Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Milyen jóginak lenni egy nagyvárosban?

Milyen jóginak lenni egy nagyvárosban?

A Városi Jógik régi időkbe visszanyúló hagyománya ma is élő, élhető módszer önmagunk igazságának felismerésére. A jógi azzal dolgozik, amije van. Ha városban él, a várost tekinti gyakorlása szent helyének, vagyis mandalának. A benne élőket a mandala lényeinek, vagyis útmutató tükröknek tapasztalja. A helyzetek mind lehetőségek a meditációra, az átalakításra vagy éppen az elengedésre. Ez nem könnyű ösvény, de tele van örömmel, együttérzéssel, izgalommal. Ez a városi jógik erőtere!

A városod mandala?

Igen, a város, ahol élsz, ahol mozogsz és alszol, egy erőtér, más néven mandala. Vannak határai, és kapui, akár egy mandalának. Vannak benne védelmi vonalak, utak, és erőközpontok, akár egy mandalában. És persze ott vannak benne a lények, akik élettel, eseményekkel, színekkel töltik meg ezt a nagyszerű meditációs szobát, amit hétköznapi szóval nagyvárosnak hívunk!

A lények, mint tükrök

Ha a várost mandalának tekinted, akkor mindenki, akivel csak benne találkozol, a mandala szerves része. Nem ellenségek, nem idegesítő és zajos sokaság, hanem a kedvedért megnyilvánuló tükör. Tükör, mert minden lény azt mutatja, amit a tükörben látnál: ha folyton feszült vagy, szellemi gyakorlásod zavart és ideges, idegesítő emberek vesznek majd körül, tükrözve állapotodat. Azonban a nyugodt szívű, kiegyensúlyozott jógi egyre inkább nyugodt, csendes, harmonikus lényekkel és helyzetekkel fog találkozni.

Együttérzés és bölcsesség, a jógi két szárnya

Ha a városod mandala, és a benne élők mind szent mandala lények, úgy semmi okod a haragra, türelmetlenségre, kritikára. Ha mindaz, ami szembe jön veled, csupán útmutatás és szellemi kihívás, akkor valami elkezd benned megváltozni! Már nem vagy ideges, nem vársz mindig jobbat. Nem. Lassan de biztosan elindul benned a hála, hogy egyáltalán élhetsz egy mandalában és találkozhatsz a lényeivel. Hirtelen nem fognak már zavarni az emberek, a zajok, a nyüzsgés, mert a hála és megértés felébreszti szívedben a nyitottságot.

Amikor nyitott, befogadó vagy, és éberen figyelsz, újból és újból megérted a mandalát, és közben egyre inkább elkezded szeretni azt. Bölcsesség és együttérzés így válik tudatod két szárnyává. És két szárnnyal bizony magasra lehet repülni...

A jógi humorérzéke létszükséglet!

Amikor emberek között, esetleg nagy családban, folyton nyüzsgő munkahelyen gyakorolsz és meditálsz, ösztönösen kifejlődik a humorérzéked. Egyszerűen olyan különös, felkavaró és meghökkentő dolog jógiként egy város kellős közepén élni, hogy vagy nevetsz egy jót, vagy visszamenekülsz a hétköznapi ego alvó állapotába.

Meditáltál már gyermekeiddel? Tudod, milyen érzés, amikor egy kisbaba nyomkodja a behunyt szemedet bátran, vagy éppen csiklandozza a talpadat, hogy kibillenj? Végeztél már együttérző gyakorlatot a metrón, tömegben, miközben mások folyton rád taposnak? Próbáltad már a szomszéd, idegesítően pletykás nénit Buddhának látni? Csináltál már tisztító kúrát, miközben anyukád beállított egy nagy tál szeretetből sült palacsintával?

Hát a jógik élete ilyen: tömve van vicces, formabontó, kivételes alkalmakkal, minden gyakorlatuk egyedi, és éppen ezért róluk szóló. Ne feledd: mindig azzal találkozol, amire valamiért éppen szükséged van. Minden helyzet gyakorlat, amivel közelebb kerülhetsz a belső céljaidhoz. S hogy közben muszáj felnevetni, mert különben sírnál? Igen. Ilyen szép, ilyen mély, ilyen varázslatos a városi jógik élete.

Nyugalom és középpont: a jógi két fegyvere

Ha egy kolostorban, barlangban végzel szellemi gyakorlatokat, bár egyszerűek és spártaiak a körülmények, a figyelemnek könnyű a dolga. Pontosan azért sivár a környezet, és ciklikus a napi program, hogy a középpontodban tudj maradni.

A városi élet azonban nem barlang. Itt minden percről percre változik. Folyton résen kell lenned, hogy ne billenj ki nyugalmadból. És pont ettől iszonyúan jó gyakorló terep! A hétköznapok edzett jógija képes lesz gyakorlása és kitartása révén a legmeghökkentőbb helyzetekben is nyugodtnak maradni. Lehet, hogy kívül aktív, még az is lehet, hogy kiabál, ám a szíve a helyén marad, tudata csendes, szeretete a helyzet felé töretlen.

S hogy hogyan sajátítsd el a nyugalom és középpont megtartásának képességét? Tarts a Városi Jógival, mert gyakorlataink, látásmódunk, átadásaink erről szólnak! Megerősítjük a tudatot, megnyitjuk a szívet, és humorral ragyogjuk be a szellemi utat önmagunkhoz.

Szabadon. Városban.

Virág és Magunam 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021