Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Vessünk zsázsát!

Vessünk zsázsát!

Étrendünkben nagyon fontos a kerti zsázsa. A konyhában leginkább a téli, a tavaszi vitaminhiány idején használjuk. Igen nagy hatású gyógynövény: antibakteriális, baktérium pusztító hatása van. A köszvényt és a reumát is enyhíti.

Közeledik a tavasz. A komor téli napok után alig várjuk, hogy rügyezzenek a fák, zöldbe boruljon a természet. Ilyenkor mi is életre kelünk.

Szervezetünk vitaminkészletei kimerülőben vannak. Igyekezzünk pótolni olyan zöldségekkel, amelyek ilyenkor elérhetőek, természetesek.

Étrendünkben nagyon fontos a kerti zsázsa. A konyhában leginkább a téli, a tavaszi vitaminhiány idején használjuk. Igen nagy hatású gyógynövény: antibakteriális, baktérium pusztító hatása van. A köszvényt és a reumát is enyhíti.

A kerti zsázsa magját bármikor vethetjük. A nedves, kerti földhöz keverjünk homokot. Lapos edénybe, tálkába 2-3 ujjnyi földet teszünk, nyomkodjuk le és szórjuk rá a magvakat – jó sűrűn! 2mm földet szórjunk rá, ezt is nyomkodjuk meg. Otthonunkban az így előkészített edényt állítsuk sötét helyre vagy a növénykék kibújásáig kartonpapírral lefedve elérjük azt, hogy ne legyenek a maghéjak a levelek hegyén. Ezután már napfényre van szükségük, legjobban az ablakpárkányon érzik jól magukat, 20-22 fokon.

A vetés után 3-4 nappal már bőségesen öntözzük növénykéinket. Legjobb, ha olyan edénybe vetettük, amelyet vízbe állíthatunk, hogy a talaj jól átnedvesedhessen. A felülről történő öntözés miatt a gyenge növénykék eldőlhetnek.

Még egy fontos dolog: ugyanabba az edénybe (talajba), sorba sohasem szabad vetni, mert önmagát sem tűrő növény!

A vetéstől számítva már 10-14 nap múlva szüretelhetjük zsázsánkat. A talaj felszíne felett ollóval vágjunk le belőle. A zsázsa nem sarjad újra, ezért a letermett helyett vessünk újat.

A kerti zsázsát nem kell feltétlenül földbe vetni. Egy lapos edénybe itatóspapírt teszünk, több rétegben. Alaposan nedvesítsük meg, majd jó sűrűn szórjuk rá a magokat. Vékony vattaréteggel fedjük be, nedvesen tartjuk.

Márciusban már vethetjük szabad földbe is, mint a mustárt. A zöld mustárnövényke is igazán nagyszerű vitaminforrás kora tavasszal.

Saláták formájában, de mint fűszernövény is finom; íze nem olyan csípős, mint a zsázsáé. Friss, üde ízük miatt érdemes ezeket a növényeket vetni. Használhatjuk szendvicsek ízesítésére, vajas kenyérre, salátákhoz. Fagyasztható is, így bármikor fogyaszthatjuk.

Sok sikert hozzá!

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021