Menu
Csatlakozz Te is Facebook közösségünkhöz!

Dupla DNS?

Dupla DNS?

Fotó: hrvoice.org

A napokban hozták nyilvánosságra a hírt, miszerint tudósok bizonyítékkal támaszották alá a négy-szálú emberi DNS létezését. Az eddig teóriaként kezelt elképelést, a négyszeres helix emberi DNS-t, a cambridge-i egyetem kutatói első ízben azonosították. Bár négy szálú DNS-molekulákat már állítottak elő laborban, több, mint 50 évvel ezelőtt, ilyen G-quadruplex-eket, mint most az Egyesült Királyságban, még soha.

Dupla DNS?

A cambridge-i kutatók szignifikáns bizonyítékkal rendelkeznek, mely azt igazolja, hogy a négy helix-el rendelkezö DNS megtalálható az emberekben, és központi szerepet játszhat a betegségek kialakulásában.

Korai kijelenteni, de ha fel tudjuk térképezni, hogy ezek a G-quadruplex struktúrák pontosan hol bukkanak fel a génekben, akkor talán jobban tudnánk irányítani azokat a géneket, vagy más sejtszintű folyamatokat, amelyeket az olyan betegségek, mint a rák képesek eltorzítani. Ezek egyébként a hosszabb távú elképzeléseink – nyilatkozta Shankar Balasubramanian, a kutatás vezetője a Nature-nek.

Balasubramanian és csapata egy olyan antitestet hozott létre, amely szorosan hozzákötődik a G-quadruplex szerkezetekhez, de másképpen, mint a hagyományos dupla-helix DNS. Így került megállapításra, hogy az antitest sok különböző helyhen kötődik az emberi kromoszómákhoz a tenyésztett tumorsejtekben.

A kutatási eredményeiket már közzétették a Nature Chemistry magazinban, január 20-án, mely angol nyelven elérhetö itt: http://www.nature.com/nchem/journal/vaop/ncurrent/full/nchem.1548.html

Forrás: The Scientist

Kapcsolódó videók

Napfényesség és Áldás | Napi Elemózsia © 2021