Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Lélektanács sorozat: Az elképzelt, megengedő akarat

Lélektanács sorozat: Az elképzelt, megengedő akarat

Akarok egy...! Azt akarom, hogy...! Akartam, de nem sikerült! Ha nem sikerült, biztos nem akartad eléggé! Akard jobban! Akarom, akarom, akarom!!! - Ugye mindannyiunknak ismerősek az előző kijelentések?

Szeretnék egy...! Megengedem magamnak, hogy...! Akartam, most engedem, és történik...!

Most egyből azt gondolhatnánk, hogy ezek a mondatok a cél eléréséhez – az előzőekkel ellentétben helyesek, és tudatosak. De sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet.

Valóban nagyon fontos a szóhasználatunk, ha egy dolgot el szeretnénk érni, de ez önmagában nem elég.

Több terület mentén érdemes körbejárni a témát.

Először is vizsgáljuk meg az akarás forrásait. Ki akarja valójában?

Az akarat lehet belső, azaz saját gondolati világból születő cél vagy célok összessége.

Azonban az akarat lehet külső eredetű is, amely a társadalom, környezet által elvárt követelményeket foglalja magába pl. családi hiedelemrendszer által kialakított elvárások, adott társadalmi pozíció betöltéséhez szükséges elvárások, intézményrendszerek, munkatársak, barátok nyomása stb.

Valamint létezik egy magasabb szintű működés is, a kollektív tudattalan, mely különféle archetípusokat tartalmaz, mely szintén befolyásolja céljainkat.

Az akarat külső forrásai gyakran tudattalanul hatnak ránk, ami által saját céloknak, gondolatoknak véljük, aminek hatására úgy érezzük, hogy ezt valójában mi akarjuk. Megvizsgálva ezeket azonban sokszor rájövünk, hogy ezek olyan elvárásokat is tartalmaznak, amelyeket mi magunk nem is szeretnénk követni, hiszen nem illik a személyiségünkhöz, saját elvárásainkhoz.

De akkor miért követjük mégis? Mi a megfeleléssel a célunk? Természetesen az, hogy szeressenek, elfogadjanak minket, hogy ne lógjunk ki a sorból, hiszen így sosem leszünk majd magányosak. Félünk a szeretetlenségtől, az el nem fogadástól és a magánytól, így mindent meg teszünk annak érdekében, hogy ezeket elkerüljük. Így azonban folyamatos félelemben tartjuk magunkat, mindig másoknak akarunk majd megfelelni, kihagyva a legfontosabb dolgot: a szeretetet, az önmagunk szeretetét.

Ha ezeket a dolgokat vizsgálgatjuk, és a végén kiszűrjük a saját céljainkat, akaratunkat, akkor már csak ezekre érdemes energiát fordítani.

Nagyon tévútra vihet az a gondolat, hogy nem szabad akarni, az akarás rossz, csak engedni kell.

Akarni lehet, engedni lehet, az nem mindegy, hogy hogyan.

Egy dolgot nagyon fontos megjegyezni: A képzelet az, ami teremt, nem pedig pusztán a gondolat. A képzelet több, hiszen itt a gondolataink mellett megjelennek a hiedelmeink és az érzelmeink is. Amint elképzelünk valamit, akkor máris a világunk részévé válik. Azaz egy tudati KÉP lesz belőle. Kép-es vagy rá! Képzeld el!

Azonban nem csak mi hozunk létre képeket, hanem bárki, akivel beszélgetünk. Képzeld el, mi történt velem... Ha ezt figyelembe vesszük, akkor érdemes csak jó dolgokat mesélni a másiknak vagy egy negatív dolgot, de pozitív kimenettel. Nem érdemes panaszkodni, mert ez is képeket hoz ez létre a másikban, tovább teremve a problémákat.

Sőt, nem is kell a képzeleti képek kialakításához jelen legyünk. A rokonaink, ismerőseink folyamatosan távkezelnek minket különféle képzelgéseikkel, ezért én meg szoktam kérni őket arra, hogy ne aggódjanak értem, ne sajnáljanak, hanem képzeljenek el rólam minél több jót.

Tehát akarni lehet, csak az kell, hogy a képzelet is nekünk dolgozzon. Magunk ellen dolgozunk, ha negatív dolgokat képzelünk el, hiszen az agy nem tudja eldönteni mi a jó és mi a rossz (kutatások által bizonyított tény).

Gondolatok, érzések élnek a 'belső' világunkban, figyelmünkkel tápláljuk őket. Már csak azt kell eldönteni, hogy melyiket tápláljuk, és melyiket hagyjuk figyelem hiányában életképtelenül.Nagy J. Attila

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a képzeletünk és a gondolataink, azaz az akaratunk nincsenek összhangban egymással. Ilyen esetben is a dualitás törvénye alapján képzeletünk az, ami teremt pl.: akarok sok pénzt, de a hiedelemrendszerem akadályoz („a pénz nem boldogít"), és el sem tudom képzelni, hogy gazdag legyek, bár gondolni tudok rá. Önbecsapás lesz az eredménye annak, ha valamire gondolok, de mást képzelek el. „Látom, ha hiszem".

Meg kell vizsgálni azt is, hogy miért akarunk valamit? Mi motivál? Az, hogy általában nincs meg az a valami, és tévesen, amikor akarunk, akkor a nincs-et képzeljük el. A nincs motivál, de a nincs-ből nem lehet teremteni. Az is érdekes kérdés, hogy kié a nincs? Az enyém vagy a közösségé?

Példa: Közlekedek havi 1000 km-t, ami kb. 80 liter benzin, olyan 40 ezer forintos kiadás.

Helytelen teremtés: csak 5000-ért tankolok alkalmanként, hogy több maradjon a pénztárcámban, akarom, hogy spóroljak, de a képzeletemmel már erősítem, hogy nincs pénzem, ezáltal a nincs-et teremtem folyamatosan, minden tankolásnál.

Biztos voltatok már úgy, hogy spontán kitaláltatok valamit, azt elképzeltétek, és az rögtön vagy rövid időn belül megvalósult. Ez a spontán teremtés, amely könnyed és a hiedelemrendszerednek megfelelő. Ha valaki nagyon sokat fejleszti a tudatosságát, akkor egyre több pozitív spontán gondolatai lesznek.

De előfordulhatott olyan is, hogy folyton mondogattatok egy dolgot, még talán el is tudtátok képzelni, de mégsem sikerült. Ilyen esetben – ha jobban megvizsgáljuk a dolgokat vagy egy kicsit mélyebbre nézünk – számtalan ellenállást találunk: pl. párkapcsolatot akarok, de ugyanakkor félek is tőle – ez egy ellenállás. Ezek az ellenállások a hiedelemrendszerünk részei. Amit hiszünk, azt tudjuk igazán csak elképzelni, a többi csak önbecsapás.

Ezek felismerésével és átalakításával már akadálymentesen tudunk jót „bevonzani" az életünkbe. Hiszen a vonzás esetében nem egy külső dolgot hozunk be a belső világunka, hanem a saját belső világunkból veszünk ki részeket és közelítjük, majd belehelyezzük a fizikai világba. Ezért ezt a világot kell tágítanunk a hiedelemfalaink lerombolásával és ellenállásaink feloldásával.

Nézzük most meg, hogy általában mit akarunk, és mégsem tudjuk megteremteni az ellenállásaink miatt:

 • kontrollálni akarunk
 • megfelelni akarunk
 • egységet akarunk
 • párkapcsolatot akarunk
 • gyereket nevelni (szeretni) akarunk
 • pénzt akarunk
 • szeretetet akarunk
 • szeretni akarunk (pl. szülő feltételhez köti a szeretetét...szeretlek, ha)
 • elkülönülést akarunk
 • biztonságot akarunk...

Ha azonban ezeket tudatosan megvizsgáljuk, a dualitás törvényét figyelembe véve harmóniába hozzuk a képzeletünket az akarással, elkezdenek jönni a csodák, ellát minket az Univerzum, Isten, a Teremtő.

És akkor most nézzük meg, hogyan is működik ez a gyakorlatban?

 1. Cél, akarat létrehozása.
 2. Kié az akarat?
 3. Ha a másé, akkor megvizsgálom, megtartom vagy elvetem.
 4. Ha az enyém, akkor miért akarom? Hiányból, azaz félelemből vagy szeretetből teremtek?
 5. Van-e ellenállásom?
 6. Ha van, feloldom.
 7. Ha nincs vagy ha már nincs, akkor elképzelem a célom. /Akár képzeld el azt is, hogyan vagy csak az eredményt- ez szituációtól függ, de ne legyenek félelemmel teli elvárásaid, félelmeid a sikertelenségről (ezek is ellenállások)./
 8. Ne csak képzelj, tegyél is érte!

A legfontosabb, hogy az akarásod, az elvárásod harmóniába legyen a képzeleteddel.

Mit kell ahhoz, hogy az előbbi folyamatot sikeresen tudd végigvinni?

 • önszeretet
 • hit önmagadban, az Univerzumban, Istenben vagy egy felsőbb hatalomban /kinek hogy tetszik/
 • hiedelemrendszerek felismerése, és alakítása
 • önismeret fejlesztése
 • pozitív önszuggesztiók (addig mindig mondom, míg végül elhiszem)
 • külső pozitív szuggesztiók (hipnózis, vezetett imagináció)
 • meditáció
 • önfejlesztő könyvek olvasása
 • elméletet lehozni fizikai síkra (tudom, hogy tudom, de elkezdeni csinálni)
 • rendszeresség, célok, döntések létrehozása
 • nem ragaszkodás, azaz a régi haszontalan, szükségtelen dolgok elengedése, majd az új dolgok befogadása
 • ha jönnek az események, csodák, akkor ne kapaszkodj bele, és ekkor kinyílnak a lehetőségek, vedd természetesnek, de légy értük hálás

Végül engedd meg magadnak, az Univerzumnak, Istennek, hogy megteremtsék életedben a bőséget!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021