitelembe, majd az életem egészébe. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen módon élhetem meg az anyaságot. Azok pedig, akiknek nincsen gyermekük, ugyanígy átvihetik a teljes életükre a spirituális gyakorlást. Azonban ha van gyermeked, az a tapasztalat valóban kiterjeszt és kitágít.

Liane Buck: Hogyan képes a Seva (szolgálat) megváltoztatni vagy felerősíteni a spirituális utunkat? Mennyire fontos a Seva véleményed szerint a visszatérés ösvényén (a reinkarnáció szempontjából)?

Snatam Kaur: A Seva nemcsak segíti a spirituális gyakorlást, de én úgy gondolom, nélkülözhetetlen is ezen az úton. A mi hagyományunkban, a kundalini tradícióban a „dasvandh" eszményéhez tartjuk magunkat: ez azt jelenti, hogy az időd, energiád és pénzed 10%-át a közösség javára fordítod. Valójában ez az egyén életének minden aspektusát lefedheti, de a spirituális gyakorlásban a Sevának jelen kell lennie ahhoz, hogy sikeres legyen. A Vízöntő Sadhana, amit én is megosztok a könyvemben, valójában egy Sevában végzett reggeli gyakorlat. Azt kérjük, amikor valaki ezt a gyakorlatot tanítja vagy megosztja másokkal, ne kérjen érte pénzt. Mindig térítésmentesen kell felajánlani. Az évek során én magam is teljesen ingyen tanítottam ezt a reggeli gyakorlatot, egyfajta szolgálatként azon közösségek számára, ahol éltem. Azokban az időkben értettem meg igazán a mantraéneklés valódi lényegét.

Snatam Kaur: Sosem tudtam, ki fog éppen betoppanni az ajtón. Volt néhány olyan reggel, amikor senki sem jött, hogy együtt mantrázzunk vagy meghallgassa a tanítást. Egyedül ültem ott a szanghában vagy a közösségi helyiségben. Ilyenkor a körülöttem áramló levegőt hallgattam, vagy az eső kopogását az ablakon, és még mélyebb szintekre kellett mennem, hiszen elköteleztem magamat, hogy minden reggel ott fogok ülni és végzem a Sevát. Volt, hogy olyan emberek jöttek be, akikkel nem voltam kibékülve. De akkor is ott ültem, és tettem, ami tőlem tellett, összekapcsolódtam a lelkemmel és azzal, amit az ő lelkükben éreztem. Akkor ez volt a szolgálatom, így nyilvánult meg a Seva számomra abban a pillanatban. Sokat tanított ez nekem arról, hogy hogyan tudok összekapcsolódni a tisztaság forrásával, akár zenélek, akár bármi mást csinálok éppen. A tudás és megértés is a Seva révén, a szolgálat tapasztalatán keresztül érkezett hozzám. Ezért ösztönzöm az embereket arra, hogy otthon is gyakoroljanak, ám a közösségi gyakorlás egy más módon teljesít ki. A Sevában történő gyakorlás oly sokat adott nekem is az évek alatt, nagyon sok elképesztő ajándékot. Megtanultam, hogyan mantrázzak, hogyan végezzek szolgálatot. A dasvandh-ot ma is végezzük a családban, felajánljuk a bevételeink 10%-át, de ezt ugyanúgy ki lehet terjeszteni az időnkre, az energiánkra is.

Ugyanígy, Seva gyanánt, a családommal, a közösségben elindítottuk a mi havi közösségi vacsoránkat, ahol ingyen adunk vacsorát a helyi unitárius egyházban. Utána mindannyian együtt éneklünk, akárki is jön, nyitva áll számára a kapu. Most kezdtük el ezt a programot, mi főzünk, a gyermekek pedig felszolgálják az ételt. Az egész egy különleges tapasztalás. Soha nem éreztem ennyi örömöt a szívemben, hogy ilyen módon szolgálhatok, sőt, megismerhetek embereket, akikkel együtt is énekelünk, szent mantrákat, vagy a kundalini tradícióból származó énekeket.

Liane Buck: A mantrákkal, imákkal kapcsolatos a következő kérdésem. Mennyire tartod fontosnak a mantrák, szent énekek szövegeinek helyes kiejtését? Sok más spirituális elképzelés szerint a szándék az, ami igazán fontos. Te mit gondolsz erről?

Snatam Kaur: Úgy érzem, ha valakiben megvan a tiszta szándék, valóban az a legfontosabb aspektus, és a legfontosabb energia, ami gyógyulást, fényt és szeretetet hoz az illető életébe. De azt is megtanultam a kundalini jóga tradícióból, hogy a mantrák önmagukban is nagyon erőteljesen működnek, olyannyira, hogy azt nem is igazán lehet megmagyarázni. A mantrák kántálását érdemes kundalini jóga gyakorlása után végezni (akárcsak a Vízöntő Sadhanában), ezek következtében ugyanis, a lélegzet segítségével a mantrák energiája is felfelé áramlik a gerincen keresztül. Ahogy kiejted az adott mantra szavait, a nyelv hegye érinti a szájpadlást, ami egyfajta egyedi morze kódsorként pozitív energiaüzeneteket közvetít az agy felé. Az agy pedig a teljes szervezettel kommunikál, beleértve az ideg- és a hormonrendszert, méghozzá olyan hatékony módon, aminek működési mechanizmusát a kutatók még csak most kezdik egyáltalán kapisgálni. Ennek része egy fizikai-kémiai reakció, ami a nyelv hegyétől a szájpadlásig megy végbe az üzenetnek megfelelően, és tulajdonképpen ez adja a kiejtést. Ezért a könyvhöz én is mellékeltem a helyes kiejtést rögzítő felvételeket. A kiejtés valójában a nyelv jógája, amelynek kivitelezését ugyanúgy meg kell tanulni, mint egy ászanáét, ez pedig időbe telik. Ezért türelmesnek kell lennünk önmagunkkal. A nyelv pedig egy olyan szervünk, amelyen keresztül alapvető fontosságú energiákat változtathatunk meg a testünkben. Ez a Naad jóga, amelyben a hangáramlás a változás eszköze. A Naad jóga alapja a hang, amely az alapvető kommunikációs eszközünk az univerzummal való kapcsolatunkban és a lélegzet, ami megalkotja ezeket a rezgéseket.

Liane Buck: Snatam, a könyv megjelenése után, most mi a következő célod? Könyvek, koncertek vagy valami más?

Snatam Kaur: A legfontosabb célom most az, hogy segítsek az embereknek abban, hogy integrálni tudják a könyvben írottakat a mindennapjaikba. Ezért workshopokat és egy online kurzust is tartok, sok nagyon jó kurzusunk indul. Erről a weboldalamon lehet tájékozódni, ha valakit mélyebben érdekel.

Liane Buck: Köszönöm, Snatam Kaur az interjút, nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy ennyi időt fordítottál erre. Azt kívánom, hogy minden jól alakuljon az életedben. Nagyon köszönöm!

 

 

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021