Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Állati empátia

maganzoo.fw.hu maganzoo.fw.hu

Az idegen szavak szótára szerint az empátia szó jelentése: a beleélés képessége, másik személlyel való együttérzés. De valóban ennyiről lenne szó? Egy képességről, ami vagy van, vagy nincs? Esetleg fejleszthető? Valóban csak személyekkel szemben és személyek által alkalmazható?

Az amerikai Natural History Magazinban publikáló szerzőpáros (Robert L. Pitman, John W. Durban) szerint sokkal többről és egészen másról van szó. A kutatók a Dél-Amerika és az Antarktisz közötti vizek élővilágát tanulmányozták sok időn át, kiemelt figyelmet fordítva a bálnák és a kardszárnyú delfinek viselkedésére. Számos olyan esetet dokumentáltak, amikor a hosszúszárnyú bálnák az emberi együttérzéshez hasonló viselkedést, segítőkészséget és könyörületet mutattak nehéz helyzetbe került fókákkal szemben.

Egy alkalommal két hosszúszárnyú bálna maga közé vett és testével védelmezett meg egy fókát, amelyet kardszárnyú delfinek egy csoportja fenyegetett. Egy másik alkalommal egy összetört jégtábláról a vízbe került fókát vett hatalmas uszonyaival "karjaiba" egy bálna, és addig kísérte, amíg a kardszárnyú delfinektől biztonságos távolságba kerültek.

Sok a fentiekhez hasonló esetleírás került rögzítésre a kutatások során és ezek esetében a szerzőpáros fontosnak tartja megemlíteni, hogy a fókákat megmentő bálnák egyikének sem voltak saját borjaik, így kizárható, hogy az empátia az anyai ösztönökkel volnának a rögzített esetekben összefüggésben.

Nem kell azonban Dél-Amerika messzi vizeire utaznunk, hogy állati empátiára bukkanjunk. Az interneten és a kereskedelmi televíziók magazin műsoraiban számos olyan eset került már bemutatásra, amikor bajba került állatok segítenek egymásnak, sok esetben rendszertani besorolástól függetlenül. A kismalacot saját tejével tápláló cica mama, az úttesten élettelenül fekvő társát őrző énekesmadár vagy az abonyi magán állatkert Mungó oroszlánja, akit születése után az anyukája nem kívánt táplálni, az állatkert tulajdonosának kutyája azonban örömmel vette szárnyai alá az újszülöttet. Az állatok között kialakult bizalom a mai napig töretlen, így az odalátogatók az oroszlán ketrec egyik oldalán az azóta is aktív szerelmi életet élő oroszlánpárt csodálhatja meg, míg a terület másik felét az azóta már a 200 kilogrammot is meghaladó Mungó és közepes testű kutyacimborája birtokolja. (A csatolt képen Mungó még csak egy éves kamasz)

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021