Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Vízen járni?

Vízen járni?

Bár a többség hazánkban még furán néz az állószörfön (azaz angolul Stand Up Paddle board-on, rövidítve SUP-on) evezőkre, az új sport hódolói egyre nagyobb számba bizonyítják annak létjogosultságát - a Balatonon is.

A víz, mint tudjuk az élet alapja. Felfedezésének újszerű és egyik legjobb módja a világ leggyorsabban fejlődő és rendkívül népszerű outdoor sportja, SUP deszkán való evezés, a vízen túrázás.

Ez a sport a szörf egy ősi változata, Hawaii-szigeteki gyökerekkel. A szörfoktatók fejlesztették ki, ha egyszerre egy nagyobb csoport kezdőt tanítottak, felálltak a deszkára és így eveztek.

SUP, az új vízi őrület!

A SUP az elmúlt években hihetetlen népszerűségnek örvend a meleg éghajlatú területeken, tengerpartokon, nyaralóhelyeken. Egyre több helyen űzik szerencsére már hazánkban is, főként állóvizeken, de ahol elég biztonságos, akár folyókon is. Külföldön atléták is szívesen edzik magukat rajta, de egyre hódít a hírességek körében is, akik valamilyen módon sporthoz kötődnek.

Mire és kinek is jó egy SUP deszka?

A SUP deszkán való evezés remekül fejleszti az egyensúlyérzéket, az állóképességet, azok számára, akik edzeni szeretnének, illetve segít kikapcsolni, relaxálni azoknak, akik a természet csendjére vágynak. A SUP további előnye, hogy használata tényleg pár perc alatt könnyedén elsajátítható: egyszerűen csak álljunk fel rá és evezzünk! Tükör sima vízen gyerekjáték a váltott oldalú evezés, csak a kitartásunk és az erőnlétünk szabhat határt, hullámos vízen viszont igazi sportos kihívás vár ránk.

Bármely korosztály számára remek kikapcsolódás és mozgáslehetőség: kint a szabadban, a jó levegőn, gyönyörű környezetben siklunk a víz hátán, egy egészen új perspektívából szemlélve azt. Felnőtteknek, gyerekeknek is remek szórakozás, fiataloknak randizni, napőrülteknek barnulni, a hullám-, a wakeboard, a windszörf és a vitorlázás szerelmeseinek is vidám alternatíva szél és hullámmentes napokra. Egyszóval Mindenkinek, aki szereti szabadidejét a vízen eltölteni.

A SUP deszkán kiélvezhetjük minden pillanatát a szabadban történő mozgásnak, miközben a súlypont folyamatos áthelyezésével folyamatosan megtanulható miként kell egyensúlyozni a deszkán.

Az Életben az egyetlen biztos pont a változás...

A vízen lebegve megtanuljuk élvezni ezt a folyamatos változást és a lebegést. A SUP deszkák alternatív felhasználási módja éppen ezt helyezi előtérbe: egy újfajta egyensúly megtapasztalását különböző intenzitású mozgásformákkal.

SUP Yoga – az év nyári slágere

A Californiából indult az új jóga irányzat: a SUP és a jóga különleges fúziója. A First Lady is lelkes rajongói közé tartozik, nem véletlenül. A SUP Yoga órákon a némileg módosított jóga pózokban (ászanákban) a fókuszt, a szilárd talajon végzett gyakorláshoz hasonlóan az „itt" és a „most", azaz a jelenlét átélésére helyezik. Azonban, ha a SUP deszkán ezt szem elől tévesztjük, hamar ez történhet velünk is: nagyot csobbanunk a vízben... :) Mindemellett remekül fejleszti a koncentrációs készséget és igazi kihívás mindazoknak, akik úgy érzik, új impulzusra van szükségük a jól begyakorolt mozdulatok mellett. A lélek hullámzásaira is igazi gyógyír a naplementében gyönyörködve, fejjel lefelé látni a világot.

A SUP Yoga órán való részvételhez nem szükséges haladó szint, kizárólag az elemek (Nap, szél, víz) megtapasztalásához nyitott szív és vízbiztonság. Napos időben javasolt kényelmes, sportos fürdőruha vagy lycra ruházat viselése, mely nem szívja magába a vizet. Hűvösebb időben praktikus felsőruházatot is magunkkal vinni. Azonban az állva evezés során általában nem lesz vizes a ruhánk, akár egy erre a célra kialakított hálóba is beletehetjük a deszka elején.

Pár alkalom után már érezni lehet, hogy az elején még nehéznek tűnő és rengeteg koncentrációt igénylő gyakorlatokat sokkal természetesebben, kevesebb erőfeszítés és figyelem mellett képesek leszünk elvégezni. Ez annak köszönhető, hogy a tréning során nem csak a testtudatosság és az egyensúly fejleszthető, a SUP-on végzett gyakorlatoknak során kivételesen erősödnek az izmok, valamint a csontrendszer, ezáltal a testfelépítés sokkal teljesebbé, a szervezet pedig az oxigéndús levegőn kivételesen ellenállóvá válik.

További pozitív hatása az egyensúlyfejlesztő mozgásformáknak a test mélyizmainak aktiválása.

sup3

SUPport – a vízoldalú támogatás

A nyár, a vízpart, a friss szellő, a napsütés és a közös baráti sportélmények lélekemelő hangulatát csempészik a beltéri medencékbe azok az elhivatott SUP trénerek és gyógypedagógus szakemberek, akik egy nemrégiben 2 fiatal szörfös hölgy által alapított, siófoki központú sportklub (Earth Wind & Water) keretén belül „SUPport" néven létrehozták a SUP deszkára épülő, komplex prevenciós és rehabilitációs, valamint mozgás- és szellemileg korlátozott gyermekeknek számára speciálisan kifejlesztett mozgásprogram sorozatot.

A rehabilitációs vagy gyógytornás kezelés alatt álló személyek általában nem végezhetnek erősítő gyakorlatokat nehéz súlyokkal, ezért számukra különösen hatékonyak az egyensúlyfejlesztő, saját testsúllyal történő mozgásformák. A stabilizáló izomcsoportok aktív bevonásával fejlődik a mozgató izomcsoportok funkcionalitása is, és ezek együttes és arányos munkája mellett javul az általános erőnlét szintje.

Mindemellett a SUP deszkán, mint instabil felületen végzett mozgás során jelentős teret kap a törzsizomzat speciális terheléshez való alkalmazkodása, amit a szakirodalom „Core tréning"-ként említ. Hasonlóan hatékony eredmény érhető el a csontokat tartó szalagok erősítése során is, amik stabilizálva és kiegyenlítve a vázrendszer esetleges deformitásait.

A gyermekek ösztönösen szeretik a vizet. A SUPport program megalkotói hisznek abban, hogy a vízben végzett felszabadító mozgás, mely testünk-lelkünk belső energetikai folyamatait rendkívül pozitívan befolyásolja, mindenkinek jár. A gyermekek idegrendszerének fejlődése ráadásul szoros összefüggésben van az egyensúly érzékkel, így akár a balanszírozó mozgás végzése közben, akár csak a deszka szélébe kapaszkodva számos olyan gyerkőc ízlelheti meg a deszka által nyújtott biztonságot a vízben, akik eddig annak közelébe sem merészkedtek.

Sokan a lovakon végzett terápia hatékonyságához hasonlítják a víz és a mozgás együttesét, a deszka biztonságával és megtartó erejével kiegészítve. Előnye még, hogy az állatoktól tartó sérült gyermekeknek is alternatíva a SUP deszkás vízhez szoktatás.

A program bevezetése folyamatosan zajlik és a résztvevői várnak minden olyan vízi mozgás- és lélekterápia iránt elkötelezett szakembert, akik praxisukban nyitottak új metódusok kipróbálására és tevékenységükkel aktívan támogatni kívánják ezt a jótékony kezdeményezést!

SUPer eszköz

A fent felsorolt alternatív és gyógyászati célú felhasználás mellett a világ számos pontján már egyéb hasznos területeken is használják a SUP deszkákat. Texas államban háborús veteránok pszichés rehabilitációjához nyújtott segítséget a békés állva evezés.

A napjainkban oly fontos környezetvédelmi szempontokból is remekül bevethető egy-egy nehezen elérhető partszakasz megtisztítására vagy éppen a vizes területek vadállományának zavartalan megfigyelésére és fotózására is kimondottan alkalmas. Az ember hajtotta, rendkívül csendes vízi eszközzel eddig elképzelhetetlen helyekre is eljuthatunk, ráadásul széles és lapos felszínén bármilyen felszerelés is szállítható.

A szélesebb és hosszabb típusú SUP deszka horgászatra is tökéletesen megfelel, valamint gyermekek oktatása is meseszép ilyen módon, testközelből bemutatva a természetet: az állat- és növényvilág csodáit. És már látjuk lelki szemeink előtt: céges csapatépítő tréningeknek is elengedhetetlen része lesz látni a főnököt vízbe esni! :)

Ön is kíváncsi lett egy felejthetetlen élményre a vízen? SUP-ra fel, már tavasszal is csodás hazai tájak várnak, hogy egy új perspektívából fedezzük fel – önmagunkat is!

A SUP-jóga kipróbálható a júliusban megrendezésre kerülő Everness Fesztiválon! Ott találkozunk! :)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021