Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Széppé varázsolt hajléktalanok

Széppé varázsolt hajléktalanok

Fotó: fotó: Peter Löfqvist

E kép úgy gondolom, magáért beszél, mégis egy pár szóban összefoglalom ennek a történetét! Ezt a hajléktalan férfit soha nem lehet látni a kapucnija nélkül, ezen a napon ez mégis megtörtént. Ismerősei és barátai is bátran állították, hogy ez egy csodával is felér. Svédországban játszódik a történetünk, ahol működik egy melegedő hajléktalan, magányos és rászoruló emberek részére.


Széppé varázsolt hajléktalanokMagánemberek működtetik, önerőből, önkéntesek segítségével. Minden nap 30-60 szegény ember jön el meleg ételt enni, tisztálkodni, tiszta ruhát felvenni, egy jó szót és szeretet kapni.

Egy 17 éves lány már hónapok óta követte a melegedő Facebook oldalát és valamilyen formában segíteni szeretett volna. Sokat tűnődött rajta, hogy mit nyújthanta ő felnőtt embereknek, amikor egyszercsak hirtelen rádöbbent: nemsokára elvégzi a fodrásziskolát és annyi gyakorlata már van, hogy a hajléktalanok haját le tudja vágni! Igy egyből jelentkezett és felajánlotta a segítségét. Megbeszéltek egy időpontot, hogy mikor fog érkezni a melegedőbe, ahol tárt karokkal várták! Ami még a lányka koránál és a segíteniakarásánál is jobban meglepett mindenkit, hogy telis-teli bőröndökkel érkezett, amik tele voltak általa megkeresett sportüzletektől és fodrásztoktól kapott ajándékokkal amit szétosztott a hajléktalanok között. Meghívott még magával egy profi fotóst is, akit sosem látott azelőtt. Egyszerűen csak írt neki, hogy mire készül és ő boldogan jött vele. Amikor megérkezett, pár perc bemutatkozás után munkának is látott. A hajléktalanok türelmesen álltak sorba a hajvágásra várva. Egymás után fáradhatatlanul vágta a hajakat és szakállakat, sietősen, hogy mindenkire sor kerüljön. A fotós pedig készítette a képeket!

Varázslatos nap volt mindenki számára. Belinda a leendő fodrászlány kimerülten, de elégedetten távozott az esti zárásnál, megígérve, hogy hamarosan visszajön és ismét széppé varázsolja a Svédországi hajléktalanokat!

A történet megihlette Dóró Sándort is, aki tollat ragadott és verset írt:

„Nem figyeled, mit takar a belső, mindig a lényeg a külső
Nem akarod ismerni az igazságot, belebeszélsz hazugságot.
Honnan veszed a bátorságot, hogy elítéld a hamisságot.
Látsz egy arcot az utcán, nem tudod, mit gondol, mit érez
Lehet a nevető arc,takar egy szívet,mely mindent összevérez.
Annyira gyarlók vagyunk mi emberek, elítélünk másokat, tetteket.
A miértet, az utat, nem láttuk, a másik útját nem soha nem jártuk.
Egyet tehetünk, mélyen magukba nézünk, elsőre nem ítélünk.
Elfogadjuk végre, hogy itt mindenki más, s egyforma nem lehet
ettől csodás az élet, ettől vagyunk mi különleges egyedek.”
Dóró Sándor Budapest, 2013. május 12.

Sándor a Barát Vagyok – Segíthetek! közösség frontembere, akit a napokban választották meg a hét barátjának. Admintársai az alábbi kedves szavakkal nyilatkoztak róla: “elfogulatlanul, rengeteg sok munkát fektet abba, hogy másoknak segítsen, arany szíve van és nagyon jó lelke!”

Hamarosan megvalósul Sándor nagy álma, megjelenik verseskötete Angyali sugallat címmel. Saját magát egyszerű, hétköznapi embernek véli. Egy dolog azonban még hiányzik életéből: a nagy Ö, akit az Elképzelt lélektárs című versében így emleget:

“Ő egy angyal, szárnya nincsen, lelkét szeretem.
Arca még távoli, nem láthatja még szemem,
de érezni fogja lelkem, mily mesés e szerelem!”

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2017