Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

6 tipp a boldogsághoz

6 tipp a boldogsághoz

Ki nem szeretne függetlenebb és boldogabb lenni? Mégis a valóság az, hogy többnyire tudattalan pénzügyi és vásárlási szokásaink elapasztják jövedelmünket, sokszor csak a munka kedvéért teszünk olyan dolgokat, amik nem is igazán fontosak, buta tv-show és politikai cirkuszok élik fel szabad időnket .. mind olyan folyamatok, amelyek észrevétlenül elkábítanak, stresszessé tesznek, felemésztik életünket, így boldogtalanok vagyunk, és nem marad időnk, energiánk azt tenni, amire igazán hivatottak vagyunk. Van 6 nagyon egyszerű dolog, amellyel életünk gyökeres fordulatot vehet.

Vedd kézbe a pénzügyeidet!

6 tipp a boldogsághoz Tudtad, hogy a magyarországi háztartások túlnyomó többségének semmilyen megtakarítása nincs? Bármennyire is jó keresettel, jövedelemmel rendelkezünk, a pénz valahová elfolyik. Számtalan apró kis pénzcsapon át csörögnek el a forintjaink, a legtöbbször azért, mert a számlákon kívül ilyen-olyan apró-cseprő csili-vili cuccokat megkívánunk, nem tudunk ellenállni nekik. Ha a kacatjaink 80%-a egyik napról a másikra eltűnne, észre sem vennénk a hiányukat! A megoldás nem a spórlás, a garas fogunkhoz verése, hanem a tudatos pénzügyi nyilvántartás!

Telepíts fel a notebookodra egy házi költségvetés programot és vezesd benne minden egyes bejövő és kimenő összeget. Én - hosszas keresés után - az ingyenes, szabad szoftver kategóriában találtam egy kitűnőt, a magyarul is tudó GnuCash-et, amelyben tetszőleges kategóriákat lehet létrehozni (pl. kimenő pénznél: ajándékok, szórakozás, üzemanyag, alapvető élelmiszerek, rágcsálnivalók, stb.), így időszakonként kimutatásokkal, grafikonokkal nyomon követhetjük, hogy hová is úszik el a pénzünk. Akár néhány nap, de inkább néhány hét pontos nyilvántartás után észrevétlenül átalakulnak a vásárlási szokásaid: nemcsak költség-tudatosabbá válsz, hanem alaposabban egész-séged érdekeit is figyelembe veszed. Ekkor már tudatosabb vásárlóvá válsz...

Vásárolj tudatosan!

6 tipp a boldogsághoz Vásárláskor felteheted magadnak a kérdéseket:

  • Vajon tényleg szükséges számomra ez?
  • Vajon tényleg az egész-ségemet szolgálja? (nézd meg az élelmiszerek összetevőit is, mert a legtöbb kívánatos nasi egészségtelen ízfokozók tömkelegét tartalmazza)
  • Vajon tényleg ezt a (megszokott) márkát kell vásárolnom, vagy van egészségesebb, olcsóbb helyettesítője is?
  • Figyelj a gyártóra nevére is, hiszen minden vásárlásoddal a gyártót támogatod! Biztos, hogy azt a céget szeretnéd támogatni, aki éhbérért dolgoztatja munkásait, felelőtlenül bánik a természettel és az emberi jogokkal?
Automatizáld az ismétlődő, rutinos dolgokat!

6 tipp a boldogsághoz Figyeld csak meg: a legtöbb dolog, amit napközben szorgos-dolgos sürgéssel teszel, az nem más, mint munka a munka kedvéért. Ez különösen a "workaholic" munkamániásokra jellemző. Amit lehet, automatizálj! Itt is érvényes a 80/20-as szabály: az igazán fontos dolgok az összes teendőink 20%-át képviselik, a maradék 80% többnyire kis produktivitású, rutinmunka.. amelyet ha nem végeznél el, akkor sem történne semmi baj. Végezd el azt, ami igazán fontos, a kevésbé fontosak helyett pedig foglalkozz azzal, amit igazán szeretsz!

Kapcsold ki a TV-t, rádiót!

6 tipp a boldogsághoz Napjaink túlpolitizált hétköznapjaiban hihetetlenül sok életenergiát áldozunk fel politikai acsarkodásokra, gyűlölködésekre, mérgelődésre, stresszre. Valójában ez nem új-keletű, már a régi római vezetők is tudták, hogy "Panem et circensis": Adj kenyeret és cirkuszt a népnek.. s akkor jól idomítható rabszolgákká válnak. A TV különösen veszélyes: egy fárasztó munkanap utáni bőséges vacsora mélyen ellazít, tunyává, passzívvá, feltétlenül befogadóvá tesz. A TV-képernyőn látottak és hallottak hipnózisként hatnak Rád.. s a tudattalan elméd szivacsként szívja magába a látott-hallott programozásokat. Ha hír- és filmfüggő vagy, akkor válaszd az internetet: keress alternatív hírcsatornákat, olvasd el a leglényegesebb híreket, nézd meg az igazán érdekes filmeket, de ha lehet, ezeket is csökkentsd csak a szükségesekre! A statisztikák szerint az ébrenléti időszak 1/4-ét a TV előtt töltjük - éber életünk negyedét emészti fel ez a "buta doboz"! Ha megszabadulsz a tv-nézés átkától, akkor meglepődve tapasztalod, hogy milyen sok szabad időd marad, amit családoddal tölthetsz (több szeretetet nyújtva nekik) és életed küldetésén is dolgozhatsz!

Találd meg és tedd azt, amit igazán szenvedélyesen szeretsz!

6 tipp a boldogsághoz A legtöbben úgy élik az egész életüket, hogy soha sem éltek igazából. Óvoda, iskola, egyetem, munkahely.. reggeli felkelés, munkába rohanás, vacsora otthon, majd buta kis tv-showk és újabb álom - egy kábulat, amely a sírig tart. Mindenkinek - Neked is! - van valami küldetésed itt és most, ezen a Földön: van valami, amihez nagyon értesz, valami, ami több, mint hobbi számodra s ez az a valami, amivel önmagad és az emberiség életét szebbé és jobbá teheted (olvasd el: Éld a saját életed). Találd meg azt, amit szenvedélyesen szeretsz és szakíts arra időt, hogy mindennap foglalkozz vele legalább egy kis időt. Jó eséllyel életed küldetését találod meg benne. S ne lepődj meg, ha egy idő után a lélekölő munkahelyed feladod, hogy sikeres vállalkozóvá válj kedvenc területeden!

Tanulj meg meditálni!

6 tipp a boldogsághoz Számtalan tévhit él a meditációval kapcsolatban. Sokan úgy gondolják, hogy órákon keresztül kell kifacsart végtagokkal Buddha-pózban ücsörögni, miközben transzban vagyunk. Nem, ez nem igaz! A meditáció valójában tudatosságot jelent: azt, hogy egyszerűen csak figyelünk a létezésre. Ha megteheted, akkor vonulj egy csöndesebb helyre, ahol semmi és senki nem zavarhat. Tanulj meg visszavonulni, egy lépést visszalépni a hétköznapok forgatagából és csöndesen megpihenni önmagadban: egyszerűen csak lenni, létezni, elengedni gondolataid és érzelmeid örvényét.
Tégy apró kis dolgokat és maradéktalanul figyelj a cselekvésre: hogy miként érzel, mit gondolsz, mit teszel, hogyan teszed, hogyan mozogsz. Ne az eredmény érdekeljen, hanem maga a cselekvés. Egyszerre figyelj arra, hogy Te teszed azt, ami teszel és figyelj magára a tettre is - ez is meditáció, a tudatos tett meditációja. Hiszen az intenzíven megélt, tudatosan megtapasztalt pillanatok azok, amelyek élővé tesznek!

Ha teheted, menj ki a természetbe. Figyeld meg a természet szépségeit, figyelj fel a napsugarak lágy simogatására, az élet megnyilvánulásainak számtalan gyönyörű formáira és színárnyalataira, a kék ég bárányfelhőire, a madarak csicsergésére.. hagyd, hogy egyszerűen csak légy, legyél a természetben és a természettel. Tudatos figyelmeddel lazán, nyugodtan, de éberen pásztázd a környezetedet s ne hagyd, hogy a szemed mereven rögzítődjön bármire is, mert akkor már nem látsz, hanem a gondolataidba merülsz. Figyelj a laza, könnyed szemlélődésre!

Tedd meg és meglepődve tapasztalod, hogy az életed minősége mennyire megváltozik!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021